Preget Ustjugov forlot rommet etter dommen - treneren usikker på om stjernen vil delta i OL

TV 2 var tilstede da de russiske langrennsløperne fikk IOC-dommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag kveld var de russiske langrennsløperne samlet på hotellet sitt i Davos da IOC formidlet at Russland blir utestengt fra OL i Sør-Korea, at landet blir stående med null medaljer i statistikken og at de russiske utøverne som får konkurrere må gjøre det under nøytralt flagg.

TV 2 var tilstede da de russiske løperne mottok dommen, og det var mange alvorlige ansikter i rommet.

Storstjernen Sergej Ustjugov, tydelig preget, var den første til å reise seg og forlate rommet etter at dommen falt.

Se video over!

– Vet ikke om han vil dra eller ikke
– Nå er han forvirret. Jeg tror han vil tenke mye på denne situasjonen. På at han kan dra til OL uten flagget sitt og landet sitt. Det blir en tøff beslutning for ham, fordi det er viktig for ham å konkurrere og høre den russiske nasjonalsangen på podiet. Å stå på podiet og høre den russiske nasjonalsangen er viktig for utøverne, spesielt Sergej, sier Russland-trener Sorin Egor til TV 2.

På spørsmål om han tror Ustjugov kan bruke dette som motivasjon for å slå tilbake på Russlands vegne, sår Egor tvil om den russiske storstjernen i det hele tatt vil delta

– Jeg vet ikke hva Sergej vil bestemme seg for, om han vil dra eller ikke. Det er ikke enkelt for ham å forstå at han kan dra til OL, vinne og ikke få høre nasjonalsangen. Jeg vet ikke hva som vil skje.

Hevder sin uskyld
Egor mener også det virker forstyrrende på hans utøvere.

– Det er ikke godt nytt for forberedelsene til OL. Det blir ikke enkelt å konsentrere seg og konkurrere når man vet dette har skjedd med russisk idrett, sier han.

Som de andre i den russiske langrennsleiren er han krystallklar på at han mener det ikke har vært noe doping satt i system hos dem. Han forsvarer utestengte Aleksandr Legkov.

– Jeg har jobbet med laget de siste fire årene. Jeg er sikker på at det ikke var noe dopingsystem i det russiske skiforbundet. Jeg er sikker fordi jeg var med dette laget, og jeg kjenner alle utøvere, treneren og leger. Jeg tilbragte de siste fire årene med Aleksandr Legkov, og for meg er det ingen tvil om at han var ren. Vi har trent mye de siste fire årene, og han har vist gode resultater. Jeg er sikker (på at han er ren) fordi jeg har tilbragt så mange timer med ham. Det er en «crazy» situasjon. Etterforskningen som ble gjort gikk ikke dypt nok. Det ble etterforsket rundt, noe sa dette og dette, men det var ikke en bra etterforskning, mener Egor.

– Rapportene helt tydelige
Skipresident Erik Røste er ikke overrasket over IOC sin avgjørelse.

– Med det som har kommet fram i rapportene og andre sammenhenger, forstår jeg IOC sin avgjørelse, sier Røste i en pressemelding.

– Det er ikke mulig for oss å ha kunnskap om alle detaljer knyttet til det som har foregått, men selv om det ikke er påvist positive tester, er rapportene helt tydelige. Med den informasjonen som er kjent i dag er det bra at de som kan bevise at de er rene kan få delta. Så vil tiden vise hvordan CAS (Den internasjonale voldgiftsretten) vurderer mulige anker, fortseter skipresidenten.

Norges Skiforbund skriver i pressemeldingen at de nå avventer hva FIS Dopingpanel vil gjøre videre etter IOC sin avgjørelse og håper på en rask avklaring. FIS suspenderte flere utøvere sist uke før verdenscupen i langrenn på Lillehammer.