I EN EGEN KLASSE: Johannes Høsflot Klæbo gjorde som han ville i Finland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
I EN EGEN KLASSE: Johannes Høsflot Klæbo gjorde som han ville i Finland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.

Høsflot Klæbo med dårlig nytt til rivalene: – Ikke i toppform

Og 21-åringen avviser at det er en risiko for at han har toppet formen for tidlig i OL-sesongen.

Johannes Høsflot Klæbo gjorde som han ville i verdenscupåpningen i Finland forrige helg.

Så god var han at sammenligningene med Bjørn Dæhlie og Gunde Svan kom.

– Ja, det har gått bedre enn forventet. Det er godt å komme i gang, og nå er vi virkelig det. Det er godt å være tilbake på hjemlige trakter, så det blir bra det her, sier han til TV 2.

Beskjeden til rivalene: – Jeg har ikke toppet formen ennå

I helgen venter verdenscupen på Lillehammer - plassen hvor 21-åringen for alvor skapte seg et navn for et år siden.

Men med over to måneder igjen til OL var det flere som i etterkant av oppvisningen i Ruka spekulerte i om han er i form for tidlig.

Spesielt med tanke på at en rekke av rivalene fortsatt er inne i tunge treningsperioder og ikke har planer om å toppe formen på en god stund ennå.

Det som vil bekymre konkurrentene er dog at han ikke engang er i nærheten av toppformen.

– Nå er vi i gang. Da er det bare å holde hodet kaldt, være smart i tiden som kommer, og passe på at man ikke blir for ivrig, forteller han.

– Er det en risiko for at du er i form for tidlig nå?

– Jeg føler ikke at det er en risiko. Jeg føler ikke at jeg har toppet formen skikkelig ennå. Man kommer i flytsonen, ting går på skinner, og det er godt. Nå blir det bra å få en litt bedre treningsperiode frem mot jul som blir viktig frem mot det som kommer.

Stille om Russland

Høsflot Klæbo vil, sammen med Petter Northug, være de store attraksjonene i helgen.

De som også vil være til stede, men kanskje ikke like populære, er de dopingmistenkte russerne.

I påvente av en endelig beslutning får russerne fortsette å gå i verdenscupen, til tross for at mange av de mest profilerte er utestengt på livstid fra OL.

Martin Johnsrud Sundby høstet mye kritikk for sine kommentarer om russerne tidligere i uken, og verken Høsflot Klæbo eller lagkompis Niklas Dyrhaug vil mene for mye om hva som er rett og galt.

– Vi må bare stole på FIS. Så lenge de får konkurrere så kan ikke jeg gjøre noe med det. Det velger jeg ikke å tenke så mye på, sier Dyrhaug.

– Hva tenker du, Johannes? Er de velkommen, eller bør de holde seg hjemme?

– Jeg sier meg enig med Niklas. Det er ikke vår jobb å mene noe om det. Alle som står på startstreken skal få konkurrere, og da får de som styrer sånt holde på med det. Vår jobb er å ha fokus på å gå fortest mulig på ski, sier han.

Dyrhaug er enig med flere andre utøvere i at sakene mot russerne er såpass kompliserte at det er vanskelig å gjøre seg opp en mening om de.

– Det er «heavy» saker. Det er derfor vi ikke kan si så mye om det. Vi må bare stole på at de som kjører sakene har kontroll. Vi kan bare konsentrere oss om å gå fort på ski.