Russisk langrennssjef raser: – Trist at han ikke lyktes med å begå selvmord

Den russiske langrennstoppen Juri Tsjarkovski sier i et oppsiktsvekkende intervju med TV 2 at han synes det er trist at dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov ikke lyktes med å begå selvmord.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag kveld kom avgjørelsen fra IOC som satte sinnene i kok i Russland.

Russland er utestengt fra OL i Pyeongchang om to måneder.

Enkeltutøvere som kan bevise egen uskyld kan likevel få grønt lys – men ikke under det russiske flagget.

Manager for Russlands langrennslandslag, Juri Tsjarkovski, raser mot avgjørelsen.

Se hele det oppsiktsvekkende intervjuet øverst!

I et eksklusivt møte med TV 2 i sveitsiske Davos innrømmer han at russiske utøvere har vært dopet ved tidligere anledninger.

– Vi har tatt vår straff tidligere
Men han avviser påstandene om et systematisk, statlig dopingprogram, som IOC la til grunn i sin avgjørelse.

– Jeg har vært manager for langrennslandslaget siden 1987 før Calgary-OL. Den første gangen laget vårt ble anklaget for doping var i Trondheim-VM. En kvinnelig utøver ble anklaget for å ha brukt Bromantan, som på den tiden allerede var forbudt. I dette tilfellet ble utøveren diskvalifisert i to år. Ingen diskusjon, det var en riktig avgjørelse, sier Juri Tsjarkovski til TV 2.

Han fortsetter:

– Og i 2002 ble en utøver diskvalifisert for doping. To års utestengelse var helt, helt riktig. Vi protestere ikke da, men nå forstår vi det ikke, slår han fast.

– Trist at han ikke begikk selvmord
Den tidligere sjefen for dopinglaboratoriet i Moskva, Grigorij Rodtsjenkov, er mannen som har avslørt den systematiske dopingen av russiske utøvere.

Han har flyktet til USA. Der har han avgitt svært detaljerte forklaringer som viser hvordan statlig politi (FSB) og selv visestatsminister Vitalij Mutko skal ha vært svært sentrale i det som foregikk under OL for snart fire år siden.

Langrennstoppen Juri Tsjarkovski kommer med oppsiktsvekkende uttalelser om dopingvarsleren.

Han sier til TV 2 Sporten at han hadde håpet at Rodtsjenkov hadde lykkes med å begå selvmord.

I Netflix-dokumentaren Ikaros forteller Rodtsjenkov at han forsøkte å ta sitt eget liv i februar 2011 og om det påfølgende oppholdet på en en psykiatrisk institusjon.

– Det er ikke noe forbudt i blodet eller i urinen. Da en nedrig mann, Rodtsjenkov, da han ville ta selvmord, han var allerede så godt som død i 2011. Da var han i en rettsprosess. Han visste at han kom til å få fengselsstraff. Han prøvde å begå selvmord, men det er er trist at det ikke gikk. Han lever i dag. Dette navnet er velkjent nå, men før Sotsji-OL hadde jeg ikke hørt det før. Jeg visste ikke om han jobbet med idretten eller på et laboratorium, sier Juri Tsjarkovski til TV 2.

– Vi forstår ikke grunnen
Han hevder selv at han aldri har sett noe til påstandene varsleren har beskrevet i den såkalte McLaren-rapporten.

– Vi forstår ikke grunnen til at utøverne våre er blitt diskvalifisert. Det er ingen grunn til det. Tidligere har de hatt grunn til det, og da har vi ikke protestert. Da var det en stor skam for oss. For eksempel i Trondheim. Da var alle samlet, vi og de andre nasjonene. Vi gikk ikke for å spise. Det var en stor skam for oss. Da var det en grunn til det. Det er det ikke nå. Det er jeg overbevist om, sier langrennssjefen, som langt på vei påstår at det er politiske årsaker til IOCs avgjørelser.

– Jeg vet ikke hvordan jeg skal si det, om det er politikk eller ikke, jeg vet bare at det ikke er riktig. Atletene ikke har gjort noe. Det har har ikke vært noe statlig dopingprogram for våre atleter, konkluderer han.

Lik TV 2 Sporten på Facebook