– Vi har hatt gjentatte saker som denne i internasjonal utholdenhetsidrett. Vi har hatt flere saker med salbutamol også i sykkel, og ikke minst også astmamedisinbruk som har vært utenfor reglementet. Men det er selvfølgelig dumt for Chris Froome, og det skal bli spennende å se hva dette gjør med hans planer for 2018, sier Kaggestad.

Froome har fritak for å bruke astmamedisinen salbutamol. Men 7. september hadde han ulovlig høy konsentrasjon av medisinen i kroppen da han ble testet etter en etappe i Vuelta a España. Briten risikerer nå å miste både sammenlagtseieren i Vueltaen og bronsen fra VM-tempoen i Bergen.

Ligger på grensen

Kaggestad sier det medisinske apparatet rundt Froome antakelig opererer helt på grensen av hva de har lov til å bruke av astmamedisinen. At han denne ene dagen hadde ulovlig høy konsentrasjon av medisinen, kan skyldes både overmedisinering, testens kalibrering og fysiologiske forhold, mener Kaggestad.

– Det er klart at det brukes sannsynligvis mye av disse stoffene når det først er i bruk, og det kan være lett å gå over grensen. Dette er en advarsel til utøvere om at dette kan skje når man bruker store doser av astmamedisiner som står på forbudslista, sier antidopingeksperten.

CAS-ekspert og jurist Robin Mackenzie-Robinson er klar på at Froome er dopingtatt.

– Det er ikke noe tvil om at man har brutt antidopingregelverket når man har avlagt en positiv A- og B-prøve. Man har hatt noe i kroppen som man ikke skal ha. Han er imidlertid ikke dømt og han vil nok gjøre det han kan fremover for å forsøke å bevise sin uskyld, sier Mackenzie-Robinson.

Astma-debatt

Froome har kjempet hardt for å vinne Spania rundt. At han nå er i doping-trøbbel, er ødeleggende for britens omdømme.

– Det vil også bli en diskusjon rundt medisinbruken generelt blant toppidrettsutøvere som vi har her hjemme rundt astmamedisin i forbindelse med Martin Johnsrud Sundby-saken, sier Mads Kaggestad.