Froome har deltatt to ganger tidligere i 2009 og 2010. I 2009 endte han på 32. plass sammenlagt og i 2010 brøt han rittet. De to tidligere deltakelsene var før hans store gjennombrudd som etapperytter i 2011. Det blir altså første gang den kenyanske-fødte briten deltar som reell utfordrer til å vinne rittet sammenlagt.

Deltakelsen kommer som en overraskelse. Sist en rytter vant Italia- og Frankrike rundt samme år var i 1998 med Marco Pantani.

Oppfatningen har siden vært at det er for hardt å lykkes med et topp sammenlagtresultat i begge ritt. Mange har pekt på Nairo Quintanas svake prestasjon i årets Tour de France som nok en bekreftelse på at kombinasjonen er for hard.

Froome kan bli historisk og ønsker å vinne Touren like mange ganger som Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault og Miguel Indurain. Samtidig vil en seier i Italia rundt føre Froome inn på den historiske listen over ryttere som har vunnet alle de tre store etapperittene. Bare Eddy Merckx, Jaques Anquetil, Felice Gimondi, Bernard Hinault, Vincenzo Nibali og Alberto Contador kan skryte av det samme.

Sky-kapteinens allerede velfylte lommebok kan bli enda tjukkere ved en Giro- deltakelse. Neste års Giro starter i Israel og det ryktes at Froome tilbys den nette sum av to millioner euro fra Israelske myndigheter for å starte i rittet som åpnes med en 10,1 kilometer individuelt tempo i Jerusalem 4. mai. Det spekuleres derfor i at Froome stiller til start for pengene for å kaste glans over starten for så å bryte rittet for å spisse formen til Tour de France 8. juli. Selv sier Froome han satser på å vinne begge, og med det skapes forventninger og entusiasme rundt forsøket som definitivt vil føre han inn blant sykkelsportens historiske legender.

Viser det seg at Froome stiller til start i Jerusalem for å vinne sammenlagt, og han fremdeles har ambisjoner om å vinne Touren er det gode grunner til at neste års dobbel er en gyllen mulighet. Froome er en svært erfaren rytter, med et enormt grunnlag og støtteapparat i ryggen. Om noen skal lykkes, er det nettopp Froome. Tiden er også til britens fordel. Grunnet neste års fotball VM i Russland er det en ekstra uke mellom de to etapperittene, som bidrar til å samle nødvendig energi og grunnlag før nye kraftanstrengelser. Etappeoversikten over neste års Giro burde også skape grunn til optimisme for å lykkes med det svært krevende prosjektet.

Italia rundt har vært kritisert for å legge opp til ekstreme påkjenninger for rytterne. Derimot ser neste års rute ut som en av de lettere utgavene på lang tid. Det betyr at påkjenningen kanskje blir noe mindre enn tidligere som gjør at kravet til restitusjon reduseres tilsvarende. Med Tour de France i tankene kan derfor neste års Giro passe Froome godt. Løypa inneholder blant annet to tempoetapper og en profil som gjør det gunstig å kontrollere for Froome og hans arme av sterke hjelperyttere.

Derimot er nyheten om at Froome satser på Giroen ingen god nyhet for rytterne med ambisjoner i samme ritt. For når Froome stiller for å vinne reduseres sjansene til forhåndsfavoritter som for eksempel Tom Dumoulin, Vincenzo Nibali, Mikel Landa og Ilnur Zakarin. Froome blir en naturlig favoritt og kan påvirke dynamikken i startfeltet ved at konkurrentene skremmes fra å delta.

Froome er verdens beste etapperytter med verdens beste lag i ryggen. Hva gjør det med prioriteringene til Dumoulin, Nibali, Landa og Zakarin, som kanskje ser Giroen som deres sjanse til å gå helt til topps i en av sesongens treukersritt?

Favorittstempelet til Froome kan derfor bidra til å redusere konkurransen i Giroen og gi han en relativ grei reise, men til gjengjeld spisse konkurransen i Touren. For Touren er fremdeles det mest prestisjefulle rittet alle med sammenlagtpotensial drømmer om å vinne. Med påkjenningen som venter Froome i mai kan det svekke hans muligheter til å vinne Tour de France. Om Froome demoraliserer konkurrentene fra å delta i Giroen, kan det til gjengjeld bane vei for omprioriteringer og styrket motivasjon til å slå samme mann i Touren. I så fall kan vi se frem til et spisset og tøffere startfelt i Tour de France. Satsingen på Giro- Tour dobbel blir en ny spennende utforing for Froome.

Om han står med den rosa trøya i Milano er det ikke sikkert han står med gult i Paris noen måneder senere. Froomes Giro-drøm i mai kan derfor bidra til et Tour-mareritt i juli.

Mads!