MER JUBEL?: Heidi Løke jubler etter scoring under kampen i firenasjonersturneringen i håndball mellom Norge-Russland (27-27) i Sotra Arena.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MER JUBEL?: Heidi Løke jubler etter scoring under kampen i firenasjonersturneringen i håndball mellom Norge-Russland (27-27) i Sotra Arena. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

Disse 14 lagene kan slå Norge i VM

Men Norge er store favoritter til å dra hjem fra VM med gull.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge – Ungarn lørdag kl. 20.00 på TV 2 og tv2sumo.no.

Lørdag starter VM for de norske jentene.

Ungarn står på menyen i første hinder på veien mot nok en gullmedalje.

Gjør de norske jentene jobben sin, så blir Kari Aalvik Grimsbø tidenes VM-dronning.

For Györ-målvakten er en av åtte norske jenter som står med to VM-gull fra før, men hun er den eneste som var med på både sølvet i 2007 og bronsemedaljen to år senere.

Det er faktisk bare den sovjetrussiske håndballegenden Zinaida Turtsjina som har flere VM-medaljer med sine fem. Men hun stoppet på to gull.

Det var etter et av disse gullene de sovjetrussiske jentene fant ut at de skulle kaste Zinaidas ektemann, og landslagssjef, Igor Turtsjin i været. Men Turtsjin var 1980-tallets Jevgenij Trefilov - både i lederstil og fysisk fremtoning. Da gikk det som det måtte gå. Newtons lov gjorde seg gjeldende. Treneren gikk gjennom hendene på spillerne og rett i parketten.

Ingen av de 13 som kan skryte på seg tre VM-gull på peishyllen, har flere medaljer enn de tre. De har fått gullmedaljer de gangene de har stått på seierspallen. Det gjør at Aalvik Grimsbø vil trone øverst med tre gull-, en sølv- og en bronsemedalje dersom Norge triumferer i Tyskland.

Men Aalvik Grimsbø skal redde noen skudd på veien dersom det skal bli VM-gull.

Mens Norge har tatt EM-gull på løpende bånd, så har man aldri klart å forsvare de tre VM-titlene man har erobret.

Nå er muligheten for å skrive litt håndballhistorie absolutt til stede. For det er ikke til å stikke under stol at Norge er den største favoritten til å stå øverst på seierspallen etter VM-finalen i Hamburg 17. desember.

Norge har det beste laget, de beste målvaktene, man er best trent, man har det største og beste apparatet, og man har vinnerkulturen. Man har det som trengs for å ta VM-gull.

Med et VM-oppsett som før i tiden, så ville jeg ikke vært i tvil om at Norge ville ta gull. Men etter at IHF valgte å gå bort fra mellomspill og heller ha cupspill etter innledende runde, så holder det med en dårlig kamp og så er VM en fiasko for Thorir Hergeirsson.

I Serbia i 2013 så holdt det med 15 dårlige minutter i kvartfinalen mot vertsnasjonen. I stedet for gullfest i Beograd, så ble det tårer for Nora Mørk & co.

Årets norske utgave har et skyhøyt toppnivå, men også et bunnivå som gjør det mulig å tape for flere lag.

Bredden i toppen av internasjonal kvinnehåndball er blitt større og større. Det er ikke lenger like enkelt å si på forhånd hvilke fire lag som spiller semifinale.

Det er heller ikke bare et eller to lag som er i stand til å tukte Norge dersom den dårlige dagen kommer. For det gjør den. Norge har stort sett alltid en svak kamp i løpet av et mesterskap.

Under skal jeg skrive noen ord om de 14 lagene som er i stand til å slå Norge dersom det blir rusk i maskineriet.

HISSIGPROPP: Jevgenij Trefilov sparer fortsatt ikke på kruttet.
HISSIGPROPP: Jevgenij Trefilov sparer fortsatt ikke på kruttet. Foto: Ruud, Vidar

Russland:
Russland er kanskje den største utfordreren til VM-gullet. Jevgenij Trefilov har samlet sammen en gjeng med en fin blanding av rutine og ungt pågangsmot. Fantastiske Daria Dmitrieva kan fort bli VMs store spiller. 22-åringen viste i Møbelringen Cup at hun er i form, og da er det få i verden som matcher nivået hennes.

Utfordringen til russerne blir nok en gang ustabile målvakter og linjespillere som oftere går i veien for lagvenninnene enn å sette sperrer for dem. Og så skal en ikke glemme Trefilov selv. Han er en mester på å bytte seg ut av kamper når det begynner å butte i mot.

Frankrike:
Frankrike satser egentlig mest mot EM på hjemmebane om et år. Med førstemålvakt Laura Glauser i lykkelige omstendigheter, så er de litt svekket bakerst. Lenge så det også ut til at de måtte klare seg uten Allison Pineau.

Men den elegante bakspilleren er friskmeldt i tide til VM, og da er Frankrike igjen å regne med.

Trener Olivier Krumbholz har vært ute en vinternatt før, blant annet på Lillehammer i 1999. Der var det bikkjekaldt da han nesten snøt Norge for VM-gullet på hjemmebane.

De franske jentene er etter hvert blitt rutinerte, og har både sølv- og bronsemedaljer i skapet. Nå er de sugen på gull også.

Defensivt er de trolig best i VM. Ingen slipper inn færre mål enn Frankrike. Men ofte så skorter det litt i angrep. Fungerer ikke plan A, så er det ingen plan B å falle tilbake på.

Romania:
En kommer ikke utenom et lag som har Cristina Neagu. Storskytteren gir vel knapt noen odds som VMs toppscorer. Får ikke Norge orden på forsvaret, så kan hun skyte dem ut av mesterskapet alene.

MÅLMASKIN: Cristina Neagu er i en klasse for seg offensivt.
MÅLMASKIN: Cristina Neagu er i en klasse for seg offensivt. Foto: Bjorn Lindgren Emil Langvad

Det er få spillere som er så dominerende som Neagu er på sitt beste.

Nå kommer hun også til et mesterskap uten å ha vært nevneverdig plaget av skader. Det er dårlig nytt for alle som skal møte Romania.

Playmakeren Eliza Buseschi er også tilbake i slag etter at hun floppet fullstendig i danske FC Midtjylland.

Og på benken har de den spanske luringen Ambros Martin, som kjenner de norske jentene godt etter flere sesonger som trener for Györ.

Sverige:
I år igjen snakkes det om medaljer på østsiden av Svinesund-broen. Og det svekket ikke optimismen at Danmark ble nedsablet i generalprøven til VM.

Men som oftest blir det med praten for svenskene. De skal alltid slå Norge også, men går fullstendig i frys når de kommer på banen mot storesøster i vest.

Nå får de sjansen allerede i gruppespillet. Og det er ikke tvil om at Sverige har kvaliteter til å kunne gjøre livet surt for Thorir Hergeirsson og hans utvalgte.

Isabelle Gulldén er Sveriges store yndling, og det er lett å forstå. Hun fikk min stemme da jeg satt i juryen som skulle kåre årets spiller i verden i 2016. Hun er rett og slett god til alt. Hun er kvinnehåndballens svar på Nikola Karabatic. Blant de beste i begge ender av banen.

KOMPLETT: Isabelle Gulldén er kanskje verdens mest komplette håndballspiller.
KOMPLETT: Isabelle Gulldén er kanskje verdens mest komplette håndballspiller. Foto: Bjorn Larsson Rosvall

Linnea Torstensson er borte, men Johanna Westberg sørger for at svenskene fortsatt har en skytter av format i venstreback.

Men nok en gang blir målvaktene det store spørsmålstegnet for Sverige. Mens man på herresiden har en målvaktskultur, og har dyrket frem målvakter i verdensklasse siden 1950-tallet, så har de åpenbart ikke de samme målvaktstrenerne på jentesiden. Johanna Bundsen og Filippa Idéhn er begge i stand til å stenge buret fullstendig, men de kan også ha kamper der de begge fremstår i verdensklasse - i kanonball.

Montenegro:
For en måned siden ville jeg avskrevet Montenegro fullstendig. Men så skjedde det noe. Per Johansson ble ansatt som ny landslagssjef, og ikke mange dagene senere så meldte stjernene Katarina Bulatovic og Jovanka Radicevic seg til tjeneste igjen.

Og da ligner Montenegro et lag som kan nå langt igjen.

Klarer Johansson å disiplinere og organisere montenegrinerne bakover, så kan de gjøre det surt for mange i VM.

Med litt skandinavisk kløkt og taktiske forberedelser, kan svensken løfte Montenegro mange hakk.

Brasil:
Brasil ble i 2013 det første ikke-europeiske landet som vant håndball-VM for kvinner siden Sør-Korea vant i 1995.

Brasilianerne har mye å takke danske Morten Soubak for.

Han bygget opp det brasilianske kvinnelandslaget, og førte dem til the top of the world.

Men nå er han borte. Han er erstattet av spanske Jorge Dueñas. Det blir spennende å se om den tidligere spanske landslagssjefen kan klare å løfte de brasilianske jentene opp til 2013-nivå igjen.

Målmaskinen Alexandra Nascimento er borte. Det samme er forsvarssjefen Fabiana Diniz. Men Eduarda Amorim er fortsatt med. Det er også Ana Belo Rodrigues og målvaktene Barbara Arenhart og Mayssa Pessoa.

Danmark:
Danmark var avskrevet før fjorårets EM, men under Klavs Bruun Jørgensens ledelse, tok et ungt dansk lag seg helt til semifinale.

Nå er de et år eldre, og nok en gang avskrevet på forhånd.

KLASSEMÅLVAKT: Sandra Toft blir veldig viktig for Danmark i VM.
KLASSEMÅLVAKT: Sandra Toft blir veldig viktig for Danmark i VM. Foto: Ruud, Vidar

Og alle liker å være i utfordrerposisjon, uten noe å tape. Det er en drømmesituasjon for Bruun Jørgensen før VM starter.

Han har brutt med nordisk tradisjon og sendt jentene sine på banen i mer offensive forsvarsvarianter enn det innarbeidede 6-0-forsvaret. Med suksess.

Nå har de også med den strålende høyrebacken Line Jørgensen, som gikk glipp av EM på grunn av skade. Det er en solid oppgradering på fjorårets semifinalelag.

Bakerst har de fortsatt kruttpakken Sandra Toft. Den tidligere Larvik-målvakten er i stand til å stenge buret mot hvem som helst.

Nederland:
Nederland var svært nær ved å snyte Norge for EM-gullet i fjor. Under danske Helle Thomsens ledelse, så var plutselig respekten borte. De var godt forberedte og visste hva de gikk til. Og da forsvant også de stygge sifrene når Norge var motstander.

De oransje har ikke imponert stort i oppkjøringen til VM, og mange har mistet troen på at de kan gå hele veien denne gangen.

Estavana Polman har vært en av de største truslene offensivt for Nederland. Hun er ikke helt tilbake i toppslag etter at hun ble mamma for første gang i slutten av juni. Men det er merkelig hva en kan mobilisere når alvoret starter.

I fjor satt fotballkjæresten Rafael van der Vaart på tribunen og var redd hans gravide kjæreste skulle komme til skade. Nå sitter han der igjen. Denne gang med datteren på armen, og trolig med noe lavere puls enn i fjor.

I Nycke Groot har de den spilleren som kommer nærmest Isabelle Gulldén med tanke på å være den mest komplette spilleren i mesterskapet.

Og om Tess Wester kommer opp mot samme nivå som i de siste mesterskapene, så må nok Nederland regnes med også denne gang.

Serbia:
Serbia er et annet land som har byttet trener. Borte er den kontroversielle trøyeholderen Sasa Boskovic. Han er erstattet av Ljubomir Obradovic, og da er stjernene også tilbake. Andrea Lekic, Sanja Damjanovic, Dragana Cvijic og Katarina Tomasevic var de store stjernene da de slo Norge i 2013. Nå er de samlet igjen.

Men det spørs om ikke det er a little too late for medalje på siste tur med gjengen. For flesteparten av disse spillerne nærmer seg håndballpensjonistalder. Det er vel bare Cvijic av stjernene som ikke er gammel nok til å delta i Masters World Cup i mai. Og der burde Lekic & co være store favoritter til gull om de samles igjen.

Spania:
En skal ikke avskrive Spania heller. Denne gangen uten Marta Mangue. Kraftpakken fra Gran Canaria har vært selve symbolet på det spanske landslaget siden hun VM-debuterte i 2001. Nærmere 300 landskamper og over 1000 landslagsmål senere så må Spania nå klare seg uten henne.

Macarena Aguilar er også borte, men Nerea Peña og Alexandrina Barbosa har vist flere ganger at de kan score mål på både Kari Aalvik Grimsbø og Katrine Lunde.

Og bakerst har de fortsatt superveteranen Silvia Navarro, som beviser at en ikke må være 180 cm for å hevde seg som målvakt internasjonalt. Med sine 169 cm spretter 38-åringen rundt og har en egen evne til å bli truffet av ballen.

Tyskland:
En skal aldri utelukke vertsnasjonen, selv om det er lite som gir dunst av gull av Michael Bieglers mannskap.

Nå er vel ikke Biegler noen gullgutt han heller. Steinansiktet fra Leichlingen er ikke best kjent for sitt gode humør.

BLIDENSOL: Michael Biegler har ikke for vane å trekke på smilebåndet under en håndballkamp.
BLIDENSOL: Michael Biegler har ikke for vane å trekke på smilebåndet under en håndballkamp. Foto: Bjorn Larsson Rosvall

Men de tyske jentene har slått Norge før. Med beinhard defensiv organisering og tysk disiplin, så kan de gjøre det igjen.

For klarer de å dra tempoet ut av kampen, så kan Tyskland overraske.

Polen:
Ingen har imponert mer enn Polen i oppkjøringen til VM. Men det er nok av eksempler på lag som har brent kruttet før mesterskapet starter.

Nok en gang er det veteranen Karolina Kudlacz-Gloc som spiller hovedrollen. Hun ble nest mest scorende under EM så tidlig som i 2006. Den gangen var det bare tyske Nadine Krause som scoret flere enn henne.

Monika Kobylinska er en av de mest spennende høyrebackene i verden i øyeblikket. 22-åringen har allerede gjort seg bemerket i flere mesterskap, og kommer til å være den fremste støttespilleren for Kudlacz-Gloc.

Men jeg har vanskelig for å se for meg Polen i semifinale med den troppen Leszek Krowicki har med seg til Tyskland.

Ungarn:
Jeg må ta med Ungarn også. Selv om jeg ikke tror Norge går på noen smell mot magyarene.

For det er så mye håndball i laget til Kim Rasmussen. Og den danske luringen har vist før at han vet hvilke knapper han skal trykke på for å få frem frustrasjonen hos de norske jentene.

Får han med Zuzsanna Tomori, så kan Ungarn nå langt. Storskytteren er skadet og ikke i troppen til VM-åpningen mot Norge, men hun er meldt inn som reserve, og kan bli hentet inn dersom hun blir frisk.

Sør-Korea:
Tiden har løpt fra sørkoreanerne. De kan ikke lenger ligge i et ultraoffensivt 3-3-forsvar og sette motstanderne sjakk-matt med det.

STORT REGISTER: Få spillere har bedre finter enn Han Na Gwon fra Sør-Korea.
STORT REGISTER: Få spillere har bedre finter enn Han Na Gwon fra Sør-Korea. Foto: Ed Jones

Til og med Norge har lært seg å spille mot offensivt forsvar, og der de sørkoreanske jentene løp shortsen av seg på 1990-tallet, så er 2017-utgaven noe mer bedagelig anlagt.

Men i Han Na Gwon og Eun Hee Ryu har de to klassespillere. Det er bare å nyte fintene til Gwon når hun er i slag.

VMs største favoritt
Dette er 14 lag som alle er i stand til å slå Norge på en dårlig dag. Noen av dem er sågar avhengige av at Norge har en skikkelig dårlig dag.

Men det er en lang vei fra å være i stand til å tukte Norge i to av ti kamper til å være favoritter når Norge står på motsatt banehalvdel.

Slik jeg ser det, så er Norge favoritt uansett hvem man møter i mesterskapet. Og da er man også naturlig nok VMs største favoritt.

Så får vi se om Norge for første gang klarer å forsvare et VM-gull eller om det blir en ny nedtur, som for fire år siden.

PS! Kamerun har også skumle planer. De er i VM for første gang siden 2005 (andre gang totalt). Trener Jean Marie Zambo beholdt solbrillene på under torsdagens trening i Leipzig, og lovet dansk TV 2 at de går for en plass i semifinalene.