Den internasjonale olympiske komité (IOC) offentliggjorde tirsdag at Russland ikke får delta i OL i Pyeongchang som følge av Richard McLarens avsløringer om statsorganisert doping til Sotsji-OL i 2014.

Martin Johnsrud Sundby har tidligere uttrykt støtte til dopingutestengte russere, men nå er tonen en annen fra den norske langrennsprofilen.

– Den var forutsigbar og nødvendig ut ifra den informasjonen de satt på og har vurdert som valid. De hadde ikke noe annet valg. Derimot er det kritikkverdig at den ikke har kommet tidligere. Den kunne vært tatt for ett år siden, sier Sundby til TV 2 – samme dag det opplyses at han er syk og isolert fra resten av laget før helgens TV 2-sendte verdenscup i Davos.

– Hva med de russiske utøverne som er uskyldige som rammes?

– Vi får bare håpe at samtlige uskyldige utøvere vil få muligheten til å konkurrere. Dette er nok ingen selvfølgelighet, og IOC er klar over at uskyldige kommer til å bli straffet i en slik kollektiv avstraffelse av en nasjon.

Landslagskollega Pål Golberg sier det er trist at vinter-OL går uten Russland.

– Det virker som en veloverveid beslutning. Det er klart det er store følger, for Russland er den største nasjonen i vinter-OL. Det er trist, men det er nå det som er bestemt, sier han til TV 2.

– Er dette noe som opptar dere i det norske laget?

– Det opptar meg, i hvert fall. Jeg følger med og synes det er ganske skremmende hva som er i ferd med å bli rullet opp. Det er en litt spesiell inngang på sesongen i år, sier Golberg.

– Umulig å ta stilling til
Til tross for utestengelsen, kan det bli russiske utøvere å se i Sør-Korea i februar, men da under nøytralt flagg mot at de kan bevise at de er rene.

– Hvordan ser du for deg at utøverne skal bevise at de er rene?

– Vanskelig spørsmål. Jeg antar at historikk og ikke minst hvilket testregime de har vært under de siste årene, blir avgjørende. Så dukker det sannsynligvis opp vanskelige avgjørelser med de utøverne som var i Sotsji, men som ikke har vært endel av denne rapporten, sier Sundby.

Selv sier han det ville «er umulig» å ta stilling hvordan det ville vært å delta i OL uten å representere landet sitt.

Sundby forventer at Det internasjonale skiforbundet (FIS) står sammen med WADA og UCI om vedtakene.

– Hva bør FIS gjøre?

– Det er ikke så mye de kan gjøre nå. Det blir mange høringer fremover, og utfallet av disse må vi bare vente på, sier Sundby.

Føler seg misforstått
Røa-løperen har måttet tåle sterk kritikk for Russland-støtten tidligere, men Russlands manager Juri Tsjerkovski takket Sundby.

– Her misforstår han fullstendig, hevder Sundby.

– Jeg har forholdt meg til forløpet i saken, og ikke ønsket å dømme eller støtte noen før det kommer positive prøver eller tas endelige avgjørelser av systemet. Mitt ytterste ønske er jo at mine kolleger og konkurrenter er rene til enhver tid, og jeg ønsker å tro på dem i det lengste selv, sier Sundby.

33-åringen har rykket opp opp på sølvplass på femmilen i Sotsji etter de siste ukers dopingutestengelser.

– Jeg tror det er viktig at konkurrenter har tillit til hverandre, dersom idrett i det hele tatt skal oppfattes som rettferdig. Dessverre i denne saken, er det etterhvert svært sterke indisier på at det har foregått stor svindel, uten tidligere presedens i gjennomføring. Det er vondt å tenke på, og kan ha tatt fra meg mitt potensielt største idrettsøyeblikk. Det er en situasjon jeg faktisk ikke orker å forholde meg til. Det vil si det er fortsatt en russer som tar gullet.

– Er rettssikkerheten til utøverne ivaretatt her?

– Det kan jeg ikke svare på. Her må en idrettsjurist eller jurist kommentere.