Sykkelpresidenten trekker seg etter «heksejakt»

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen (61) mener tiden er inne for å gi seg, men stiller seg til disposisjon til å være med å rydde opp etter VM-festen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Harald Tiedemann Hansen tar ikke gjenvalg som president i Norges Cykleforbund. Det bekrefter han til TV 2.

Det er 15 dager til det ekstraordinære årsmøtet på Gardermoen. Det ble presset frem av grasrotopprøret i kjølvannet av underskuddet på hele 55 millioner kroner etter Sykkel-VM i Bergen i fjor høst.

– Jeg har tenkt på dette lenge. Valgkomiteen tok kontakt for et snaut år siden og spurte hva jeg tenker, og jeg har sagt at de må finne noen til å ta over. Jeg har ikke tenkt til å sitte i presidentstolen til evig tid. De ti årene er lenge nok, sier han.

– I og med at vi ser polariseringen og alt det negative som har vært i den siste tiden, så vil ikke jeg stå i veien. Sykkelsporten er mye viktigere enn meg som person, fortsetter 61-åringen.

Harald Tiedemann Hansen hevder han ikke føler seg presset til å slutte.

– Jeg har fått utrolig mange støtteerklæringer, og jeg har fått vin og blomster til jul av støttespillere rundt om i landet. Jeg vet at mange synes det er kjedelig at jeg gir meg, men det er en riktig avgjørelse, for jeg ønsker ikke å være en bidragsyter til at konflikten fortsetter, sier sykkelpresidenten, som sier at han hadde tenkt til å informere valgkomiteen tidligere.

Tiedemann Hansen: – En form for heksejakt
Han mener mange har vært ute etter å ta ham og «en heksejakt fra enkelte».

Som dere har skrevet i dag, så har vært en form for heksejakt eller kampanje. Jeg tror jeg ikke bare rammer sykkelsporten, men hele idretten. Jeg tror ikke de ser helt det bildet. Det har vært mer personorientert enn saksorientert, sier Tiedemann Hansen, som ikke ønsker å navngi kritikerne han mener har en agenda mot ham.

– Jeg vil ikke spekulere i det, men jeg vet hvem det er. Det har vært ting de har jobbet med lenge, og nå benyttet de anledningen, fortsetter han.

Tiedemann Hansen er ikke sikker på at han hadde blitt styrtet om to uker.

– Jeg vet at det er mange støttespillere og mange som mobiliserer. Seks av sju kretser støtter det sittende styret og mange klubber gjør det samme.

Sykkelpresidenten håper han får sitte til det ordinære årsmøtet 11. mars, og han stiller seg til disposisjon til å rydde opp etter VM-festen.

– Sittende styre ønsker å komme med beretninger og regnskap som vi ikke rekker å levere til det ekstraordinære årsmøtet. Jeg synes det er rimelig at vi får levere rapportene vi ellers skulle gjort, sier Harald Tiedemann Hansen.

TV 2-ekspert: – Tid for nytt styre
TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad mener det er riktig å gi seg nå.

– Med det negative bakteppet rundt økonomien etter Bergen-VM er mistilliten så stor at det er naturlig at han går av. Jeg tviler på at han kunne fortsette uansett, så det er klokt ikke å ta gjenvalg, sier han.

– Det er tid for et nytt styre i norsk sykkelsport, legger TV 2-eksperten til.

Harald Tiedemann Hansen tok presidentvervet etter Erik Aarethun, som hadde sittet i åtte år.

– Det har skjedd mye bra under hans ledelse. Han har vært tydelig på doping og det har vært bra på toppnivå, spesielt landeveissykling. Han har også markert seg i internasjonal sykkel, sier Kaggestad.

Tiedemann Hansen legger ikke skjul på at han skulle ønske han etterlot Sykkelforbundet i en bedre forfatning.

– Sykkelsporten har utviklet seg helt enormt. Vi har hatt en femdobling i antall medlemmer og forbundet har på ti år hatt en vekst i omsetning fra seks millioner til 50 millioner. Vi har også hatt enorme resultater de siste årene, både i OL og VM-er. Sporten er en helt annen enn for ti år siden, sier han.