– Legg ned hele Tour de Ski

Mandag kom beskjeden om at Astrid Uhrenholt Jacobsen trekker seg fra Tour de Ski. Det får den svenske langrennseksperten Tomas Pettersson til å rase.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De nordiske stjernene trakk seg én etter én før Tour de Ski startet, og allerede etter første helgen har Astrid Uhrenholdt Jacobsen brutt og flere overveier det samme, inkludert den suverene lederen på kvinnesiden Ingvild Flugstad Østberg.

Øverst: Se Ingvild Flugstad Østberg knuse resten på kvinnenes 10 kilometer.

Det får den frittalende svenske langrennseksperten Tomas Pettersson til å se rødt. Expressens ekspert skriver i en kronikk at man bare bør legge ned hele Tour de Ski hvis trenden fortsetter.

Pettersson var også svært skeptisk før touren startet etter at Marit Bjørgen, Ragnhild Haga, Stina Nilsson, Charlotte Kalla og Johannes Høsflot Klæbo i tur og orden meldte forfall.

Hvis Østberg også skulle bryte touren, iført ledertrøyen, mener Pettersson det hele har gått for langt:

«Det ville jo forvandle en allerede hardt prøvet konkurranse til en ren parodi. Og det er Sverige og Norge som bærer skylden.»

Pettersson påpeker at det kun er Sverige og Norge som har valgt å hvile stjernene sine før OL.

«For det er jo faktisk merkelig. Blant nasjoner som Russland, Sveits, Frankrike, USA, Tyskland er det en selvfølgelighet å satse på Tour de Ski. Deres løpere virker dessuten å elske hvert minutt av konkurransen.»

Petterson mener forfallene undergraver hele Tour de Ski som konkurranseform.

«Det er ikke bare trist. Det er totalt ødeleggende for den konkurranseformen som til nå har vært det beste med hele verdenscupsirkuset.»

OL i Sør-Korea i februar er i år grunnen til at Tour de Ski har blitt nedprioritert av så mange av stjernene. Men Pettersson ser ingen grunn til at det skal bli noe annerledes neste år. Da venter nemlig VM i Seefeld bare en drøy måned etter Tour de Ski.

«Hvis det blir slik så synes jeg at vi kan bestemme oss for en ting allerede nå: Da slutter vi å bry oss,» er den svenske ekspertens knallharde konklusjon.

I et intervju med svenske Aftonbladet stiller Vegard Ulvang, leder for FIS' langrennskomité, seg undrende til de norske profilenes prioriteringer.

– Tour de Ski er den mest populære konkurransen vi har etter VM og OL. Jeg kan ikke tvinge noen til start, det handler om personlige prioriteringer, men jeg kan si så mye som at jeg har vanskelig for å forstå hvordan de tenker.