– «Nyheten» om at han trekker seg føyer seg bare inn i rekken av utspill som er ment å skape støy

Svært delte meninger i Sykkel-Norge om Harald Tiedemann Hansens avgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Harald Tiedemann Hansen kunne fredag meddele, til manges overraskelse, at han ikke kommer til å stille til nyvalg som president i Norges Cykleforbund (NCF) etter det ordinære forbundstinget i mars.

61-åringen har imidlertid ingen planer om å gi seg før den tid - med mindre opposisjonen, ledet an av SK Rye, får tilstrekkelig med stemmer bak ønsket sitt om å kaste både presidenten og hans styre på det mye omtalte ekstraordinære forbundstinget 20. januar.

– Kanskje den mest visjonære leder vi har hatt

Tiedemann Hansens rolle har tidvis splittet Sykkel-Norge etter at det ble kjent at sykkel-VM styrer mot et betydelig underskudd - noe som igjen vil gjøre hverdagen til forbundet vanskelig i årene som kommer.

TV 2 spurte flere regionsledere, i tillegg til SK Rye, hva de tenker om at det nå, for første gang på ti år, er duket for et skifte på toppen av norsk sykkelsport.

Lisbeth Huse (leder av Region Innlandet):

– Jeg tror det er et klokt valg av Tiedemann Hansen ikke å ta gjenvalg. Spesielt for å få ro i organisasjonen. Sykkel-Norge er ikke tjent med stor splittelse og uro.

Terje Johnsen (leder av Region Sør):

– Harald Tiedemann Hansen har kanskje vært den mest visjonære leder vi har hatt i norsk sykkelsport. Det er synd at ettermælet hans blir heftet med et svært dårlig økonomisk resultat etter å ha arrangert to sykkel-VM: terreng-VM på Hafjell i 2014 og landeveis-VM i Bergen i 2017. Begge arrangementene første til store tap. Harald har vært leder i en periode hvor sykkelsporten og interesse for sykkel har vokst enormt grunnet veldig godt og iherdig arbeid i sykkelklubbene rundt omkring i Norges land. Det er synd at han ikke erkjente på et tidligere tidspunkt at sykkelsporten hadde vært best tjent med overlate styringen til nye krefter når resultatet etter sykkel-VM i Bergen ble kjent.

Jørn Michalsen (leder av Region Øst):

– Jeg er ikke overrasket over at Harald Tiedemann Hansen ikke tar gjenvalg etter ti år som president i NCF, spesielt etter arbeidspresset det siste året og støyen etter sykkel-VM. Det er fornuftig at han kunngjør dette nå. Harald har ledet NCF gjennom en periode med sterk vekst, meget gode sportslige resultater og nesten en tidobling av inntektene. Han har gjort en formidabel innsats for NCF og norsk sykkelsport gjennom sin presidentperiode, og det er bra at han kan fortsette den innsatsen internasjonalt, blant annet som styremedlem i UCI.

– At sykkel-VM ga for dårlige økonomiske resultater er meget beklagelig, men det forringer ikke Haralds øvrige innsats. Samtidig var VM et fantastisk sykkelarrangement.

– Nå er det viktig for NCF at forbundet finner en samlende president som kan lede arbeidet videre. Det bør skje på det ordinære forbundstinget i mars. Kaoset Rye har skapt og fortsatt skaper med sitt meningsløse krav om ekstraordinært ting, er ødeleggende for norsk sykkelsports fremtid. Det har også skapt problemer i arbeidet med å få et så godt økonomisk resultat for sykkel-VM. Det er avgjørende at kravet om nytt styre på det ekstraordinære tinget avvises, og at Sykkel-Norge samles på ordinært ting for konstruktivt å planlegge fremtiden. Harald Tiedemann Hansen etterlater ikke et sykkel-Norge i kaos, men de som ønsker å kaste styret nå, står i fare for å skape kaos.

SK Rye (ved nestleder Robin Mackenzie-Robinson):

– Vi registrer at Harald Tiedemann Hansen ikke stiller til gjenvalg på det ordinære tinget i mars 2018. Dette har sykkelpresidenten snakket om en god stund og det har vært kjent for flere. Det som er overraskende er timingen. Han sier selv at han har tenkt på det i ett års tid, men slipper «nyheten» 15 dager før det ekstraordinære tinget. Det er ingen hemmelighet at NCFs styre med sykkelpresidenten i spissen ikke er en tilhenger av at det skal avholdes et ekstraordinært ting hvor fokus vil være på økonomi og valg av nytt styre og valgkomité.

– Gårsdagens «nyhet» om at han trekker seg føyer seg bare inn i rekken av utspill som er ment å skape støy for å trekke bort oppmerksomheten fra det sentrale - at NCF er i økonomisk ruin. Vi blir gjerne med på å mimre om sykkelpresidentens bragder, men det får vente. Det sentrale nå er å få byttet ut det sittende styret så fort som mulig. Vi trenger å få på plass nye hoder som har et objektivt syn på den reelle økonomiske situasjonen. Vi ønsket at dette skulle skje i desember 2017, men styret i NCF besluttet at ekstraordinært ting først kunne avholdes 20. januar 2018. Å vente enda lengre er ikke noe alternativ (mars 2018). Sykkel-Norge har blitt holdt i uvisshet om den reelle økonomiske situasjonen til NCF lenge nok!