KOMET: Tomoe Zenimoto Hvas i aksjon under forsøkssekvensen.
KOMET: Tomoe Zenimoto Hvas i aksjon under forsøkssekvensen. Foto: Jessica Gow/tt

Egenskapen som får svømmestjernen til å hylle Norges nye torpedo

Tomoe Zenimoto Hvas imponerte kolossalt under svømme-EM. Både Henrik Christiansen og landslagssjef Petter Løvberg føler seg trygge på at man får se mer fra 17-åringen.

Svømme-EM sluttet med en kjempesprekk og åttendeplass for Tomoe Zenimoto Hvas (17) i finalen på 200 meter butterfly.

En utladning var forståelig for det norske stortalentet som fikk sitt store internasjonale gjennombrudd i mesterskapet.

Bærumssvømmeren tok en sensasjonell bronsemedalje på 200 meter medley fredag, der han også satte nordisk rekord. I tillegg ble det semifinale på 100 meter butterfly, og norske rekorder på både den og den halve distansen.

En knallsterk prestasjon av en 17-åring i sitt første store internasjonale mesterskap.

– Han har hatt et fantastisk EM, sier landslagssjef Petter Løvberg til TV 2.

– Det er helt forbanna sinnssykt, sier dobbel bronsevinner Henrik Christiansen til TV 2.

– Fullstendig respektløs

Etter bronsekvelden fredag, der Norge tok tre medaljer, avslørte den meritterte svømmeren hvor imponert han er av landslagskompisens mentale evner.

– I sin første finale er han fullstendig respektløs i måten han går inn i løp på. Han bryr seg ikke hvem han svømmer mot. Han bare går ut og gjør det. Det er en egenskap som er uvurderlig i svømming, sier Christiansen.

– Utenfor bassenget er han litt stille og ordentlig, men så kommer han og skal svømme og så bare... poff-poff-poff... Det bare klikker liksom.

Finalen på 200 meter butterfly søndag var ikke like god for Zenimoto Hvas.

Det ble en åttende plass med 1.55,11 - over to sekunder bak hans personlige rekord. Halvveis i løpet lå 17-åringen på andreplass, men han sprakk ganske kraftig.

– Det mentale hang ikke helt med i dag. Jeg har mer kraft å gi, men det er hodet som stopper meg, sa Zenimoto Hvas.

Godt av en smell

Petter Løvberg tror stortalentet han har under sine vinger kommer til å vokse på den opplevelsen.

– Det er en kjempegod erfaring for ham. Kanskje er det enda bedre at han får den opplevelsen også, og ikke bare at alt går på skinner, sier Løvberg.

– Men han viste igjen hvor god han er til å reflektere rundt løp. Han innrømte at han ikke hadde nervene under kontroll, og at han hadde feil fokus. Det er modig av en ung gutt.

Halvt japanske Zenimoto Hvas, som bodde i Japan til han var ti år gammel, viste imidlertid modenhet også etter den oppsiktsvekkende bronsemedaljen fredag.

– Jeg skal nyte dette i ti minutter, så må jeg se fremover, sa Zenimoto Hvas til TV 2.

– Jeg er helt ærlig litt misfornøyd. Jeg vil alltid gjøre det bedre enn i kvalifiseringen, og nå svømte jeg litt saktere. Så jeg må gjøre det litt bedre.

– Enorm vinnerskalle

Det er en måte å tenke på som kjennetegner de største idrettsutøverne ifølge Løvberg.

Han har sett noen av dem, kanskje særlig i form av verdensmester Alexander Dale Oen. Henrik Christiansen har også det særtrekket.

– Han har en enorm vinnerskalle, og han har de holdningene som veldig mange av de som når toppen har. At de aldri er helt fornøyd. At det aldri er perfekt. Og det var ikke bronseløpet heller. Han svømte jo raskere tidligere på dagen, sier Løvberg.

– Det er helt utrolig at han som 17-åring tar medalje her i sitt første seniormesterskap, men det forteller også mye om ham. Han er ydmyk, og selv når han gjør tider i verdensklasse så fortsetter han å ha et edruelig forhold til det.

Kan trene mer

Men det er ikke bare det mentale som gjør at landslagssjefen har stor tro på Zenimoto Hvas.

Under kyndig veiledning av Sondre Solberg, som trente både Alexander Dale Oen og Aleksander Hetland da de tok VM-gull, har de lagt et treningsløp som innebærer at 17-åringen skal ha mye å gå på ennå.

Teknisk er Torpedo-Tomoe i verdensklasse, men når det kommer til treningsmengder har han fremdeles en del å gå på.

– Når han fortsetter å øke treningsmengdene gradvis, vil han også gradvis få større kapasitet. Det er utrolig spennende når han har den grunnteknikken, sier Løvberg.

– Det som imponerer mest er at han, etter å ha hatt en høst med enorm fremgang, kommer hit og tar ytterligere nye steg. Fortsetter han den systematiske og gode jobben så er det ingen grunn til at vi ikke har mye å glede oss til fremover.

Historisk godt mesterskap

Norge tok fire bronsemedaljer i mesterskapet. I tillegg til Zenimoto Hvas' medalje på 200 meter medley, knep Henrik Christiansen to (400 og 1500 meter fri), mens Susann Bjørnsen tok tredjeplassen på 100 meter medley.

Norge har aldri tidligere tatt like individuelle mange medaljer i ett og samme internasjonale mesterskap. I sprint-EM i 1996 tok Norge også fire medaljer, men da var den ene medaljen på stafett.

– Jeg håper vi kan bygge videre på dette, og at vi i de kommende mesterskapene vil ha noe større tropper enn det vi har hatt i det siste og flere som kan hevde seg i toppen, sier Petter Løvberg til TV 2.

PS: Søndag ble Susann Bjørnsen nummer 10 i semifinalen på 50 meter fri med 24,40. Det er tre hundredeler bak hennes norske rekord, og var 23 hundredeler for sakte til en finaleplass.