ENSOM NORDMANN I FINALEN: Finn Hågen Krogh var den eneste norske løperen i sprintfinalen i Lenzerheide.
ENSOM NORDMANN I FINALEN: Finn Hågen Krogh var den eneste norske løperen i sprintfinalen i Lenzerheide. Foto: Pedersen, Terje

Spøkefull Krogh: – Ikke fornøyd med Hetlands psykiske terror

Finn Hågen Krogh viste glimt av form på Tourens åpningsetappe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finn Hågen Krogh var det eneste lyspunktet på herresiden i det som var en svak norsk sprintdag i Tour de Ski.

Krogh, som har vært ute av form i begynnelsen av sesongen, var sprek både i prologen og kvartfinalen. I semifinalen gikk han videre på tid. Da Krogh mistet kontakten med Sergej Ustjugov, Federico Pellegrino og Lucas Chanavat i finalen valgte han å spare kreftene til morgendagens etappe. Krogh skled over mål på 5. plass, 14 sekunder bak Ustjugov.

Bak Krogh var det tynt med nordmenn. Fem av åtte norske løpere røk ut i prologen. Kun Emil Iversen (12. plass) og Sindre Bjørnstad Skar (17. plass) gikk videre.

Landslagstrener Tor Arne Hetland jublet ikke akkurat etter åpningsetappen.

– Vi gjorde en halvveis prolog. De tre sprinterne som burde gå videre gikk videre, og så burde vi hatt én eller to løpere til videre. Krogh viste brukbar form. En medium dag, er Hetlands konklusjon.

– Ikke vært en god start
Martin Johnsrud Sundby ble nummer 35, Hans Christer Holund 51, Didrik Tønseth 59, Sjur Røthe 61 og Niklas Dyrhaug 63. NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland karakteriserer den norske laginnsatsen som svak.

– Det var ingen god norsk dag. Sundby tapte over minuttet til Ustjugov. Det er kritisk. Krogh er ikke god nok til å være med inn i finalen. For resten av gutta var det ikke bra nok. Det har vært mye usikkerhet rundt laget. Jeg er spent på å se hvordan de presterer i de kommende konkurransene. Jeg skulle gjerne sett at Emil Iversen hadde vært lenger fremme og Sundby i en semifinale eller finale. Det har ikke vært en god start for Norge, sier Aukland, som ikke tror Petter Northug ble imponert av det han så fra sofakroken.

– Jeg tror Petter Northug lenge har vært irritert over at han ikke fikk klarsignal til å gå Tour de Ski. Jeg håper det gir han motivasjon til å gå de konkurransene som skal til for å komme seg til OL. Det må være frustrerende å se at mulighetene til å vise seg frem forsvinner.

– Psykisk terror
Hetland fikk mye tyn da han allerede i november tok ut Krogh til ankeretappen i OL. Mens Krogh har famlet i blinde etter formen har Johannes Høsflot Klæbo styrket sine sjanser i kampen om ankeretappen på stafettlaget. Dagens sprint viser at Krogh kan være på vei tilbake til noe stort, men Hetland vil ikke love bort ankeretappen på ny til 27-åringen.

– Det er et par skirenn som skal gås før OL. Vi tar noen løp til.

– Du tar ikke ut Krogh i dag igjen?

– I dag spurtet han ganske bra i kvartfinalen. Han røk ut av laget igjen i semifinalen, humrer Hetland.

– Jeg er ikke helt fornøyd med den psykiske terroren til Hetland med inn og ut av laget. Vi får se hva det ender opp med, repliserer Krogh med glimt i øyet.

Han har trent mindre enn vanlig i julen. Det har gitt ham overskudd.

– Man må ha dagen om man skal tukte Ustjugov. Jeg prøvde lenge, men da pallen røk var det ikke så mye å kjempe for. Det er renn igjen i morgen. Men jeg er glad for at det fungerer igjen og at jeg har overskudd. Nå fikk jeg bra med bonussekunder og har generelt en god følelse, sier Krogh.