Northug står over sprinten i NM – OL-plassen i fare

SYK: Petter Northug.
SYK: Petter Northug. Foto: Alley, Ned
Petter Northug er forkjølet og dropper sprinten i NM. – Selvsagt blir veien til OL mer kronglete, sier landslagssjef Vidar Løfshus.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Northugs jakt på en OL-plass har fått seg et alvorlig skudd for baugen. Norges Skiforbund opplyser i en pressemelding at 32-åringen er forkjølet og må stå over torsdagens NM-sprint.

– Petter har vært forkjølet siden Piteå og må dessverre stå over sprinten under NM på Gåsbu i morgen, torsdag, sier Northugs trener Stig Rune Kveen.

Frykter for OL-deltakelse
Overfor TV 2 sier Kveen at det spøker for deltakelse i de øvrige rennene under NM. Northug måtte vise seg frem på både sprinten og tremil med skibytte for å forsvare en plass i OL-troppen.

– Petter er litt bedre i dag enn i går, men han hoster og det er snørr. Det er ikke forsvarlig å gå skirenn for han på Hamar på torsdag, sier Kveen til TV 2.

– Hvor realistisk er det at han dukker opp og går 30 km lørdag eller stafett søndag?

– I øyeblikket ser jeg det dessverre som lite sannsynlig, men jeg vil ikke utelukke det. Slik helsen er nå, er det ikke veldig realistisk, sier Kveen.

Pappa John Northug sier til Adressa at han tror OL røk for ski-sønnen allerede i julen.

– Jeg tror OL røk for ham da han ikke fikk gå Tour de Ski. Det skulle være metodikken hans for å komme seg i for, sier John Northug til Adressa og utdyper:

– Det ble klart i jula, det, at det ikke ble noe OL. Det var soleklart. Jeg tror absolutt han tenker sånn. Det er mitt sterke inntrykk, at du ikke kan legge opp trening for å komme i form på samme måte. Det har ikke gått på skinner. Sånn er det.

Treningskameraten vil ikke gi opp Northug

TV 2 møtte Northugs treningskamerat Chris Jespersen (34) onsdag ettermiddag. Også han ser at en OL-plass for Northug blir vrient.

– Det blir vanskelig, men han gir ikke opp før han må. Går han neste helg, har han en mulighet til, sier Jespersen.

Han forteller at både ham selv og Northug trente godt og var i god form i oktober, men siden er det meste gått galt.

– Det har trøblet litt etter vi var i høyden. Det er ingen tvil om at han har vært i dårlig form i det siste. Han har hatt to sykdomsperioder. Da er det vanskelig å få trent og gå fort på ski.

Siste sjanse neste helg

Neste helgs verdenscupsprint i Planica ser ut til å bli Northugs aller siste sjanse til å vise seg frem. Kveen innrømmer at veien til OL blir tøff og at optimismen ikke er på topp i Northug-leiren.

– Her må vi være ærlig. Fakta er at nåløyet begynner å bli lite. Situasjonen er ikke helsvart, men jeg vil beskrive det som grå, om du forstår. Petter har fortsatt muligheten med verdenscuprennene i Planica om en drøy uke, men det er klart at dette er veldig, veldig tungt for Petter.

– Hvordan tar Petter dette?

– Han sier at det er jævlig kjipt. Han vil aller helst gå skirenn, men er du ikke frisk, så får du ikke det.

Også i landslagsledelsen er beskjeden at veien til Sør-Korea og Pyeongchang blir tøff for Northug.

– Selvsagt blir veien til OL mer kronglete. Toppplassering, samt at han må slå nordmenn med gode resultater, blir svært viktig i Slovenia, skriver Løfshus i en SMS til TV 2.

Ble syk på vei hjem
Northug stod på start under søndagens skandinaviske cup i svenske Piteå, men rennet ble en stor skuffelse for mosbyggen. Fem minutter og seks sekunder bak vinneren på en 48. plass var ikke svaret man ønsket seg. Kveen sier at Northug ble syk etter at han hadde dratt hjem fra Sverige.

– Petter ble forkjøla natt til mandag, etter at han kom hjem fra Skandinavisk cup i Piteå i Sverige. Han kan dermed ikke gå skirenn torsdag. Vi tar dag for dag, så om det blir en NM-distanse på slutten av uken, så blir det en bonus, Kveen til tvsporten.no.

I kjølvannet av skuffelsen i Sverige sa landslagstrener Tor-Arne Hetland at Northug måtte vise seg fra en langt bedre side under NM. Den sjansen går nå fløyten.

– Nei, det er ikke godt nok for en stafettetappe, men løpet var en gjennomkjøring for Petter og han kommer til å vise seg fra en en annen side i NM, sa landslagstrener Tor-Arne Hetland på TV 2s spørsmål.

– Vi får se i NM. Jeg tror Petter er i brukbar slag og kommer til å gjøre det bedre der, slo Hetland fast.

Ble nærmest lovet OL-plass
Før helgen fikk Northug positive beskjeder til tross for en krevende sesong. Landslagssjef Vidar Løfshus gikk langt i å love ham en plass i OL-troppen.

– Det er alltid mulighet for at vi kan dra til OL uten Northug, men jeg tror nok at Petter er med i troppen vi tar ut 20. januar. Vi vet at vi har bruk for Northug i god form. Han er med til OL hvis han er i god form, sa Løfshus til TV 2.

Lik TV 2 Sporten på Facebook