– Ferguson mistet kun to av Uniteds kamper. Den andre gangen var det på grunn av David de Gea

Manchester Uniteds tidligere keepertrener Eric Steele avslører hvordan Sir Alex Ferguson hentet keeperstjernen David de Gea.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

David de Gea storspilte og var en av hovedårsakene til at Manchester United slo Arsenal 3-1 i søndagens storkamp på Emirates.

Se hvordan Manchester United slo Arsenal og De Geas praktredninger øverst!

Etter kampen utpekte manager José Mourinho spanjolen til verdens beste keeper.

– Jeg sa til ham etter kampen at det jeg så mot Arsenal var den beste keeperen i verden, slo Mourinho fast til et samlet pressekorps etter kampen.

David de Gea ble som kjent hentet til Manchester United fra Atlético Madrid i en alder av 20 år for 180 millioner i 2011.

– Den andre gangen var det for De Gea
Nå røper Manchester Uniteds tidligere keepertrener, Eric Steele, at Sir Alex Ferguson for en gangs skyld droppet en kamp på grunn av De Gea.

Ferguson var som kjent manager for Manchester United fra 1986 til 2013.

STORSPILTE: David de Gea storspilte mot Arsenal.
STORSPILTE: David de Gea storspilte mot Arsenal. Foto: Adrian Dennis

– Jeg kan kun huske at Sir Alex Ferguson mistet to Manchester United-kamper. Han mistet et Manchester-derby i 2000 på grunn av sønnens bryllup. Den andre gangen? For å speide på David de Gea, avslører Steele i sin spalte i papirutgaven til The Mirror.

Han forteller at Sir Alex Ferguson gikk grundig til verks for å finne en erstatter for den aldrende Edwin van der Sar.

– Jeg kom til Manchester United i 2008 og fra det øyeblikket måtte vi forberede oss på dagen Edwin van der Sar ville legge opp. Jeg var hele tiden overbevist om at den da 19 år gaml De Gea var rett mann til å erstatte ham, forteller Steele.

– Derfor viste jeg en DVD med tre minutter av De Geas redninger til Sir Alex Ferguson, og deretter reiste vi for å se ham spille for Atletico Madrid mot Valencia – samme kveld som Manchester United møtte Scunthorpe i Ligacupen, minnes den tidligere keepertreneren.

– Brukte 65 minutter på å bestemme seg
Da tok det ifølge Steele ikke lang tid før Sir Alex Ferguson tok en avgjørelse.

– Sir Alex Ferguson visste at De Gea var rett signering etter 65 minutters spill av kampen. David viste tålmodighet, konsentrasjon og refleksredninger. Og han gjorde en helt fryktelig god redning som alle fikk med seg, sier Steele.

Steele hyller sin gamle sjef for å ha hentet spanjolen til Old Trafford.

– Det var en modig avgjørelse å betale 17 millioner pund for en tenåring. Sir Alex hadde hatt tålmodighet med unge utespillere tidligere, men dette var første gang han gjorde det med en keeper, konkluderer han.

– Ferguson ga ham aldri kjeft
Den tidligere keepertreneren husker imidlertid godt at David de Gea fikk mye kritikk i starten av sin United-karriere.

– Folk kritiserte David fordi han manglet den fysiske styrken. Men vi endret aldri på vårt program for å endre på dette. Vi visste at styrken og fysikken ville komme etterhvert. Sir Alex og jeg utfordret David, men Sir Alex kritiserte ham aldri. Ikke en eneste gang. Han satte ham ut av laget noen ganger, men kjeftet aldri på ham. Og bare se på David nå. Hans beste egenskap har alltid vært det å beholde roen, og mot Arsenal viste han det virkelig, konkluderer Steele.

– Kun Thibaut Courtois er i nærheten
I likhet med Mourinho nøler han ikke et sekund med å utpeke De Gea til verdens beste fotballkeeper for øyeblikket.

– De Gea er nå verdens beste keeper. Kun Thibaut Courtois er i nærheten i England, men David er den beste. Han fortjener å bli nevnt i samme åndedrag som Peter Schmeichel. Peter kom til United i en alder av 27 år. Edwin var 35. David er fremdeles bare 27 år, og har sine beste år foran seg. Og tro meg, han vil bare bli bedre og bedre, slår De Geas tidligere keepertrener fast.

Eric Steele måtte forlate jobben som keepertrener for Manchester Uniteds sisteskanser da David Moyes overtok i 2013. Den avgjørelsen var forøvrig De Gea svært uenig i. Steele er i dag ansatt av Det engelske fotballforbundet (FA) som keepertrener for Englands alderbestemte landslag.