THOSE WERE THE DAYS: Petter Northug spurtslo Calle Halfvarson i Falun-VM i 2015. To år seinere går Halfvarsson mot verdenseliten Tour de Ski, mens Northug må vise form i Skandinavisk cup i Piteå for å komme til OL.
THOSE WERE THE DAYS: Petter Northug spurtslo Calle Halfvarson i Falun-VM i 2015. To år seinere går Halfvarsson mot verdenseliten Tour de Ski, mens Northug må vise form i Skandinavisk cup i Piteå for å komme til OL. Foto: Pedersen, Terje

Halfvarsson: – Northug ville ikke kommet med i den svenske troppen heller

Calle Halfvarsson mener Petter Northugs gamle meritter ikke hadde vært nok.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spill Tour de Ski-manager her!

Tour de Ski starter om mindre enn et døgn. En rekke store profiler har valgt å stå over Touren. En mann ville svært gjerne gå Touren, men fikk ikke lov.

Petter Northug må i stedet belage seg på å gå Skandinavisk cup i Piteå mens verdenseliten kjemper om penger og ære i Tour de Ski.

Svenske Calle Halfvarsson skulle gjerne konkurrert mot Northug, men han tviler på at 31-åringen kommer i form til OL.

– Akkurat nå hadde han ikke vært med i den svenske OL-troppen heller. Man må jo gå noen gode konkurranser for å bli tatt ut. I Sverige er det ikke samme bredde som i Norge, men Northug hadde ikke blitt tatt ut på gamle meritter etter det han har vist denne sesongen, sier han.

Mener Northug har vært heldig
Halfvarsson mener Northug kan prise seg lykkelig over at de norske herreløperne har prestert såpass svakt som de har gjort så langt denne sesongen.

– Det er få løp igjen, men samtidig har Northug hatt flyt. Det er ikke mange bortsett fra Klæbo, Sundby, Krüger og Holund som har prestert, sier han.

Nå venter altså Skandinavisk cup i Piteå.

– Man får ikke samme motivasjon av å gå i Piteå som å gå i verdenscupen. Om jeg hadde blitt vraket fra Tour de Ski for å gå i Skandinavisk cup ville det vært veldig kjedelig, men så må man snu på flisen og angripe situasjonen. Northug kommer nok til å gå bra, men om han tar seg til OL er et annet spørsmål, sier Halfvarsson.

– Må kvitte seg med de kjipe tankene
Martin Johnsrud Sundby mener Northug nå må jobbe med hodet sitt.

– Det er en utfordring mentalt. Det må være så klinkende klart at OL-gullet må være drivkraften. Så må man kvitte seg med de kjipe tankene som kommer når man ikke går gå det man har lyst til å gå.

– Har Northug den sulten?

– Det er ingen som er mer sulten på OL-gull enn Petter Northug. Jeg regner med han graver frem det. Så skjønner jeg på alle mulige måter at det hadde vært veldig mye morsommere å være her enn i Piteå, sier Sundby.

På Beitostølen uttalte Sundby at man for all del ikke måtte havne i en situasjon der Northug ikke får konkurrert og mulighet til å kvalifisere seg til OL. Det står han fortsatt for.

– Det er en vanskelig kabal å legge. Jeg er i hvert fall helt overbevist om at alle ønsker Petter Northug i toppform til OL. Det kan det ikke være noen tvil om. Så fort billetter er bestilt er jeg ganske sikker på at han kommer til å være i form. Han har sikkert lagt en god plan. Historisk har han gått bra i Tour de Ski, så det hadde ikke vært feil å ta ut Northug. Han kunne helt fint vært med i troppen, men det ville gått på bekostning av en annen som har prestert godt før jul. Jeg er overbevist om at alle ønsker Petter Northug i form til OL.

– Northug har selvsagt vært samtaleemne
Sjur Røthe forteller at Northug har vært et diskusjonstema blant de andre løperne.

– Det er selvsagt et samtaleemne. Det er veldig kjedelig at han ikke er i toppslag. Hadde han vært i toppslag hadde han vært her. Da hadde han gått både lørdagen og søndagen på Lillehammer og vært med på toget videre. Jeg synes det er kjedelig. Jeg håper han reiser til Skandinavisk cup og viser at han er god nok til å gå i NM og i Planica. Det er ingen som har så kort vei til OL som Northug. Får han ett resultat er han inne på de distansene han går fort på, sier han.

– Er det ikke urettferdig at han har kortere vei enn dere andre?

– Nei, det er absolutt ikke det. Han er den som har levert hver eneste gang det har vært VM eller OL. Det vet også vi om. Det vi snakker mest om er at alle har lyst til å se Petter Northug i form. Det er synd og kjedelig at han ikke går like fort på ski som før, sier Røthe.