NOEN JUBLER: De norske jentene må se på at de svenske feirer VM-seieren over nettopp Norge.
NOEN JUBLER: De norske jentene må se på at de svenske feirer VM-seieren over nettopp Norge. Foto: Ruud, Vidar

Det er på sin plass med en bekymringsmelding

Nå er veien lang og kronglete til en finale for Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så kom tapet for håndballjentene.

Men heldigvis kom det i en gruppekamp og ikke når sluttspillet starter. Da ville det betydd takk og farvel.

Det har gått litt for lett innledningsvis i VM. Verken Ungarn eller Tsjekkia følte for å bruke alle sine krefter i en kamp de tidlig skjønte de ikke kunne vinne.

Det er lett å gjemme seg bak at en skal ha en dårlig dag i et mesterskap og at dette er en vekker for Norge. Men det var også en kamp der Norges svakheter ble avslørt.

Norge har vist flere ganger tidligere at man kan løfte seg etter et slikt tap, og man har fosset videre som om ingenting har skjedd.

Men denne gangen er det en del ting som gjør at jeg føler det er på sin plass med en bekymringsmelding.

For nå skjedde det jeg bekymret meg for før VM startet. Nå ble det norske forsvaret satt under press.

Svenskene visste at de ville få rom i det norske forsvaret dersom de angrep de nest ytterste forsvarsspillerne.

Det startet med at Johanna Westberg gikk opp og skjøt i rommet mellom Stine Skogrand og Kari Brattset.

Etter to distanseskudd fra Westberg, hadde trener Henrik Signell fått Norge der han ville ha dem. For Brattset begynte å jukse litt mot sin høyre, og gikk et skritt lenger frem. Da havnet hun på halvdistanse, noe som er det farligste som kan skje for en midtforsvarer.

Da sendte Signell innpå Jamina Roberts i stedet, som begynte å utfordre rommet mellom Skogrand og Nora Mørk. Gang etter gang fintet hun bort Skogrand, som ble trukket bredere og bredere - noe som igjen laget store rom for Isabelle Gulldén til å samarbeide med linjespiller.

Og på motsatt side fikk Stine Bredal Oftedal virkelig svingt seg i perioder mot Nathalie Hagman.

Men dette var varslet mord. At det norske forsvaret ville få trøbbel hvis de ble satt under press av lag med to gode sidebacker, var noe man visste på forhånd. Det er også årsaken til at jeg er rimelig sikker på at vi snart får se Mari Molid i Tyskland.

Thorir Hergeirsson har rett og slett ikke råd til å la sin beste forsvarsspiller sitte i Randers og se VM på tv. Spesielt ikke når midtforsvaret begynner å slå sprekker.

Da er det mer bekymringsfullt det som skjer i motsatt ende av banen. For Signell hadde ikke bare lest seg opp på Norge. Han hadde åpenbart fått med seg litt håndballhistorie.

For forsvarstaktikken hans var påfallende lik den Ulrik Wilbek benyttet seg av da Danmark lot Norge få føle seg som lillesøster på slutten av 1990-tallet og noen år inn på 2000-tallet.

Veronica Kristiansen, Stine Bredal Oftedal og Nora Mørk skulle ikke få komme gjennom forsvaret. De skulle få skyte fra distanse.

Derfor valgte Signell å presse forsvaret sitt sammen i midten. På den måten skulle de stenge alle rom for de norske bakspillerne, og hindre dem i å bruke linjespiller. I stedet skulle de norske kantspillerne få avslutte, eller så skulle det komme distanseskudd.

Dette lyktes de med 100 prosent. For selv om Norge scorer 28 mål, så virket man til tider rådville offensivt. Det er ikke noe godt tegn. Derfor skulle jeg veldig gjerne sett Linn Jørum Sulland på et fly til Tyskland i løpet av helgen.

Vipers-veteranen kan gi Norge en sårt tiltrengt trussel fra distanse. Hadde hun vært der fredag kveld, så kunne ikke svenskene ligget så flatt i forsvar som de gjorde. Da hadde Sulland skutt Johanna Bundsen ut av målet.

Sulland har det Nora Mørk ikke har som høyreback. Derfor komplimenterer de hverandre på en helt annen måte enn det Mørk og Amanda Kurtovic gjør.

Hergeirsson fikk også se at han må ha sin beste backrekke på banen store deler av slike kamper for å gå helt til topps. Han har ikke den store bredden i troppen som han gjerne ønsker at han har. Nivåforskjellen fra de beste til de nest beste er stor.

Tapet for Sverige trenger ikke bety så mye isolert sett. Og det kan virke som en vekker for de norske jentene. Men samtidig så laget de det vi i Bergen kaller ris til egen ræv.

For nå ble veien mot et nytt VM-gull plutselig mye mer kronglete og tøff.

Spania skal ikke by på de største problemene i en åttedelsfinale. Men kommer man helskinnet gjennom den, så venter trolig Russland i en kvartfinale. Og skulle man tukte russerne, så må man også ta seg av Romania før en eventuell finale.

Selv om ikke Jevgenij Trefilov er den som bruker mest tid på å analysere russernes motstandere, så får han nok med seg at de norske kantspillerne ikke har all verdens uttelling så langt.

Om ikke Trefilov lar seg friste av å kopiere Sveriges suksessoppskrift, så er ikke Romanias trener Ambros Martin lei å be. Heller ikke Nederland-sjef Helle Thomsen. En av dem blir trolig Norges motstander dersom man tar seg til en semifinale.

Jeg holder fortsatt Norge som den største favoritten til å ta gullet neste søndag. Men nå er svakhetene avslørt. Så blir det spennende å se om man klarer å kompensere for disse om man blir utfordret på dem igjen.