Femdobbelt norsk i Toblach

Charlotte Kalla startet først, men de norske jentene spiste opp forspranget og knuste resten av verden på søndagens jaktstart.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se video av spurten i vinduet øverst. Video med tillatelse fra NRK!

Kvinnenes 10-kilometer jaktstart i Toblach søndag var i praksis fem norske jenters jakt på en svensk leder etter Charlotte Kallas sterke triumf i lørdagens løp.

Den ledelsen ble spist opp i løpet av første halvdel av løpet, før det deretter ble som et NM å regne utover i løpet. Femdobbelt norsk er ikke dagligdags, og til slutt ble det spurt mellom Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østeberg og Heidi Weng.

Veteranen vant, foran Flugstad Østberg og med Weng som nummer tre. Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble nummer fire, mens Ragnhild Haga knep 5. plassen.

– Det kjennes veldig godt å gå inn i julen med en god følelse. Det betyr absolutt litt, det. Kroppen og hodet var på plass, og jeg fikk selvtillit underveis. Ting stemte. Skiene var gode Alt var på min side, sa Bjørgen til TV 2 etter løpet.

Den norske superveteranen bekreftet også at det føltes godt å få overtaket på Charlotte Kalla igjen. Og for hennes egen del var det en liten nedtrapping av treningsmengde denne uken som måtte til.

– Jeg har trappet ned litt denne uken her for å få overskudd inn mot helgen. Jeg har bare måttet være tålmodig. Nå sitter jo klassisken mye bedre enn skøytingen, det merker jeg, men det er en god følelse å ta med seg. Vi er et vanvittig sterkt lag. Det er bra. Charlotte har vært sterkest i skøyting og hadde ikke helt dagen i dag. Dette viser at det går an å slå henne. Det er godt for selvtilliten for oss nordmenn.

– Hvordan blir julen for deg nå da?

– Nå gleder jeg meg til å komme hjem og være sammen med familien og Marius, avsluttet skidronningen.

Slik var løpet - forspranget spist opp første runde
Charlotte Kalla startet først, før kvintetten Ragnhild Haga (5,8 bak), Heidi Weng (13,8 bak), Astrid Uhrenholdt Jacobsen (17,9 bak), Marit Bjørgen (22,6 bak) og Ingvild Flugstad Østberg (29,3 bak) alle startet i løpet av det neste halve minuttet.

De fire første av de norske ble fort til en kvartett, som etter 2,1 kilometer kun var snaut ti sekunder bak Kalla. Ingvild Flugstad Østberg hadde også tatt inn ti sekunder på lederen på dette tidspunktet.

Ved neste passeringspunkt var de fem norske samlet i omtrent samme avstand til lederen, og i tillegg til Flugstad Østbergs sterke tendens var det veteranen Marit Bjørgen som så sterkest ut ved 3,5 kilometer.

Kun få minutter senere var de snaue ti sekundene spist opp, og Bjørgen gled ikke bare inn Kalla. Hun overtok også ledelsen i løpet, og inn til runding ved fem kilometer var det femdobbelt norsk med Bjørgen i tet. De seks var dog helt samlet, forut for en spennende runde to.

Fem norske mot en svensk - knuste Kalla i første bakke
Sekstetten med det som i øyeblikket ser ut som verdens seks beste langrennsjenter gikk samlet, men samtlige av de norske virket sterkere enn Kalla i den første brattbakken forut for passering ved 7,1 kilometer. Da ledet Flugstad Østberg, mens Kalla så mer eller mindre ferdig ut.

1,5 kilometer før mål hadde Uhrenholdt Jacobsen og Haga mistet de tre i front, og det ble dermed en kamp mellom Bjørgen, Flugstad Østberg og Weng om seieren. Veteranen dro i front, men klarte ikke å få en luke.

Dermed ble det en vaskeekte trippelspurt, og på oppløpssiden var Bjørgen klart sterkest. Veteranen seiret foran Flugstad Østberg og Weng i en durabelig helnorsk spurt.

– Vinnermaskinen er på sporet igjen, sa NRK-kommentator Jann Post da Bjørgen viste seg som best i verden igjen.

21,5 sekunder senere krysset Uhrenholdt Jacobsen målstreken som nummer fire, mens Ragnhild Haga endte på 5. plass 31,8 sekunder bak. Charlotte Kalla, som hadde startet først av alle, endte til slutt hele 41,9 sekunder bak på en 6. plass.

Kathrine Rolsted Harsem ble nummer 13, mens Thea Krokan Murud ble nummer 19.