FORVIRRENDE START: Magnus Carlsen ble involvert i en meget spesiell situasjon under det første partiet i lynsjakk-VM.
FORVIRRENDE START: Magnus Carlsen ble involvert i en meget spesiell situasjon under det første partiet i lynsjakk-VM. Foto: Stringer

Irritert Carlsen etter skandaleparti i VM

Dommeren ga seieren til Magnus Carlsens russiske motstander etter et ulovlig trekk. Da begynte dramatikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble dramatisk i det første partiet under VM i lynsjakk for Magnus Carlsen da dommeren opprinnelig ga seieren til motstander Jernesto Inarkijev.

Ulovlig trekk
Carlsens motstander overså at han var plassert i sjakk og gjorde slik sett et «ulovlig» trekk da han samtidig forsøkte å sette nordmannen i sjakk. Carlsen fulgte opp med å flytte sin kongebrikke framfor å innkreve seieren. Det oppfattet brettdommeren som et regelbrudd, og dermed tilkjente han Inarkijev seieren.

Det viste seg derimot at Carlsen aldri gjorde et ulovlig trekk og at avgjørelsen til dommeren var gal.

– Dersom han ikke ser dette, burde han komme seg til helvete ut, sa en irritert Carlsen.

I kaoset kunne man se en tydelig opprørt Carlsen i diskusjon med både dommeren og sjefsdommeren.

– Det ser ut som om han prøvde seg på et triks ved å gjøre et ulovlig trekk, og påpeke at Magnus ikke så det. Så prøvde han å trikse seg til seier fordi han sto til tap. Det er slik det ser ut, sier Henrik Carlsen, Magnus' far, til NRK.

Hoveddommer satte ned foten
Etter lange diskusjoner i kjølvannet av avgjørelsen, avgjorde sjefdommeren at partiet skulle spilles videre med det ulovlige trekket til Inarkiev rettet opp.

Avgjørelsen falt imidlertid ikke i god jod hos Inarkijev. Han var uenig og nektet å spille videre. Carlsen står derfor som vinner av partiet, mens Inarkiev har levert inn en formell klage. Ifølge Aftenposten, som siterer chess.com, er nå anken til Inarkijev blitt avslått.

– Det var litt irriterende. Hva skal jeg si? Litt absurd, men jeg tenker ikke noe mer på det, sier Carlsen til NRK etter det dramatiske åpningspartiet.