Østberg: – Jeg følte meg som den største kyllingen nedover

Ingvild Flugstad Østberg vant 10-kilometeren i suveren stil. Heidi Weng sørget for dobbelt norsk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingvild Flugstad Østberg pangåpnet på 10-kilometeren i Lenzerheide. Etter 2,5 kilometer var hun allerede 8,4 sekunder foran nærmeste konkurrent.

Det var en ledelse hun økte jevnt hele løpet, og gikk til slutt i mål hele 25,7 sekunder foran Heidi Weng på andreplass.

Dermed fikk hun sin revansje etter niendeplassen på sprinten.

– Jeg var sur i går. Jeg liker ikke å være sur, så det var godt å vinne i det. Jeg prøver å utnytte det til noe positivt, og løste det heldigvis bra, sier vinneren til TV 2.

Vanskelige forhold

Løypen i Lenzerheide var svært isete, noe som skapte trøbbel for løperne.

– Jeg trodde jeg skulle kjøre ut i hver eneste nedoverbakke. Jeg håper ikke det ble filmet, for jeg var så flau over meg selv. Jeg følte meg som den største kyllingen nedover. Det var nok ikke noen stilstudie, sier Østberg til TV 2.

Forholdene bød også på store problemer for Heidi Weng.

– Jeg var så redd, og jeg stod på startstreken og gruet meg skikkelig. På toppen av bakkene ville jeg nesten ikke gå fort, slik at jeg ikke fikk så stor fart i nedoverbakkene. Jeg skjønner ikke hvordan jeg klarte å holde meg på beina, sier Weng, som ikke kan vente på å komme seg vekk fra Sveits.

– Jeg gleder meg til å bli ferdig med denne løypen. Jeg håper det blir litt mer feste under skiene i Oberstdorf, for jeg hadde ikke kontroll på skiene i dag, sier hun.

Leder sammenlagt

Lørdagens sensasjonskvinne, Laurien van der Graaff, fikk det svært tøft på distansen. Hjemmehåpet endte på 35. plass, mer enn to minutter bak Østberg.

Dermed tar Østberg over sammenlagtledelsen i Tour de Ski. Mandag ruller Tour de Ski videre. Da skal kvinnene begi seg ut på jaktstart over 10 kilometer i fri teknikk. Tirsdagen blir benyttet til å forflytte seg til tyske Oberstdorf.

– Bordet er dekket for Flugstad Østberg nå. Både i morgen og resten av Tour de Ski, sa TV 2s kommentator Marius Skjelbæk etter maktdemonstrasjonen.

Vurderer å dra hjem
Østberg har gode minner fra Lenzerheide. For fire år siden vant hun sprinten og ledet Tour de Ski. Østberg falt ned til 2. plass sammenlagt på den 2. etappen. Da valgte hun å reise hjem. Hun utelukker ikke at det samme kan skje igjen.

– Jeg vant sprinten, og det var planlagt at jeg skulle reise hjem dagen etter. Kanskje det er planen i år også? Hvem vet, sier Østberg.

– Det er ikke sikkert at jeg fullfører. Jeg må ta løp for løp og se hvordan ting ligger an. Det kan snu fort, og det er ikke superrealistisk at jeg kan vinne sammenlagt. Det er mange av oss som reiser til Oberstdorf og kanskje hopper av etter ett eller to renn. Nå kan dere lure hver dag, sier hun.

Resultater

1. Ingvild Flugstad Østberg 26.59,4

2. Heidi Weng +25,7

3. Sadie Bjornsen +42,2

11. Astrid Uhrenholdt Jacobsen +1.14,9

17. Kathrine Harsem 1.22,6

26. Silje Øyre Slind 1.49,8

27. Mari Eide 1.55,1

32. Maiken Caspersen Falla +2.08,6

33. Anne Kjersti Kalvå +2.10,5

57. Tiril Udnes Weng +3.15,9