Alexander Legkov har allerede mistet gullmedaljen fra femmilen i OL i Sotsji.
Alexander Legkov har allerede mistet gullmedaljen fra femmilen i OL i Sotsji. Foto: Gregorio Borgia

Legkov og co. utestenges fra verdenscupen likevel

De seks russiske langrennsløperne som er utestengt fra OL i all fremtid suspenderes av FIS likevel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alexander Legkov, Jevgenij Belov, Julia Ivanova, Jevgenija Sjapovalova, Alexej Petukhov og Maxim Vylegzjanin får ikke gå i verdenscupen likevel.

Det melder FIS i en pressemelding.

Utøverne er midlertidig suspendert av Det internasjonale skiforbundet med effekt fra torsdag.

De seks russerne får dermed ikke delta i helgen på Lillehammer, der de allerede er på plass.

Dette var alt TV 2 fikk ut av Russland-trener Marcus Cramer:

– Jeg er målløs!

Langrennsløperne har nå retten på en personlig høring, før FIS kommer med sin endelige dom i saken.

Helomvending

Tidlig i november meldte den internasjonale olympiske komitéen (IOC) at de seks russiske langrennsløperne var utestengt fra OL på livstid som følge av at dopingprøvene deres ble tuklet med under OL i Sotsji.

Opprinnelig meldte FIS at de ikke ville utestenge de samme utøverne fra verdenscup og VM i deres regi, før de fikk se bevisene som IOC hadde lagt til grunn.

– Det har vært en merkelig situasjon at de har kunne delta i verdenscupen, så vi syns det er godt at FIS har bestemt seg for å suspendere disse seks utøverne, sier sportssjef i Norges Skiforbund, Vidar Løfshus. til TV 2.

Etter å ha fått bevisene oversendt er de imidlertid klare i sin tale.

«FIS har notert seg den begrunnede avgjørelsen fra IOCs disiplinærkomité for Alexander Legkov, og deres detaljerte bevis. FIS er forferdet over omfanget av den systematiske konspirasjonen som har hatt som mål å unngå at russiske utøvere testet positivt under Sotsji-OL.

(...)

FIS' Dopingpanel ser på det som svært sannsynlig at alle utøverne på listen har tjent på den systematiske konspirasjonen.»

– Logisk

De skriver videre at selv om det er individuelle forskjeller i sakene har alle til en viss grad tjent på manipulasjonene, og derfor må alle de seks utøverne behandles på samme måte.

– Da har de sannsynligvis fått tak i de samme bevisene som IOC baserer seg på, sier TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad.

– Vi fikk ikke grunngivelsen til IOC før mandag, og da fant vi at det var beviser nok til at de burde suspenderes, sier Sarah Lewis, generalsekretær i FIS, til TV 2.

– Vi har prøvd å presse på for å få dette gjennom før sesongstart. Det rakk vi ikke, men det er i god tid før OL.

Fått kritikk

FIS har fått kraftig kritikk for ikke å følge IOCs eksempel.

Tidligere i uken ble dokumentene rundt Alexander Legkovs utestengelse lagt frem. Der kom det blant annet frem at skrapemerker på prøvene hans beviste at de var blitt åpnet når de ikke skulle ha vært det.

– Når begrunnelsen og bevisene ligger der, er det riktig av FIS å gjøre det samme. FIS gir jo på en måte etter for det presset de er blitt utsatt for, men jeg synes denne avgjørelsen er logisk. Det virket ulogisk at de ikke var utestengt fra verdenscup når de er uønsket i OL, og derfor så føles mer riktig at de utestenges fra alle internasjonale konkurranser, sier Kaggestad.

Legkov bedyrer sin uskyld i et åpent brev, mens Ilja Tsjernousov, som ikke er involvert i denne saken og står igjen med gullet på 50-kilometeren i Sotsji som følge av diskvalifikasjonene, stemples som tyster.

Vil ikke levere tilbake medaljen

Også andre russiske utøvere fra andre idretter har blitt diskvalifisert og utestengt.

– Dersom vi mislykkes med å oppnå rettferdighet, kaster jeg heller bort medaljen enn å gi den tilbake til IOC. Jeg kommer aldri til å returnere medaljen til IOC. De har fattet en ubegrunnet avgjørelse, sa skiskytteren Jana Romanova.

Martin Johnsrud Sundby er blant de som har støttet at russerne får gå i verdenscupen, ettersom de ikke har avlagt positive dopingprøver.

Det er en tankegang han har fått kritikk for, blant annet av Travis Tygart, mannen som var med på å felle Lance Armstrong.

– Det er galskap. Det er helt utdatert. Vi er i 2017... Vi suspenderte utøvere for andre ting enn positive prøver i 2001-2002, sa Tygart til TV 2 i helgen.

Johnsrud Sundby slo tilbake, og henviste til at CAS hadde opphevet suspensjonen de opprinnelig var ilagt.

– Jeg formoder at idretten, da også jeg som konkurrerer med disse utøverne, må respektere og forholde seg til det som er dommene fra CAS. I motsatt tilfelle er det jo lovløse tilstander. At jeg nå blir kritisert for å forholde meg til denne dommen fra CAS, skjønner jeg fint lite av. Og jeg må bare anta at de som kaller meg utdatert, ikke er oppdatert, sa Sundby.