Therese Johaug, her fra et arrangement i regi av Anton sport tidligere i år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Therese Johaug, her fra et arrangement i regi av Anton sport tidligere i år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

journalist om finnenes syn på johaug:

– Skadefryden gjør meg kvalm

– I Finland er holdningen at nordmennene er like «gode» som russerne, sier finsk journalist.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Christoffer Herberts, nyhetssjef for finske Yle, har kritiske røster i Finland nevnt Therese Johaug i sammenheng med den russiske dopingskandalen. Det synes finnen er forkastelig.

– Den finske innstillingen, der man på et vis forsøker å likestille Johaug med det russiske jukset, gjør meg opprørt. Jeg vet ikke hvor mange kommentarer jeg har lest som handler om at doping er doping - for det er ikke tilfelle i det hele tatt. Det finnes enormt mange former for doping, sier Herberts til Yle.

– Skadefryden gjør meg kvalm
Det var i august i år at Therese Johaugs utestengelse ble forlenget til 18 måneder. Dermed røk OL for den norske skistjernen - uten at hun fikk noe sympati av sin finske konkurrent. Langrennsløperen Aino-Kaisa Saarinen uttalte seg den gang positivt til at Johaug-straffen ble forlenget.

– Det var et alvorlig tilfelle, og straffen var bra, sa Saarinen.

Skal man tro Herberts, er det et syn flere deler i Finland.

– Skadefryden som finnes i Finland omkring det Johaug er blitt utsatt for, gjør meg kvalm. Jeg synes Therese Johaug er et offer og jeg synes veldig synd i henne. Det som har skjedd i Russland er så fullstendig råttent, at det ikke fortjener å nevnes i samme setning som Johaug, sier Herberts.

– Det går ikke an å likestille en stakkars norsk jente - som ved en feil brukte litt leppesalve - med så systematisk juks der sikkerhetspolitiet og staten i en nasjon er involvert, sier finnen.

Få full oversikt: Slik ser du Tour de Ski på TV 2

– Det finnes en utrolig stor uvilje mot norsk langrenn
Herberts har nå utdypet sitt syn overfor svenske Expressen.

– I Finland finnes en utrolig stor uvilje mot norsk langrenn. Jeg synes ikke Therese Johaug burde ha blitt frifunnet, for straffen er logisk. Hun er ikke uskyldig dømt, men det hele var en feil.

– I Finland er holdningen at nordmennene er like «gode» som russerne. Det synes jeg er helt vanvittig. Jeg kan ikke forstå hvorfor den holdningen finnes i Finland, sier journalisten.