Klæbo knuste konkurrentene på NM-sprinten – nå åpner han for å gå femmila i OL

Byåsens Johannes Høsflot Klæbo viste rå styrke under NM-sprinten. Nå åpner stjerneskuddet for å gå femmila i OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter å ha imponert både under prologen, kvartfinalen og i semfinalen, var det knyttet store forventninger til Johannes Høsflot Klæbo i sprintfinalen i NM.

Han innfridde forventningene så det holdt.

Se hvordan Klæbo tok et suverent NM-gull øverst (video med tillatelse fra NRK)

Stjerneskuddet gikk rett i front etter at startskuddet gikk i finalen.

Så satte han opp tempoet ytterligere og la grunnlaget for seieren. Klæbo var i en egen klasse og passerte mållinjen i ensom majestet.

Det var Klæbos andre strake NM-tittel på sprint. Etterpå gjorde Klæbo det klart overfor TV 2 Sporten at han også er lysten på å gå femmila i OL.

– Ja, hvis kroppen fungerer så er femtikilometeren i OL en løype som passer meg bra. Heldigvis er det siste distansen i mesterskapet, og jeg har først og fremst fokus på det som skjer tidlig. Så får vi se mot slutten om det blir femmil, sa Klæbo til TV 2 Sporten.

– Det er ingen tvil om at 50-kilometeren henger høyt, og det hadde vært kult å gå den. Men jeg er fortsatt ung, og det er først og fremst sprinten som er hovedfokus, konkluderte han.

Han gledet seg stort over å være tilbake i skisporet med NM-gull.

– Å konkurrere er det artigste jeg vet. Det er ingen tvil om det. Det kriblet litt da jeg så Tour de Ski på TV, og hadde lyst til å gå selv. Men at jeg kom tilbake og vant, viste at jeg har gjort ting riktig, mente stjerneskuddet.

Klæbo tok NM-gullet foran Eirik Brandsdal. Kasper Stadaas ble nummer tre, men ble senere disket slik at Fredrik Riseth tok bronsen.

– Dette smakte godt. Nå er lenge siden jeg har gått skirenn og vært borte lange, og det føles trygt at jeg kan fortsatt kan vise at jeg kan gå fort på ski og for det som skal skje fremover, sa NM-vinneren til NRK etterpå.

Treneren: – Jeg ble litt klokere
Sprinttrener Arild Monsen har foreløpig ikke bestemt hvem som får gå sprinten i OL.

– Jeg ble litt klokere i det forstand at de som har meldt seg på og har tenkt seg til OL var i finalen. Det var gledelig for Eirik, for eksempel, som vant forrige helg og ble nummer to idag, sa sprinttrener Arild Monsen til TV 2.

– Hvor mange sprintspesialister er det plass til i OL?

– Vi har plass til tre, det går fint. Men vi ønsker oss ikke mange reserver, det er ikke aktuelt. Klæbo er trygg og god, så nå må vi bare holde ham skadefri. Det skal gå bra, svarte han.

Johannes Høsflot Klæbo er forøvrig bankers på sprinten i OL neste måned. 21-åringen stod som kjent over Tour de Ski for å være best mulig forberedt til mesterskapet i Sør-Korea.

Sølvvinner Eirik Brandsdal tror OL-plassen nå absolutt er innenfor rekkevidde for hans del.

– Det er moro å gå på ski, og spesielt kvartfinalen er jeg stolt over. Finalen er jeg greit fornøyd med, men klarte ikke å henge meg helt på. Jeg nærmer meg OL, og føler at jeg har noe der å gjøre. Før jul følte jeg det var litt mørk, nå kjennes det bra ut, sa Brandsdal til TV 2 Sporten.

Klæbo kontrollert til finale
Johannes Høsflot Klæbo viste sin sin styrke også i semifinalen.

Han vant som han ville, og tok seg til finalen etter å vunnet heatet foran Fredrik Riseth. Mattis Stenshagen tok tredjeplassen.

I den andre semifinalen deltok både Eirik Brandsdal og Pål Golberg, som begge kjemper om OL-plass.

Kasper Stadaas vant headet foran Sondre Turvoll Fossli, mens Brandsdal endte på tredjeplass.

Eirik Brandsdal gikk imidlertid videre på tid sammen med Mattis Stenshagen.

Golberg videre på tid
Johannes Høsflot Klæbo nærmest spaserte seg til semifinalen. I kvartfinalen dro han fra konkurrentene og passerte mållinjen kontrollert foran Mattis Stenshagen – uten å bruke noe særlig med krefter.

I det andre kvartfinaleheatet tok Erik Valnes førsteplassen, mens Even Northug tok 2. plassen foran Pål Golberg, som måtte ta til takke med tredjeplassen.

TV-bildene viste imidlertid at Even Northug muligens tok et skøytetak for mye og fikk med seg ekstra fart. Golberg gikk uansett videre til semifinalen på tid.

I det tredje heatet vant Fredrik Riseth foran Sondre Turvoll Fossli, Eirik Brandsdal tok seieren foran Kasper Stadaas neste heat, og Emil Nyeng vant foran Pål Trøan Aune i det siste kvartfinaleheatet.

Klæbo knuste alle i prologen
Johannes Høsflot Klæbo knuste konkurrentene på prologen under NM-sprinten. Eirik Brandsdal var nærmest.

Byåsen-løperen Klæbo var hele 5,25 sekunder foran Eirik Brandsdal (Kjelsås) på sprinten i klassisk stil, mens Emil Nyeng fra Ringebu var en liten overraskelse med tredje beste tid. Han var 5,30 sekunder bak.

Mennenes NM-løype var på 1,7 kilometer.

Pål Golberg fra Geilo, som kjemper om en OL-plass, ble nummer fire. Han var så mye som 6,74 sekunder bak suverene Klæbo.

Det var hele 117 påmeldte til mennenes sprint i klassisk stil.

Petter Northug er syk og deltok ikke på torsdagens NM-sprint.