– Vi har fått en ny «wonderboy»

Ustoppelige Johannes Høsflot Klæbo (21) med ny maktdemonstrasjon.

Det er snart ikke mer å si om Johannes Høsflot Klæbo (21).

Søndag viste den norske sensasjonen seg igjen som verdens råeste langrennsløper da han hentet Martin Johnsrud Sundby like før mål på herrenes skiathlon på Lillehammer og parkerte forrige sesongs verdenscupvinner på oppløpet.

– Det var fra dypet. Jeg hadde en plan om at dersom det ikke var altfor langt opp på toppen, så kunne det gå å ta litt i sistebakken. Jeg fikk en bra sving og klarte å kvikne til litt etter utforbakken, sier Klæbo til TV 2.

– Det er noe annet som kobler inn når man går på slutten av et løp. Da er det bare å prøve å være smart og gå så billig som mulig.

Se Klæbo avgjøre tremilen i videovinduet øverst på siden! (med tillatelse fra NRK Sport)

«Den nye vinen»
Landslagssjef Tor Arne Hetland er stum av beundring for det unggutten har vist denne sesongen. Han kaller ham "den nye vinen" og mener at Klæbo bidrar til å utvikle langrennssporten med nye tekniske grep og vanvittige avslutteregenskaper.

– Johannes har det lille ekstra. Det er den nye standarden, sier Hetland til TV 2.

Klæbo har nå vunnet fire av fem verdenscuprenn denne sesongen, i tillegg til minitouren i Ruka – og det som andre års senior.

– Vi har fått en ny «wonderboy». Det er ikke en «understatement» når du vinner fem på rad i din andre sesong som senior, og han fortsetter å ta steget han gjorde i fjor ett år til. Det er ikke vanlig å gjøre to år på rad. Det er inspirerende og imponerende, sier Sundby.

Hans Christer Holund ble også "statist" da Klæbo gjorde som han ville på slutten. Lyn-løperen måtte til slutt ta til takke med tredjeplass.

– Han er med på å heve listen i langrenn. Det er inspirerende og motiverende å se på. Vi har en ny stjerne som mange kommer til å glede seg over i mange år fremover, sier Hans Christer Holund.

Selv har Klæbo beina plantet trygt på snøen og nekter å ta av etter den enorme suksessen.

– Det er stort å få høre sånne ting. Man prøver selvfølgelig bare å gjøre sine ting og ha fokus på sitt, men det er stas at andre legger merke til det, sier Klæbo.

Kan velge og vrake i OL
Mange trodde at Sundby omsider hadde klart å knekke den 21-årige trønderen da han satte inn støtet og fikk en stor luke i den siste langbakken. Men den gang ei.

Klæbo kjørte strålende i utforkjøringen og kappet avstanden til noen meter i den siste kneiken før mål. Derfra og inn var det aldri noen tvil om hvem som skulle vinne.

– Han hadde en løpsplan om å være med og gå billig slik vi husker Petter gjorde på storhetstiden sin. På slutten trodde jeg Martin hadde avgjort det, men farten Johannes har i sistebakken, at han jafser seg innpå og klarer å spurte ned Martin på de siste 700 meterne er verdt billetten, sier Hetland.

Landslagsteamet skal nå sette seg ned med Klæbo og 21-åringens morfar for å legge det riktige løpet frem mot OL i Sør-Korea. Klæbo har selv uttalt at han ønsker å gå sprint og lagsprint, men prestasjonene så langt tyder på at han kan velge hvilke distanser han vil gå.

– Med den formen han viser nå, er det ikke bare i verdenscupen han får gå det han vil, sier Hetland.

– Han er moderne på alle mulige måter. Gammelt langrenn har vært preget av kvalitet som avslutter eller "stayer". Nå kommer det en fyr som besitter begge deler. Jeg tror han kan velge og vrake hvilke OL-distanser han vil gå. Jeg tror han kan gå samtlige, sier Sundby, og "gruer" seg til det som venter.

– Det viser at han har utviklet seg til å bli en komplett skiløper. Dagens løp er testen på om du har kapasiteten i orden. En moderne skiløper vi sannsynligvis må se langt etter i årene fremover.

Pallen ble helnorsk med Klæbo, Sundby og Hans Christer Holund. Simen Hegstad Krüger gjorde den norske dagen enda bedre med sin fjerdeplass.

– Laginnsatsen i dag var fenomenal. Guttene bidro til å holde farten høy. Utlendingene ville lage show, men til slutt ble det topp fire. Utrolig bra, sier Hetland.