Magikeren Salahs dobbel reddet Liverpool etter tidlig kalddusj

Toppscoreren bommet og bommet før pause. Så slo han nådeløst tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se høydepunktene øverst!

Liverpool-Leicester 2-1

Liverpool henger med i toppen av Premier League etter å ha snudd kalenderårets siste Anfield-kamp mot Leicester lørdag.

For etter at Jamie Vardy sendte gjestene i føringen etter bare to minutter, tilhørte resten av kampen vertene og deres store spiller denne høsten: Mohamed Salah.

Egypteren utlignet tidlig i 2. omgang, før han kvarteret før slutt viste en vending i ypperste verdensklasse for så å banke 2-1-scoringen i nettet alene med Kasper Schmeichel.

– Det er magikeren Salah som gjør det. For en spiller han er. Det han viser med tempo og ferdigheter, der han alltid ligger på offsidelinjen, gjør meg stum av beundring. Så god er han nå, sa TV 2s Premier League-ekspert Brede Hangeland i studio etter kampslutt.

Dermed har Liverpool 41 poeng etter 21 kamper, og holder følge med Chelsea, som også vant sin kamp lørdag.

Les også: Chelsea smadret reservepreget Stoke

Haltet mot slutten: – Vi må se hva problemet er
Etter kamp kunne engelske journalister rapportere om at Jürgen Klopp hadde med Liverpool-øyne negative ting å fortelle om sin stjerne etter kampslutt. Åtte minutter før full tid ble han nemlig byttet ut.

– Det er verdt å stille spørsmålet om denne mannen er blitt kastet for tidlig ut i kamp

– Han haltet mot slutten, og det er aldri et godt tegn. Vi må se hva problemet er, og hva han gjøre i den neste kampen, sa Liverpools manager ifølge blant andre journalist Andy Hunters Twitter-konto.

Slik var kampen: Sjokkåpning
Den største snakkisen før kamp var at Liverpool hadde foretatt et keeperbytte, men den praten stilnet nok raskt på tribunene på Anfield da Leicester tok ledelsen allerede etter to minutter. Joël Matip var unøyaktig i de bakre rekker, og spilte en løs pasning mot Emre Can, som Vicente Iborra brøt. Han spilte deretter gjennom Riyad Mahrez, som beveget seg helt i offsidelinjeposisjon.

Da algerieren dog fikk lov å fortsette uten at noen flagget, var han nådeløs med assistfoten og fant sin makker Jamie Vardy foran mål. På tomt mål satte målscoreren 1-0 i nettet foran et sjokkert «The Kop», med sitt sjuende i karrieren mot Liverpool og sitt sjuende mot topplagene i Premier League denne sesongen.

– Vardy er så farlig. Vi ser på reprisene at det er helt på grensen, men det er ikke offside, for Mahrez timer det til perfeksjon. Det er strålende pasning fra Iborra, og når det skjer så kan selv ikke van Dijk hindre baklengsmål for Liverpool, sa TV 2s Premier League-ekspert Brede Hangeland i studio i pausen av oppgjøret.

Ved hjelp av analyseverktøy viste deretter den tidligere Premier League-stopperen hvordan Liverpool selv spilte seg inn i trøbbel på baklengsmålet.

– Liverpool skaper sine egne problemer. Leicester går i strupen på Liverpool fra start, og da er det et direkte feil valg av Matip å prøve å slå den pasningen. De venter på å hugge, Iborra gjør det, og da oppstår ubalansen. Da er det nesten umulig å forsvare seg, sa Hangeland.

VIDEO: Se analysen - utarbeidet av Hangeland og analysemakker Thor Anders Hopland - her!

Store Salah-sjanser da Liverpool dominerte stort
Under fem minutter senere var det utrolig at ikke vertene utlignet, da toppscorer Mohamed Salah dro seg flott fri i feltet. Mottaket var perfekt, men avslutningen fra rundt sju meter gikk på uforklarlig vis for de fleste på tribunen på utsiden av Kasper Schmeichels høyre stolpe.

Salah var også farlig på ferde etter drøyt ti minutter, men ble løpt opp av Harry Maguire som med en strålende sklitakling avverget nok et skremmeskudd fra den egyptiske stjernen. Liverpool fortsatte dog å kjøre på på eget gress.

Allerede før 20 minutter var spilt trodde også Sadio Mané at han hadde utlignet, men da senegaleseren satte Andrew Robertsons innlegg fra venstre i nettet, kunne han kun fortvilet se bort på en flaggende assistentdommer og skjønne at han hadde befunnet seg i offsideposisjon da innlegget ble slått.

Enorme sjanser for Liverpool i 1. omgang
Minuttet etter var det Salah sin tur til nok en gang å være i nærheten. Lekre kombinasjoner med Roberto Firmino sendte egypteren gjennom, og denne gangen prøvde venstrefotsmagikeren chipvarianten. Dessverre for hjemmefansen gikk avslutningen til side for mål.

I denne perioden av kampen kom sjansene på løpende bånd, og det var ikke gått mer enn enda ett minutt da Roberto Firmino på ny satte fart på. Hans avslutning fra like utenfor 16-meteren ble avverget av Schmeichel, før returen på snodig vis ble skutt tilbake igjen mot eget mål av Leicester-back Daniel Amartey. Utrolig nok gikk ballen via Salah og ut bak Schmeichels venstre stolpe uten tellende resultat for vertene.

Matip kunne revansjert seg, men 0-1 ved pause
Etter en liten periode uten store sjanser, prøvde Liverpool seg igjen med noen farligheter i løpet av omgangens ti siste minutter. Et hjørnespark som ble feilberegnet i feltet av Schmeichel, gjorde først at Joël Matip fikk sjansen inne midt foran boksen. Dessverre for kameruneren var det såpass mange spillere i veien at hans skuddforsøk ble blokkert på vei inn mot mål.

To minutter senere var det Philippe Coutinho som var på vei gjennom på høyre, men nok en gang kom en blåkledt spiller sklitaklende og fikk ryddet opp for gjestende. Denne gang var det Daniel Amartey som hadde tatt turen over fra sin høyrebackposisjon, og som med en perfekt timet variant hindret den brasilianske stjernen. Og på overtid var Mané på farten igjen, men avsluttet svakt både over og utenfor fra like innenfor 16-meteren.

Utligning etter vakker hælflikk og herlig teknikk
Dermed stod det 0-0 halvveis, men allerede før sju minutter var spilt av 2. omgang kom nettkjenningen fra de røde. Sadio Manés hælspark foret Salah, som deretter viste kroppsbeherskelse og teknikk fra høyeste hylle da han dro av to forsvarere og dunket 1-1 i nettet bak Schmeichel.

– Det er fotball på sitt vakreste. Champagne-fotball dagen før dagen, sa TV 2s programleder Jon Hartvig Børrestad i studio etter kampslutt.

Fem minutter senere var det nære ved at Salah ble tomålsccorer. Denne gang spilte Coutinho tilretteleggerrollen, men en aktiv Schmeichel kom ut fra streken og tvang Liverpool-toppscoreren til å lobbe fra kloss hold. Dermed ble avstanden for målet for kort, og avslutningen landet rett oppe på målet bak den danske målvakten.

20 minutter ut i omgangen satte Mané for andre gang i kampen ballen i nettet etter å ha befunnet seg i en offsideposisjon, før Wilfried Ndidi var svært nære like på motsatt side etter. Midtbanespilleren skjøt fra distanse etter en dødball, men ballen suste til side for Karius' venste stolpe.

Salah-scoringen som fikk frem superlativene
Kvarteret før slutt oppstod øyeblikket som vil huskes fra Anfield denne ettermiddagen. James Milner flikket opp på en Salah som stod med store sterke Maguire i rygg, men vendte ham vekk som om han var en miniputt og med det var alene med Schmeichel. Egypteren klinket 2-1 i nettet med iskald presisjon.

– Det er en råsterk vending av Salah, og avslutningen står i stid med vendingen. Det er en enorm scoring! For en spiller han er, kommenterte Endre Olav Osnes.

– Det skal ikke være mulig å score der, men her ser du hvor god denne spilleren er. Det er også en gjennomtenkt, klinisk avslutning. Salah er forskjellen på lagene i dag, sa Brede Hangeland etter kampslutt.

Leicester la seg ikke ned for å dø, og i sluttminuttene måtte Loris Karius i aksjon for å avverge en Harry Maguire som hadde blitt værende i feltet etter en dødballsituasjon. Tyskeren viste prov på at hanskene var parate, og slo bort faren med en sterk hånd.

Dermed ble det også seier til Liverpool, som setter press på de andre lagene som i praksis kjemper om Mesterliga-plassene bak suverene Manchester City i Premier League.