Sviktet i finalen

Norge tapte finalen for Frankrike i det som ble en frustrerende kamp.

Frankrike – Norge 23-21

Se intervjuet med Stine Bredal Oftedal i vinduet øverst!

Saken oppdateres!

– Det er tungt, selvfølgelig. Vi har spilt bra store deler av mesterskapet, men får det ikke helt ut i dag, sier Stine Bredal Oftedal til TV 2 etter kampen.

Norge spilte en rufsete førsteomgang i VM-finalen i Hamburg. Like etter pause opparbeidet de franske jentene seg en tremålsledelse. De norske jentene kjempet seg inn igjen i kampen, men det var mye som lugget.

– Et stykke unna

Da de norske angrepsspillerne bommet, og keeperne ikke reddet like ofte som de pleier, stakk Frankrike av med seieren.

– Målvaktene er et stykke unna, og skudduttellingen vår er under pari. I de to endene er vi langt unna der vi har vært. Frankrike er et godt lag, og i dag taper vi for et bedre lag. Vi kommer ikke opp på vårt nivå, sier Thorir Hergeirsson.

Mesterskapets mest verdifulle spiller, Stine Bredal Oftedal, var blant dem som bommet på uvanlig mange sjanser.

– Jeg er skuffet over meg selv, og at jeg ikke klarte å bidra bedre. Jeg føler jeg har litt skyld, sier Bredal Oftedal, som slet med å holde tilbake tårene.

TV 2s håndballekspert Gro Hammerseng tror ikke håndballjentene klarer å se positivt på sølvet.

– Nå er det bare skuffelse. Dette er vinnerskaller som setter listen høyt. Forhåpentligvis, når de får litt tid på seg, kan de se tilbake på et mesterskap der de har levert klassehåndball. De har mye å være stolt av, påpeker Hammerseng.

Bommet på straffene

Håndballjentene bommet i kampen på fire av sju straffer totalt. Målvaktsspillet var heller ikke som det pleier.

– Nå går vi på feil på feil, og skuddbom på skuddbom, sukket Harald Bredeli.

De norske keepernes redningsprosent var på 14 og 18. Katrine Lunde og Kari Aalvik Grimsbø slet med sykdom og skade i forkant av kampen, og med fem minutter igjen ble tredjekeeper Silje Solberg sendt ut på banen.

– Vi har blitt reddet av keeperne i kamp etter kamp, men dette har ikke vært en god dag. Den dagen motstanderen har flere redninger enn oss, kommer det norske tapet og de norske tårene, oppsummerte Bredeli.

Gro Hammerseng berømmer franskmennenes jobb i finalen.

– Jeg er mektig imponert over det forsvaret de har klart å stille med her. Det er rått å se hvor godt forberedt de er på Stine Bredal Oftedal, som ikke klarte å briljere slik hun har gjort i så mange kamper, sier Hammerseng.

Frankrike åpnet sterkt

Frankrike yppet seg i starten og gikk opp i 2-0-ledelse, men tre kjappe scoringer av Veronika Kristiansen og Nora Mørk endret kampforløpet øyeblikkelig.

Katrine Lunde, som stod bra i mål for Norge, reddet en lobb fra Siraba Dembélé da Norge ledet med to mål.

– Hun lar seg ikke lure av den lobben til Dembélé. Kattemykt hopp, sa Bredeli.

Dermed kunne Norge øke til tremålsledelse tidlig i kampen i det påfølgende angrepet, og mesterskapets toppscorer, Nora Mørk, tok vare på sjansen. Hun dundret ballen i krysset fra langt hold.

– Du rekker ikke å si varsko. Bazooka! kommenterte Bredeli.

Frankrike klarte imidlertid å kjempe seg tilbake i kampen, og utlignet til 8-8. De franske kvinnene klarte å få Norge ut av rytmen, og gikk i ledelsen med en kanonkule av Kalidiatou Niakaté.

Da Frankrike med en feil sendte ut seks spillere på banen selv om de hadde en utvisning, fikk Norge spille seks mot fire. De klarte imidlertid ikke å utnytte overtallet, og Frankrike kunne gå til pause med ettmålsledelse.

– Vi gjør litt flere feil enn vi er vant med. Frankrike straffer oss med en gang, og vi inviterer dem inn i kampen igjen, oppsummerte TV 2s håndballekspert Gro Hammerseng.

Bommet på nok en straffe

Like etter hvilen økte Frankrike til 12-10, og deretter sviktet Norge igjen fra straffemerket. Det var den tredje missen på fem straffer.

– Det er mye som ikke stemmer nå, sukket Bredeli.

– Bare ved å sette straffekastene hadde vi ledet, påpekte Svele.

Frankrike gikk opp til 15-12, men Norge reduserte to ganger og kom seg inn igjen i kampen, anført av VMs toppscorer Nora Mørk. Hun spinnet mellom Frankrikes forsvarere, og slapp ballen til Heidi Løke på streken som utlignet.

– Hun er liten, men hun er stor nå, Nora Mørk. Hun er overalt. Vinner duellene, sentrer og scorer, sa Svele.

Etter en ny norsk straffemiss på stillingen 17-17, tok Heidi Løke saken i egne hender og sendte Norge i føringen igjen med tolv minutter igjen på klokken, men Frankrike snudde kampen på ny.

Veronika Kristiansen fornyet Norges håp da hun reduserte til 21-22, men tredjekeeper Silje Solberg, som hadde blitt byttet inn fem minutter før slutt, klarte i likhet med sine keeperkollegaer ikke å holde Frankrikes forsøk unna.