FIKK EN VEKKER: Martin Johnsrud Sundby tenkte mange negative tanker etter lørdagens Tour de Ski-etappe.
FIKK EN VEKKER: Martin Johnsrud Sundby tenkte mange negative tanker etter lørdagens Tour de Ski-etappe. Foto: Pedersen, Terje

Sundby endret OL-planen etter lørdagens sjokk

Nå skal Martin Johnsrud Sundby møte Petter Northug i det som kan bli et skikkelig revansjeoppgjør etter NM-krangelen for fem år siden.

Martin Johnsrud Sundby og de norske løperne ble regelrett fragått på lørdagens klassiske 15-kilometer i Val di Fiemme.

Avstanden fra den norske kvartetten Hans Christer Holund, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby og Didrik Tønseth opp til vinneren Aleksej Poltoranin var hele 28 sekunder.

Da de norske løperne kom tilbake på hotellet var stemningen dyster. Sundby innrømmer at han fikk en skikkelig vekker.

– Det var skremmende dårlig. Det er lenge siden jeg er blitt fragått på 15 kilometer klassisk. Jeg er stolt av at jeg klarte å komme meg ut av det mørke rommet jeg befant meg i i går kveld, sier Sundby etter at han avanserte til 2. plass på avslutningsdagen i Tour de Ski.

– Vi pratet mye sammen i går kveld. Gutta sa at det var det verste de hadde vært med på. Fra fjerde runde var det full guffe, og gutta våre klarte ikke å henge med. Det var litt dystert, men det finnes verre ting enn å tape skirenn, sier landslagstrener Vidar Løfshus, som røper at det var mye rart som ble diskutert.

– Det var tester vi skulle gjort og tester vi ikke skulle gjort. Det var mye rare tanker.

Ny Northug-duell på Gåsbu
Etter nedturen lørdag valgte Sundby å endre på OL-planen han hadde lagt.

– Det blir ikke som jeg egentlig hadde planlagt. Jeg hadde opprinnelig en løs plan. Jeg er en fyr som har lyst til å gå verdenscuprenn hele veien. Nå ville jeg dra hjem, stå over NM, gå i Planica og i Seefeld. Det tror jeg ikke det blir. Planen vi la i går er at jeg, om jeg er frisk og det er helsemessig forsvarlig, går tremila i NM. Det blir sannsynligvis siste løp jeg går før OL. Jeg skal trene meg opp i mitt livs form, og så får jeg en fantastisk inngang på OL med en duathlon som jeg skal være 100 prosent forberedt til, sier Røa-løperen.

Det betyr et gjensyn med Petter Northug, som trolig skal gå både sprint og 30 km skibytte i NM. Northug og Sundby møtte hverandre i NM på samme distanse - og på samme sted - for fem år siden. Da vant Northug, men ikke uten dramatikk. Northug var svært liten lysten på å dra den lille gruppen som lå i tet i store deler av løpet. Det fikk Martin Johnsrud Sundby til å tenne på pluggene etter målgang. Han kalte Northug feig. Nå får Sundby en mulighet til å revansjere nederlaget.

– Utrolig godt og befriende
33-åringen var raskest både opp bakken og på den siste etappen i Tour de Ski. Det gir Sundby en ekstra motivasjon for det som skal skje fremover.

– Det var utrolig godt og befriende å kjenne at kroppen kom seg. Jeg har gått og ventet på det hele Tour de Ski, sier han.

Sundby har trent annerledes før inneværende sesong, noe som har gjort at han varierer mer i prestasjonene.

– De tre fire siste sesongene har verdenscupen sammenlagt vært en av de aller største gulrøttene for meg. Da måtte jeg være stabil fra november til mars. I år har jeg latt verdenscupen fare. Det er OL som betyr noe. Da er det naturlig at det varierer noe mer. Jeg skal ikke si at jeg trives med det. Lørdag var en forferdelig dag på jobben. Jeg var ikke i nærheten. Jeg måtte legge meg og erkjenne at jeg ikke holdt nivået til de beste. Det er en erkjennelse som er fin å få 35 dager før OL, men også kjempevond. I dag viste jeg at jeg på gode dager er helt i toppen, avslutter han.