LUNGETRØBBEL: Martin Johnsrud Sundby føler seg bedre etter noen dager med trening innendørs.
LUNGETRØBBEL: Martin Johnsrud Sundby føler seg bedre etter noen dager med trening innendørs. Foto: Olsen, Geir

Sundbys astma-dilemma: – Burde kanskje søkt om medisinsk fritak

Martin Johnsrud Sundby sliter med lungene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spill Tour de Ski-manager her!

Martin Johnsrud Sundby skulle etter planen lade opp til Tour de Ski i Davos. I all hast måtte han dra tilbake til Norge for en medisinsk utredning før jul. 33-åringen hadde store problemer med luftveiene.

Nå føler Sundby seg bedre, men han føler seg ikke sikker på at det varer.

– Jeg er så frisk som jeg kan være. Det er det som er så utrolig kjipt med astmaen min. Det er veldig sjelden jeg har stålkontroll, sier Sundby.

– Vi har gjort noen justeringer. Jeg har testet både før og etter. Det er sånn med astmaen min at jeg må belage meg på at det går opp og ned. Men det er ganske mye bedre nå enn før jul, sier han til TV 2.

Se 1. etappe i Tour de Ski på TV 2 og TV 2 Sumo kl 10.00!

Bruker forstøver
Landslagslege Petter Olberg forteller at det ble vurdert å søke om medisinsk fritak for bruk av astmamedisin.

– Det var oppe til diskusjon, men vi har ikke søkt. Og vi har ikke behandlet Martins astma med medisin utover de grensene som er satt. Vi har heller prøvd å justere ned på belastningen av luftveiene. Vi har brukt medisin med finere partikler for å nå lenger ut i «lungetreet».

Sundby svarer slik på om det burde blitt søkt om medisinsk fritak:

– Det burde vi kanskje gjort, men vi er blitt mye mer restriktive på det.

– Er det noe du ønsker?

– Jeg har lyst til å få sykdommen min så bra som mulig. Så er det apparatet rundt meg som bestemmer og setter meg på de tingene jeg bør ha.

– Bruker du forstøver?

– Ja, jeg har medisinsk forstøver som jeg bruker til saltvann og pulmicort, sier han.

– Vi bruker spray
Landslagslege Olberg har tidligere uttalt at det er foretatt justeringer når det gjelder Martin Johnsrud Sundbys astmaplager.

– Det er medisinsk behandling som er underlagt taushetsplikt, men alt er innenfor regelverket. Men det handler om måten vi behandler sykdommen på.

– Brukes det spray eller forstøver?

– Vi bruker spray.

– Er det brukt forstøver?

– Vi har ikke gjort noe med det nå. Martin Johnsrud Sundby har et forstøverapparat som han kan bruke. Men justeringene vi har gjort går på spraybehandling med astmamedisin.

– Hvilke vurderinger ble gjort for og imot å søke om medisinsk fritak?

– Vurderingene ble gjort etter ulike tester og målinger av Martin, blant annet pustefunksjonsmåling og belastningstester på tredemølle. Etter resultatene som kom frem mente vi at vi skulle klare å behandle hans astma uten å søke om medisinsk fritak.

– Er det løpere på landslaget som har medisinsk fritak?

– Ikke det jeg kjenner til.

Sundby forteller at løp i kuldegrader er spesielt belastende.

– Det var en del faktorer før jul som spilte inn. Det var mange renn i kuldegrader, og en del renn i høyde. Da måtte jeg hjem for å trene inne for at lungene skulle få slappe av, sier han.

– Det er en tilstand som blir verre år for år. Det må jeg dessverre leve med, sier Sundby, som har ambisjoner om å kjempe om sin tredje sammenlagtseier i Tour de Ski.

– Det handler mye om form sammenlignet med de andre konkurrentene. Jeg håper å komme i bedre og bedre form utover i Touren. Jeg har vist før at jeg i gode stunder kan være med å kjempe i toppen. Men man må nok fire år tilbake før jeg var like spent som nå, sier han.