Ekspertens nådeløse vurdering av de norske Tour-løperne

Langrennsekspert Fredrik Aukland oppsummerer de norske løpernes prestasjoner etter tre renn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter to middelmådige åpningsetapper i Tour de Ski hadde de norske langrennsherrene mulighet til å rette opp inntrykket på dagens 15 km jaktstart.

De OL-uttatte løperne Hans Christer Holund og Martin Johnsrud Sundby viste at formen er i anmarsj. Niklas Dyrhaug gikk inn til en godkjent 16. plass (med 9. beste etappetid), men bak Dyrhaug var det ikke mye å juble for.

Kun seks løpere gikk saktere enn Didrik Tønseth på dagens jaktstart. Han hadde 71. beste etappetid. De andre norske løperne (Iversen, Røthe, Krogh og Skar) plasserte seg slik: 31, 39, 44 og 54.

– Jeg er lei av å gå dårlige skirenn, innrømmer Krogh.

Han vil bruke hviledagen til å bestemme seg for hva han skal gjøre i tiden fremover for å komme i OL-form. Et alternativ kan være å reise hjem fra Tour de Ski.

– Status nå er ikke bra. Finn Hågen og Tor Arne kommer til å ta seg en prat i løpet av de neste dagene. Så får vi se om det blir exit eller ikke exit, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Aukland med terning-slakt
NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland er overrasket over at man må bla til side to og tre på resultatlistene for å finne nordmennene.

– Det er ikke bra nok. Sundby og Holund er med. Dyrhaug har hatt en positiv utvikling. Utover det har det vært dårlig. Det er synd å se løpere som Krogh og Røthe gå flere dårlige renn på rad. Det er ingen god følelse å være så langt bak. Vi er kommet til januar, og det nærmer seg OL. Det er ingen god situasjon disse befinner seg i, sier Aukland.

Han er ikke nådig når han skal trille terning på de norske løpernes prestasjoner så langt i Touren. Aukland gir Holund en femmer. Tre løpere har prestert til terningkast fire, mener Aukland. Det gjelder Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby og Emil Iversen. Sindre Bjørnstad Skar og Didrik Tønseth får en toer på terningen. Krogh og Røthe får bunnkarakter.

– Har et kjempekort i Northug
Bortsett fra Holund og Sundby er Johannes Høsflot Klæbo og Simen Hegstad Krüger tatt ut til OL.

– De fire som er tatt ut står veldig stødig med tanke på OL. I tillegg ser vi at Dyrhaug er veldig på gang. Han er et sikkert kort på OL-femmila om han fortsetter fremgangen. Vi må bruke den neste måneden til å finne de rette folkene, inkludert Petter Northug, sier Løfshus.

– Kan utøvere skjønnes inn i en OL-tropp?

– Det vil alltid bli skjønn mot slutten. Vi får håper at Northug, med en veldig god treningsperiode, kan slå tilbake i resten av januar. Da har vi et kjempekort der. Det er de som viser form fra nå av som blir med til OL, sier han.

Aukland mener den svake norske laginnsatsen åpner for at løpere som Petter Northug, Chris Jespersen og Anders Gløersen kan kjempe seg inn i OL-troppen.

– For løpere som akkurat ikke er tatt ut til verdenscuprenn blir mulighetene større når de som er i verdenscupen ikke presterer. Det er innlysende. Skandinavisk cup, NM og Planica blir muligheter til å gå seg inn på OL-laget, sier Aukland.