– Sykkel-Norge er nede i knestående

Thor Hushovd er bekymret for fremtiden til sporten, men mener likevel at Harald Tiedemann Hansen gjorde en god jobb som sykkelpresident.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hushovd tar i bruk sterke ord når han blir bedt om å beskrive tilstanden i norsk sykkelsport.

– Sykkel-Norge er dessverre nede i knestående. Det er veldig synd, for det er bare noen måneder siden Sykkel-Norge kanskje var høyere oppe enn noen gang. Det mesterskapet som Bergen hadde var fantastisk. Og det må man alltid huske som noe positivt. Men derfor er det synd at man setter Sykkel-Norge i den tilstanden det gjør. Det er superleit, sier han til TV 2.

– Setter oss mange, mange år tilbake i tid

39-åringen startet på mange måter det mange anser som gullalderen i norsk sykkelsport med sin suksess på 2000-tallet.

Nå uroer han seg for årene som kommer.

– Nå som Tiedemann Hansen valgte å tre til side, så tror jeg det er sunt med nye krefter som ønsker å bygge Sykkel-Norge opp og frem. Men man må først rydde opp i de økonomiske problemene man står i i dag. Vi får håpe at Sykkel-Norge ikke blir for hemma, for det blir mange år med kutt og mindre penger på utøvere og talenter, sier han.

Den økonomiske fiaskoen sykkel-VM ble er ventet å gjøre livet surt for Norges Cykleforbund (NCF) i årene som kommer.

Forbundet risikerer å tape opp mot 20 millioner kroner på verdensmesterskapet.

– Om det blir tilfellet, vil aktivitetsnivået bli lavere. Det vil bli mindre satsing på rekruttering, på landslagene... De må kutte for å hente inn det tapet. Så man får håpe de kommer ut av det bedre enn det ser ut nå. Dette fortjener ikke Sykkel-Norge. Nå har vi hatt vekst i så mange år, vi burde stått støtt, og så kommer en sak og setter oss mange, mange år tilbake i tid. Det er forferdelig leit, sier han, og legger til:

– Tiedemann Hansen har gjort en kjempejobb. Interessen for sporten, medlemstallene... Bergen-VM var fantastisk, men jobben rundt mesterskapet har blitt gjort for dårlig. Det er tallenes tale. Jeg har ikke satt meg så mye inn i det, men vi får håpe Harald og de klarer å rydde opp i det.

NIF: – Cykleforbundet styrer sin egen skute

Cykleforbundet ville før jul låne penger at Norges Idrettsforbund (NIF).

Det sa NIF «nei» til, og den beslutningen står de ved.

– Kan dere hjelpe de på noen måte, eller styrer de nå sin egen skute?

– De styrer, med dine ord, sin egen skute. De skal ha ekstraordinært ting 20. januar og ordinært ting i mars. Foreløpig har vi bare en god dialog med de og følger med på hva som skjer på de tingene, sier generalsekretær Karen Kvalevåg.

– Hvordan reagerer dere på at Tiedemann Hansen sier at han ikke vil fortsette?

– Det tar jeg bare til etterretning. Jeg er generalsekretær og forholder meg til enhver tid til de organisasjonene måtte velge.