FALLER: Markedsverien til Ronaldo faller.
FALLER: Markedsverien til Ronaldo faller. Foto: Miguel Riopa

Ronaldo mindre verdt enn Wijnaldum og Otamendi – slik svarer forskerne på kritikken

Cristiano Ronaldos markedsverdi er i fritt fall. Nå forklarer forskerne årsaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Cristiano Ronaldo poserte nylig med sin femte Ballon d'Or-tittel i Paris – og i seierstalen slo portugiseren fast at han er den beste fotballspilleren gjennom tidene.

Men i en ny studio, gjennomført av den anerkjente organisasjonen CIES Football Observatory som har mandat av både FIFA og Uefa, kommer Ronaldo ikke like heldig ut.

Slått av Wijnaldum
Ronaldo rangeres nemlig bare som den 49. mest verdifulle fotballspilleren i verden.

Foran Ronaldo på listen er spillere som RB Leipzigs Timo Werner (40. plass), Liverpools Georginio Wijnaldum (44. plass), lagkamerat Isco (45. plass) og Manchester City-stopper Nicolas Otamendi (47. plass) – for å nevne noen.

Ronaldo verdsettes til omlag 790 millioner kroner. Neymar, som topper listen, har fått en prislapp på 2,1 milliarder kroner. Lionel Messi, som kaprer andreplassen, verdsettes til 1,9 milliarder kroner, mens Tottenhams Harry Kane inntar tredjeplassen med en verdi på rundt 1,8 milliarder kroner.

Etter publiseringen av listen brøt nettsiden til CIES Football Observatory sammen. Serverne tålte ikke den store nettrafikken.

Ronaldo-fansen tok til sosiale medier og gjorde det klart at de var sterkt uenig i verdien til superstjernen.

Måtte svare på kritikken
Det førte til at forskerne måtte ta bladet fra munnen og svare på kritikken.

– Det finnes objektive fakta som forklarer Ronaldos verdi. Alderen er det viktigste, men samtidig har ikke Real Madrid gjort det like bra denne sesongen, og Ronaldo selv har ikke gjort spesielt mye de siste månedene, sa Raffaele Poli, som er sjef for organisasjonen, til ESPN.

Metoden CIES benytter seg av inkluderer blant annet en algoritme som baserer seg på nivået på spillerens klubb, alder og prestasjoner i ulike turneringer. Den inkluderer også antall minutter spilt, statistikk, internasjonal status og kontraktstatus.

For bare tolv måneder siden var Ronaldo nummer sju på listen med en verdi på rundt 1,2 milliarder kroner. Men etter bare fire ligamål og det faktum at Real Madrid er 16 poeng bak Barcelona har altså verdien sørget for et fall på 42 plasser.

Topp ti på CIES' liste (verdi oppgitt i millioner euro):

1) Neymar, PSG: €213m
2) Lionel Messi, Barcelona: €202.2m
3) Harry Kane, Tottenham: €194.7m
4) Kylian Mbappé, PSG: €192.5m
5) Paulo Dybala, Juventus: €174.6m
6) Dele Alli, Tottenham: €171.3m
7) Kevin de Bruyne, Manchester City: €167.8m
8) Romelu Lukaku, Manchester United: €164.8m
9) Antoine Griezmann, Atletico Madrid: €150.2m
10) Paul Pogba, Manchester United: €147.5m