Utestengte russere til Norge for å spille OL-oppkjøring

USIKKER OL-DELTAKELSE: Det er usikkert om Russland stiller et nøytralt lag under OL.
USIKKER OL-DELTAKELSE: Det er usikkert om Russland stiller et nøytralt lag under OL. Foto: Sergei Grits
Norges Ishockeyforbund forholder seg til Det internasjonale forbundet, og har foreløpig ingen planer om å nekte Russland deltakelse i Meca Hockey Games.

Russland var den store favoritten til å ta hockeygullet i Pyeongchang-OL etter at NHL nektet å gi frigi sine spillere, men Den internasjonale olympiske komité (IOC) offentliggjorde avgjørelsen om å utestenge russerne fra lekene i februar.

Det er imidlertid en åpning for at russere som kan bevise at de er rene, får sjansen til å konkurrere i under nøytralt flagg.

Det russiske ishockeyforbundet har så langt ikke kommet med en uttalelse, men neste helg reiser en tropp fylt med KHL-profiler til Hamar for å møte blant andre Norge i Meca Hockey Games.

– Vi har ikke hørt noe fra Russland, og de er ikke ekskludert fra Det internasjonale ishockeyforbundet. Vi har ikke hørt noe fra dem, og da betyr det inntil videre at de kommer, sier Ottar Eide, generalsekretær i Norges Ishockeyforbund, til TV 2.

Eide sier at de ikke vet hvilket lag Russland faktisk kommer til Hamar med neste uke, men i en melding på egne nettsider har Det russiske ishockeyforbundet offentliggjort en tropp full av KHL-stjerner.

– Har dere vurdert å nekte Russland deltakelse i Meca Hockey Games?

– Vi har ikke vurdert det, for selv om dette er en oppkjøringskamp til OL, er det internasjonal pause i kalenderen til Det internasjonale ishockeyforbundet. Frankrike er med, og de skal ikke til OL, så dette er en egen turnering. For oss er det en del av oppkjøringen til OL, sier Eide.

– Har det vært noen form for dialog om det å følge etter IOC?

– Nei. Dette kom i går.

KHL har lagt inn pause under OL, men det har blitt spekulert i om utestengelsen kan føre til at pausen oppheves og at ligaens spillere dermed nektes deltakelse, både for andre nasjoner og eventuelt et nøytralt lag.

– Vi vet ikke hvem som kommer hit, eller hvordan det blir det spillere fra KHL, som antakeligvis kommer med en avgjørelse neste uke. Det er veldig uklart hvordan Russland håndterer denne situasjonen, både med tanke på hvilket lag de kommer med neste helg, hvordan de forholder seg til utstengelsen og om de vil spille under nøytralt flagg. Det er sannsynligvis noe de jobber med på alle nivåer nå, sier generalsekretæren i Ishockeyforbundet.

Det betyr at også SKA St. Petersburg-spiller Patrick Thoresen kan bli nektet spill for Norge i OL.

Eide sier at de heller ikke vet noe om Thoresens situasjon. Thoresen skriver i en SMS til TV 2 at en avgjørelse blir tatt 16. desember.

– Vi er forberedt på at han ikke kan være med. Det er veldig uvisst. Vi får bare se, og krysse fingrene. Vi mister bare én, mens andre nasjoner kommer til å miste mange flere, uttalte Petter Thoresen til VG denne uken.

KHL-profilen Ilja Kovaltsjuk har gjort det klart at han vil til Sør-Korea i februar.

– Å nekte er det samme som å gi opp. Kjærligheten for landet ligger i hjertet. Du trenger ikke å synge nasjonalsangen eller ha flagget på brystet. Jeg ber til Gud om at vi får konkurrere, og da skal vi definitivt synge nasjonalsangen til slutt, uttaler Kovaltsjuk ifølge kanadiske TSN.

Det internasjonale ishockeyforbundet møttes i Zürich i slutten av november for å diskutere russisk OL-deltakelse. I en pressemelding skriver forbundet at de støtter at Russlands ishockeylag får delta under lekene i Sør-Korea.

Lik TV 2 Sporten på Facebook