Vil slå arrangøren av sykkel-VM konkurs

Birger Hungerholdts selskap Interspons vil slå arrangøren av sykkel-VM i Bergen konkurs om de ikke får 1,8 millioner kroner innen 14 dager. – De har lurt mange små og store samarbeidspartnere og kunder.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det forteller Hungerholdt, en av Sykkel-Norges mektigste menn i en mannsalder, til TV 2.

De har et krav på litt over 1,8 millioner kroner hos arrangøren og besluttet fredag å sende konkursvarsel.

– Vi sendte brevet fordi arrangøren ikke har betalt i henhold til forfallsdatoer. De skulle ha betalt for lenge siden. De har fått en rekke purringer som de ikke har etterlevd. De har heller ikke holdt oss informert om utviklingen i saken, sier han.

– De må ta oss seriøst

Om dette kravet ikke innfris innen fristen på 14 dager, vil Bergen 2017 AS bli begjært konkurs.

– Styret jobber for at kreditorene skal komme best mulig ut av dette. En konkurs vil per i dag ikke være det beste alternativet for kreditorene, sier Hellesnes, som ikke har anledning til å bli intervjuet tirsdag, i en uttalelse til TV 2.

Motivasjonen for å sende konkursvarselet beskriver Hungerholdt som følgende:

– Vi ønsker å få en skikkelig gjennomgang av det som har skjedd økonomisk i Bergen 2017 AS - i forkant og i etterkant av mesterskapet. De må ta oss som kreditorer seriøst og holde oss løpende orientert. Vi leser det ene og det andre i media. Det er der vi får informasjon. Slik kan det ikke være.

BREVET FRA INTERSPONS.
BREVET FRA INTERSPONS.

Kritiserte Hungerholdt i VM-rapport

Bergen 2017 AS, som arrangerte sykkel-VM, hadde opprinnelig budsjettert med 33 millioner kroner i sponsorinntekter.

For å få inn disse pengene, ga de oppdraget til Hungerholdts Interspons-selskap i desember 2014.

Selskapet har vært en sentral aktør i Sykkel-Norge i en årrekke og står blant annet bak Tour of Norway og Norges beste sykkellag de siste årene, Joker Icopal. Hungerholdt har også vært Edvald Boasson Hagens manager i mange år.

Etter at sponsorarbeidet viste seg å være vanskeligere enn først antatt, nedjusterte VM-arrangøren målet fra 33 til 25 millioner kroner. 25 maktet de å få inn, men de endte altså opp med åtte millioner mindre enn de planla.

Det var VM-arrangøren ikke bare tilfreds med.

I en statusrapport angående arbeidet med sykkel-VM i juli, signert av Tiedemann Hansen og styreleder Mona Hellesnes, står det blant annet følgende:

«Sponsorarbeidet har vært langt tyngre enn antatt og samarbeidet med Interspons har til tider vært anstrengt. Spesielt på manglende struktur og dårlig rapportering».

– Er det et paradoks at dere som skulle sørge for inntektene nå går til dette skrittet?

– Det kan du sikkert si. Men som arbeidsgiver for en god del mennesker så må man ta en del av ansvaret. Vi kan ikke sitte og se på at så mye penger renner bort.

– De fortsatte med bestillinger som om ingenting hadde skjedd

Interspons er en av cirka 80 kreditorer til Bergen 2017 AS, som styrer mot et underskudd på over 50 millioner kroner.

Flere bergensbaserte kreditorer har varslet at de manglende betalingene fra VM-arrangøren kan medføre konkurs, men så ille står det ikke til hos Hungerholdt.

– For oss er dette dramatisk. Det spenner ikke bena under virksomheten, men det er tøft for et lite firma å tape så mye penger, sier han.

At arrangøren skulle gå med underskudd overrasket få i Sykkel-Norge. En statusrapport sendtS til Hordaland Fylkeskommune 13.juli, som TV 2 og flere medier har fått tilgang til, står det blant annet følgende:

«Resultatmessig ser prognosen ikke særlig lovende ut og vi kan fort få et underskudd på rundt 15 mill».

Det reagerer Hungerholdt kraftig på.

– Det vi reagerer på er at de, etter å ha sendt et brev hvor det står at de styrer mot et underskudd på 15 millioner, fortsetter med bestillinger som om ingenting har skjedd.

– Er det aktuelt å stille styret og ledelsen personlig til ansvar?

– Vi forholder oss til konkursloven. Om det er blitt begått ulovligheter, så må de stå til ansvar. Vi er opptatt av én ting: å gå igjen det vi har til gode, sier han, og legger til:

– De har lurt mange små og store samarbeidspartnere og kunder, og de har inngått avtaler lenge etter at de visste at de ikke kunne gjøre opp for seg.

Lik TV 2 Sporten på Facebook