Norges nye svømmekomet (17) dropper landslaget for å fullføre videregående

Tomoe Zenimoto Hvas (17) er kvalifisert for elitelandslaget, men velger å fullføre den videregående skolen først.

Tomoe Zenimoto Hvas fosset inn i verdenseliten da han tok bronsemedalje på 200 meter medley i svømme-EM i helgen.

Se unggutten ta en sensasjonell bronsemedalje i videovinduet øverst.

17-åringen har for lengst oppfylt kravene for å være en del av det norske svømmelandslagets elitesatsing, men da Norges Svømmeforbund presenterte neste års landslag, var Zenimoto Hvas ikke på listen.

Grunnen er enkel, forklarer landslagssjef Petter Løvberg.

IMPONERT: Landslagssjef Petter Løvberg er svært imponert over Tomoe Zenimoto Hvas evne til å kombinere skole og svømmesatsing.
IMPONERT: Landslagssjef Petter Løvberg er svært imponert over Tomoe Zenimoto Hvas evne til å kombinere skole og svømmesatsing. Foto: Poppe, Cornelius

– Dette er en bevisst strategi. Tomoe går på en internasjonal skole i Oslo og har bare noen måneder igjen til han har fullført videregående. Det er en veldig seriøs skole, og det er ganske vanskelig å få fri, sier Løvberg til TV 2.

Unggutten begynte nemlig på de videregående studiene ett år tidligere enn det som er normalt. Og Løvberg har latt seg imponere over måten Zenimoto Hvas har kombinert studiene med den harde treningen som trengs for å bli en internasjonal toppsvømmer.

– Det som er så imponerende er at han leverer topp skoleresultater kombinert med svømmesatsingen.

Løvberg mener det er helt uproblematisk at Zenimoto Hvas står utenfor landslaget neste år.

– Det er tvert imot en styrke i den situasjonen han er nå. De som er på landslaget, er heltidssvømmere eller går på idrettslinjer. Den situasjonen er ikke han i. Så lenge han har vist at han klarer å kombinere skole og svømming, er det ingen grunn til å endre det. Vi bør tvert imot stimulere ham til å fullføre studiene.

– Han er svært attraktiv i USA

Zenimoto Hvas har japansk mor, og bodde i Japan frem til tiårsalderen. OL i Tokyo i 2020 er derfor et naturlig mål for unggutten. Nå legges løpet opp for at 17-åringen skal være best rustet til ikke bare å kvalifisere seg til mesterskapet, men også hevde seg.

– Han er ferdig på skolen om fem-seks måneder. Da er tanken at han skal ta to friår for å satse fullt og helt mot OL i Tokyo. Han er halvt japansk og Tokyo er det store målet. Det sier seg selv at han drømt om dette i ganske mange år, og han er veldig nær allerede.

Men det er flere som vil ha en bit av den norske svømmekometen. Zenimoto Hvas' resultater i bassenget har skapt krusninger langt utenfor Norges grenser, og ifølge Løvberg er USA en naturlig destinasjon.

– Han har blitt lagt merke til for lenge siden og er veldig attraktiv i USA. Det er mange universiteter som er ute etter ham, og faktisk har han vel stående tilbud fra flere. Men han har vært veldig åpen om at han ønsker å være her hjemme for å satse mot OL.

For landslaget vil det være en klar fordel om norsk-japaneren blir værende i landet.

– I første omgang er vi veldig glad for at han har valgt å legge satsingen sin her hjemme. Vi må bare håpe at han trives så godt at han vil bli værende. Henrik Christiansen var også på til USA en periode, men revurderte det. Akkurat nå er ikke dette noe vi tenker på. Vi vil bare legge til rette for Tomoe på en best mulig måte, og det er jeg trygge på at vi får til.

Imponerte alle i EM

Bærumssvømmeren tok en sensasjonell bronsemedalje på 200 meter medley fredag, der han også satte nordisk rekord. I tillegg ble det semifinale på 100 meter butterfly, og norske rekorder på både den og den halve distansen.

En knallsterk prestasjon av en 17-åring i sitt første store internasjonale mesterskap.

– Det er helt forbanna sinnssykt, sa dobbel bronsevinner Henrik Christiansen til TV 2.

Etter bronsekvelden fredag, der Norge tok tre medaljer, avslørte den meritterte svømmeren hvor imponert han er av landslagskompisens mentale evner.

– I sin første finale er han fullstendig respektløs i måten han går inn i løp på. Han bryr seg ikke hvem han svømmer mot. Han bare går ut og gjør det. Det er en egenskap som er uvurderlig i svømming, sa Christiansen.

– Utenfor bassenget er han litt stille og ordentlig, men så kommer han og skal svømme og så bare... poff-poff-poff... Det bare klikker liksom.