– Jeg vil bli husket for å gå fort på ski, ikke hva jeg gjør i sosiale medier

Hans Christer Holund har i det stille blitt en av Norges mest solide skiløpere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spill Tour de Ski-manager her!

I fraværet til verdens beste skiløper Johannes Høsflot Klæbo, skisportens største superstjerne Petter Northug og med Martin Johnsrud Sundby et stykke unna toppformen, er Hans Christer Holund (28) kanskje det største norske Tour de Ski-håpet på herresiden.

Han ligger et tidel bak Sundby i sammendraget. Avstanden opp til Dario Cologna er ett minutt og tre sekunder.

Nå venter en klassisk sprint i Oberstdorf. Sprint er Holunds største svakhet som skiløper, men han har tro på at det er mulig å ta seg videre fra prologen i Tyskland.

– Ryktene sier at løypen er knallhard. Vi skal gå opp hele langbakken. Det kan bli tidenes hardeste sprintløp. Det er fordel meg. Jeg har et lite håp om å karre meg videre, sier han.

Savner å dyrke hobbyene sine
Holund ble for alvor kjent i Norge da han ble ydmyket av Petter Northug på stafetten i Røros-NM i 2014. Northug rykket fra Holund i bakken før innspurten – for så å «vente», slik at han fikk med seg spurtoppgjøret mot Lyn-løperen.

– Han pisser på meg. Han er bedre enn meg, rett og slett, sa Holund til TV 2 den gangen.

Nå hadde neppe Northug pisset på Holund. 28-åringen, som representerer Lyn, er ikke kjent for å skape mye støy eller gjøre så mye ut av seg. På Instagram legger han stort sett ut bilder av fiske- og fjellturer.

– Jeg lar resultatene prate for seg selv. Det er det jeg går for. Jeg har lyst til å bli kjent for å gå fort på ski, ikke hva jeg gjør i sosiale medier, sier Holund.

Nettopp friluftsliv er noe Holund er glad i.

– Det er det jeg savner litt med livet som langrennsløper. Jeg får lite tid til å dyrke andre hobbyer. Det er noe jeg gleder meg til den dagen dette er over. Men hvis du ser hvordan vi hadde det i Lenzerheide, så skjønner du at vi har det fint, sier han.

Kollapset og fikk skulder ut av ledd
Det har til tider vært mye frustrasjon for Holund etter at han slo gjennom med gull i junior-VM i 2008. Først etter NM-stafetten i 2015 begynte han å få sjansen regelmessig på verdenscupnivå.

I november 2015 fikk Holund et illebefinnende på landslagets høydesamling i Val Senales. I september året etter slo ulykkesfuglen skulderen ut av ledd da han skled på snøen under en samling i Stelvio.

– Jeg har slitt veldig med skader de siste årene. Det har holdt meg litt tilbake og gjort at jeg ikke har fått utviklet meg. I år har jeg klart å holde meg skade- og sykdomsfri. Det gir resultater, sier han.

– Holund er gutten som har desidert best kapasitet i gruppen. Vi har bare ventet på at han skulle slå gjennom. Endelig har han lykkes. Han har aldri ligget så bra an i Tour de Ski så nær slutten, sier landslagstrener Vidar Løfshus.

– En mann man unner suksess
Der Johannes Høsflot Klæbo er prototypen på en moderne skiløper er Holund kanskje det nærmeste man kommer en gammeldags skiløper.

– Man får litt assosiasjoner til Anders Södergren, humrer Løfshus.

– Som menneske er han en kar man unner suksess og vinne skirenn. Han har hatt en tendens til akkurat å havne utenfor pallen, men denne sesongen har han allerede vært på pallen. Vi skal gjøre det vi kan for å løfte han opp i sammendraget, sier Løfshus.

Holund har plassert seg fint i Tour de Ski-sammendraget. Med full klaff kan det bli svært artig å være Holund neste søndag.

– Nå fremover teller hvert sekund. Før den siste dagen er det viktig at man ikke kommer ut i et vakum. Man må komme i riktig gruppe for å gå billig inn til bakken. Er jeg fire sekunder for seint ute kan det være avgjørende i den siste bakken. Det realistiske er å havne i topp seks, men jeg har et mål om en topp tre-plassering, sier han.

Før monsterbakke-etappen skal løperne gå klassisk sprint, 15 km fellesstart fri teknikk og 15 km fellesstart klassisk. Det er på de to siste distansene at Holund må slå til.

– Det blir viktig for meg å ta bonussekunder underveis på distanseløpene. Det er 30 sekunder på 15 kilometeren om to dager. I Val di Fiemme er det også mange bonussekunder som deles ut.