City-legende om reisen fra nivå tre til toppen: – Vi måtte vaske vårt eget fotballtøy

Shaun Goater er fra seg av begeistring over Manchester Citys storspill denne sesongen. Selv var han med på det avgjørende opprykket fra nivå tre tilbake i 1999.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Manchester City virker ustoppelige om dagen. 16 strake seirer i Premier League er kruttsterkt og de andre topplagene virker sjanseløse.

Se innslaget med Shaun Goater i videovinduet øverst.

Manchester City-legenden Shaun Goater spilte for de lyseblå fra 1998-2003. Den tidligere angriperen scoret 84 mål på 184 kamper for klubben. 47-åringen er mektig imponert over det gamleklubben holder på med.

– Vi flyr høyt for øyeblikket. Det er vakkert å se på, tempoet og taktikken til Pep Guardiola. Å være City-supporter i dag er helt strålende, sier Goater til TV 2.

– Har du noensinne sett et så bra lag i Premier League?

– I ett ord: Nei. Måten de spiller på er helt spesiell. Uansett hvem vi møter så kommer ikke angriperne til motstanderen til særlig med sjanser. Dette er et helt nytt nivå. Dette er uten tvil det beste laget jeg har sett. Det er helt vidunderlig.

– Er City det beste laget i Europa for øyeblikket?

– Ja, det mener jeg.

Goater mener også at manager Pep Guardiola er ferdig med å lure på hvordan Premier League fungerer.

– Han har brukt litt tid på å finne ut av Premier League, men nå har han full forståelse og spillerne har full forståelse for ham. Vi spiller eksepsjonelt bra.

– Vi måtte vaske vårt eget fotballtøy

Men det har ikke alltid vært slik. Da Goater var City-spiller var klubben inne i en tøff periode.

– Vi hadde store utfordringer da jeg spilte for City. Klubben hadde store problemer. Men som spiller la man egentlig ikke så stor merke til det. Vi trente og spilte og tenkte ikke så mye på det, selv om vi på den tiden måtte vaske vårt eget fotballtøy. Vi tenkte bare at de prøvde å spare litt penger, men i ettertid har jeg fått høre at klubbformannen måtte bruke sine egne penger for å få det til å gå rundt.

En av kampene som skiller seg ut i klubbens historie er opprykksfinalen på nivå tre mot Gillingham i 1999. Det oppgjøret har betydd mye for hvordan Manchester City ser ut i dag.

– Kampen var ganske jevn og det var langt mer press på oss enn Gillingham siden vi var den store klubben som måtte vinne. Vi ligger under 0-2 og tenker at det er over. Men da Paul Dickov utlignet til 2-2 var det en helt nydelig følelse. Det var vakkert og da følte vi at vi kunne vinne. Og som vi vet vant vi etter straffesparkkonkurranse, sier den tidligere storscoreren.

– Det var helt avgjørende for klubben. For ser man på andre klubber, for eksempel Leeds, som også er en stor klubb. De har slitt med å komme seg opp igjen. Hadde vi ikke rykket opp den gangen tror jeg vi fortsatt kunne vært en klubb som hadde holdt til lenger nede i systemet. Den seieren har hatt stor betydning for hvor vi er i dag, med pengene vi har og alle spillerne i verdensklasse som representerer Manchester City.

Shaun Goater ble Citys toppscorer sesongen etter og de lyseblå rykket opp til Premier League. Men så rykket storklubben rett ned igjen.

– På den tiden spilte vi ikke smart. Vi jobbet hardt, men vi var ikke smarte. Det var mange unnskyldninger på den tiden, men jeg sa rett ut at vi ikke var gode nok. Dette har alltid vært en stor klubb og nå ser vi oss ikke tilbake.