Håper Team Sky er varsomme med norsk stjerneskudd

AMBISIØS: Kristoffer Halvorsen (21) får nødvendig støtte til å levere allerede i proffdebuten i Tour Down Under.
AMBISIØS: Kristoffer Halvorsen (21) får nødvendig støtte til å levere allerede i proffdebuten i Tour Down Under. Foto: Team Sky
– Må dyrke han mest mulig som ener, sier Mads Kaggestad før Kristoffer Halvorsens proffdebut.

Det er med høye forventninger og troen på at dette er starten på noe stort Kristoffer Halvorsen (21) aksler Team Sky-trøyen for første gang når han proffdebuterer i Tour Down Under neste uke.

Jakter på gode resultater
Med temperaturer på godt over 30 grader har en liten uke med akklimatisering i den australske varmen har gjort godt for «Doffen».

– Det har vært ganske varmt, men det har hjulpet litt at vi har vært her i seks-sju dager. Det er en utfordring, men det er likt for alle, sier Halvorsen til TV 2 på telefon fra Australia.

Sammen med et ungt Team Sky-lag tar sørlendingen fatt på sykkelsesongen med det australske etapperittet. Mulighetene vil komme for Halvorsen på de flate etappene med god hjelp fra opptrekkere - det er lovnaden fra lagledelsen. Likevel vil man ikke legge for mye press på den tidligere U23-verdensmesteren.

– Målet er å få til gode resultater. Det er vanskelig å si komme med et resultatmål for det første løpet i WorldTouren. Vi fokuserer mest på å få testet ting og så tar vi resultatene som de kommer, sier Halvorsen.

– Vi har ikke fått testet opptrekket her nede ennå, men vi skal gjøre det i løpet av de neste dagene. Vi fikk prøvd litt under treningsleiren på Mallorca, og jeg tror det skal være greit.

Se Tour Down Under på TV 2 Sportskanalen og Sumo fra 16. - 21. januar! Det hele tjuvstartes med gaterittet People's Choice Classic på TV 2 Sportskanalen og Sumo søndag kl. 09.45!

Vil kjøre de store rittene
Doffen regnes som et av de mest spennende talentene på sykkelsportens stjernehimmel, og det blir spennende å se hvordan 21-åringen takler oppgaven skulder ved skulder med lynraske ryttere som Caleb Ewan, Peter Sagan, Elia Viviani og André Greipel i Australia.

– Da er det viktig å få god hjelp, flirer Halvorsen.

– Det er skikkelig tøffe utfordrere. Det er første gang jeg sykler på dette nivået, så det er vanskelig å si. Man er alltid nervøs, men jeg har syklet ganske mange løp. Det er alltid litt forventninger til det første løpet, men treningene har gått veldig bra siden jeg startet opp igjen etter fjorårssesongen.

Hvor veien går videre, vil svarene Halvorsen gir i Australia og de kommende rittene etter returen til Europa vise. Doffen er ambisiøs og ønsker å kjøre de store vårklassikerne dersom han får mulighet, men det kan hende at han blir skånet for kraftanstrengelsene Milano-San Remo, Flandern rundt og Paris-Roubaix.

Gabriel Rasch har tidligere sagt til Procycling.no at før de store klassikerne kan Kuurne-Brussel-Kuurne, Nokere Koerse, Handzame Classic, Gent-Wevelgem og GP Scheldprijs havne på kalenderen til Halvorsen.

– Det blir Tour Down Under nå, så hjem i to uker med trening. Så kommer det an på hvordan det går her nede. Jeg kjører de to første rittene i Belgia etter det, så starter klassikerne. Jeg håper å få kjøre alle de, men det er vanskelig å komme inn på laget, sier Halvorsen, som likevel er realist.

– Jeg tar det litt som det kommer. Noen ganger er det kanskje greit ikke å kjøre de løpene som førsteårsproff, men jeg takker ikke nei om jeg får spørsmålet.

Kaggestad advarer
Og det er sant som Halvorsen sier. Team Sky mønstrer knallsterke klassikerlag, og TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad er usikker på om det er riktig å gi den unge nordmannen sjansen i de aller største rittene allerede nå.

– Milano-San Remo tror jeg er i tøffeste laget for en førsteårsproff, men man skal ikke utelukke noe. Vi må også se på utviklingen. I første omgang tror jeg ambisjonen skal være å hevde seg i ritt i kategorien under. Jeg håper ikke at Team Sky sender han til altfor mange av de harde endagersrittene, sier Kaggestad.

– Jeg skjønner at han har lyst. Han er ambisiøs. Nå handler det om å kjenne det på kroppen og få erfaring. Utfordringene med ikke å kjøre Milano-San Remo og Flandern rundt er at han mister erfaring. Men samtidig tror jeg Team Sky vil holde litt igjen.

Han peker på Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagens møter med proffsirkuset og understreket behovet for å matche lovende ryttere forsiktig.

– Jeg tror man skal prøve å dyrke han mest mulig som ener og ikke sende ham til for mange ritt der han blir satt i skyggen av andre på laget. Det så vi skjedde litt med Edvald. Jeg tror vinnerinstinktet kan forsvinne om man blir en brikke i laget. Det er første året hans, han er ung, så jeg ville hatt en mykere tilnærming.

Kaggestad er likevel optimistisk på Halvorsens vegne før Tour Down Under. Han har selv syklet rittet to ganger og forteller om etapper i stekende hete der det kun handlet om å komme seg til mål.

– Det er mye snakk om lære, men læringskurven for en ung syklist skal være bratt. Det er det som skiller de gode fra de middels rytterne. Derfor har jeg tro på at Halvorsen kan kjempe om topp ti, kanskje topp fem på enkelte etapper, sier Kaggestad.

Mens Halvorsen blir Team Skys kort i spurtene, skal meget lovende Egan Bernal fra Colombia jakte på en god plassering i sammendraget. 28-årige Salvatore Puccio blir "road captain", mens Chris Lawless også får sin debut. Jon Dibben og Owain Doull skal gi Halvorsen støtte i spurtene. Lukasz Wisniowski sluttfører Skys sjumannslag.

Lik TV 2 Sporten på Facebook