– Overrasket over at det tok så lang tid før Klopp innså det

Liverpool har tettet igjen i forsvar de siste to månedene. TV 2s Premier League-ekspert Simen Stamsø Møller mener Tottenham-smellen ble en vekker for Jürgen Klopp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Arsenal mot Liverpool på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo fredag fra klokken 20.00. Kampstart kl. 20.45.

Etter 1-4-tapet for Tottenham i oktober har Liverpool sluppet inn bare fire mål på ni kamper i Premier League. I samme perioe har Jürgen Klopps menn også sikret førsteplassen i Mesterliga-gruppen.

– Forklaringen på det er todelt: De har møtt dårligere motstand og de har tatt større hensyn, sier Simen Stamsø Møller.

TV 2s Premier League-ekspert var etter Liverpools stortap på Wembley svært kritisk til manager Klopp og Liverpool.

– Kampen var en vekker for Klopp, for det tok så innmari lang tid for han innså alvoret, at de spilte for risikabel fotball og ikke hadde nok beskyttelse. Han har for ofte pratet det bort med uflaks og «sånn er fotball», mener han.

– Er du overrasket over at Klopp tok grep?

– Jeg er overrasket over at det tok så lang tid før han innså at han måtte gjøre noe. Det er merkelig. Han står på prinsippene sine, men hvor lenge kan du gjøre det om det ikke holder til suksess? sier han.

Klopp: – Ikke individuelle feil
Jürgen Klopp hevder han ikke har tatt store grep.

– Det er ikke en endring, for å være ærlig. Vi bestemte oss ikke for å gjøre det annerledes. Spillerne trengte å bli mer oppmerksomme på ulike situasjoner, og det gjelder selvfølgelig ikke bare forsvarsspillerne, sier Liverpools manager på pressekonferansen før Arsenal-kampen.

– Så ja, vi visste at vi måtte gjøre det bedre, og vi visste at vi kunne gjøre det, men det handlet aldri om individuelle feil. I noen tilfeller var det personlige feil, men det er sånn det scores mål, fortsetter Klopp.

Stamsø Møller peker på Klopp ikke har latt backene være like offensive og at det har vært bedre kontradekning.

– Vi er et lag med veldig offensive spillere, men det betyr ikke at du må gi bort rom. Guttene har gjort det veldig bra i forskjellige formasjoner, og det liker jeg, for det er deres største forbedring. Men bare fordi spillerne gjør jobben sin oftere nå enn før, sier Jürgen Klopp.

Tipper målrik storkamp på Emirates
Liverpool har imidlertid fortsatt med å pøse inn mål, senest i 4-0-seieren over Bournemouth søndag. Til tross for en mer defensivt tilnærming, er ikke Simen Stamsø Møller overrasket over at Liverpool fortsetter å sprudle.

– Jeg tror det handler om individuell kvalitet og fotballforståelsen mellom de fire på topp. De offensive spillerne går spillerne bak i banen en høy gang og har gjort det i mange, mange år – helt siden Rafa Benítez’ lag. De fire på topp kommer til å fikse det, sier han.

Premier League-eksperten tror det kan bli målfest mot Arsenal.

– Det er alltid åpent. Det blir bestandig veldig mye fart og rom med de lagene. Jeg tror Liverpool gjør klokt i å nekte så mye rom som mulig, for jeg vet ikke om et lag som er så sårbare for kontringer som Arsenal og like gode på kontringer som Liverpool. Arsenal har også mer enn nok kvalitet til å spille ut Liverpool. Jeg tipper det blir målrikt, sier Stamsø Møller.

Matip tilbake i trening
Liverpool har måttet klare seg uten Joël Matip de fem siste kampene, men midtstopperen var tilbake i trening tirsdag, bekreftet Liverpools manager.

– Det ser positivt ut for Joël Matip. Jeg vet ikke om han er klar mot Arsenal, men jeg er ganske sikker på at han er tilgjengelig etter det, sier Klopp.

Simen Stamsø Møller mener det er meget gledelig for Liverpool.

– Det er den beste midtstopperen til Liverpool, så det er gunstig. Det er også en spiller som sprer trygghet med ro og kroppsspråk. Han burde vært kaptein, spør du meg, for jeg mener Liverpool burde fase ut Jordan Henderson etter hvert og da kunne det vært enklere om Matip var kaptein.

Klopp opplyste at også Daniel Sturridge kan være klar for Arsenal.

Spår midtstopperkjøp
Stamsø Møller mener Liverpool også stiller enda sterkere i Mesterligaen nå.

– Det kan gagne Liverpool mot lag som Bayern München og Real Madrid, som gir fra seg store, store rom. Har Liverpool et greit defensivt fundament og den samme kontringsstyrken, kan de slå hvem som helst, mener han.

Liverpool møter Porto i åttendedelsfinalen i februar. Da har Liverpool vært gjennom et nytt overgangsvindu. Ryktene rundt Virgil van Dijk blusset for alvor opp igjen da Southampton-stopperen ble vraket fra start mot Chelsea for første gang på tolv kamper. Stamsø Møller er klar på at noe må gjøres.

– Det er stor forskjell på den kvaliteten som finnes og Liverpools stoppere. Ragnar Klavan og Dejan Lovren er et dårlig midtstopperpar i Premier League, og er nok det dårligste av lagene som er videre i Champions League. De trenger en god stopper ved siden av Joël Matip. Det kan være Joe Gomez på sikt, men jeg tror Klopp kommer til å gjøre mye for å få tak i en midstopper. Ikke nødvendigvis et stort navn, men en han kan jobbe med.