RUNDDANS: Sam Allardyce, David Moyes, Alan Pardew og Roy Hodgson får stadig nye sjanser til å fortsette livet i Premier League. Nå er kvartetten igjen samlet ved engelsk fotballs fineste bord
RUNDDANS: Sam Allardyce, David Moyes, Alan Pardew og Roy Hodgson får stadig nye sjanser til å fortsette livet i Premier League. Nå er kvartetten igjen samlet ved engelsk fotballs fineste bord Foto: Scanpix/montasje

– Det er ignoranse. Utvid horisonten!

TV 2s ekspert er lite imponert over den slette jobben som gjøres hos Premier League-klubbene.

Manager-runddansen i Premier League-fortsetter med ansettelsene av Alan Pardew i West Bromwich og Sam Allardyce i Everton.

Fra før har både Roy Hodgson (Crystal Palace) og David Moyes (West Ham) entret manesjen nok en gang.

«Verdens beste liga»
De fire managerne representerer mye Premier League-erfaring og har samlet ledet en klubb i 1518 kamper på det øverste nivået i England. Det imponerer likevel ikke TV 2s Preimer Leauge-kommentator og -ekspert Simen Stamsø Møller.

Manager-nomadene:

David Moyes (54 år - West Ham)
Tidligere Premier League-klubber: Everton, Manchester United og Sunderland
Premier League-kamper: 502 (196 seirer, 136 uavgjort, 170 tap)

Sam Allardyce (63 år - Everton)
Tidligere Premier League-klubber: Bolton, Newcastle, Blackburn, West Ham, Sunderland, Crystal Palace
Premier League-kamper: 488 (165 seirer, 131 uavgjort, 192 tap)

Alan Pardew (56 år - West Bromwich)
Tidligere Premier League-klubber: West Ham, Southampton, Newcastle, Crystal Palace
Premier League-kamper: 302 (108 seirer, 63 uavgjort, 131 tap)

Roy Hodgson (70 år - Crystal Palace)
Tidligere Premier League-klubber: Blackburn, Fulham, Liverpool, West Brom
Premier League-kamper: 226 (77 seirer, 57 uavgjort, 92 tap)

Han mener ansettelsene vitner om uvitenhet og manglende oversikt over verdensmarkedet.

– Dette går ikke i hop med merkevaren «verdens beste liga». Det bør være høyere kvalitet på managerne i så store klubber. I alle fall West Ham. Jeg mener det er ganske stor kvalitetsforskjell på de fire også, sier Stamsø Møller.

Av de totalt 1518 kvartetten har på CV, har det til sammen blitt 585 tap.

I tillegg har alle skiftet jobb med jevne mellomrom, bortsett fra Moyes' langvarige forhold i Everton, Allardyces tid i Bolton og Pardews fireårige opphold i Newcastle.

– Det blir litt urettferdig å plassere de i samme bås siden de er eldre og britiske, men dette er selvfølgelig et manifest på dårlig oversikt. Det er ikke så mange klubber i England som «scouter» managere. Det er egentlig helt merkelig i og med at det er den viktigste posten i et lag. Jeg er overrasket over at ikke flere gjør det. Southampton har vært flinke til det. Det er åpenbart at en sånn prosess ikke har vært satt i gang i disse tilfellene, sier Stamsø Møller.

Da West Brom onsdag offentliggjorde ansettelsen av Pardew, skrev klubben i pressemeldingen at den ble gjort etter en grundig rekrutteringsprosess. Styreleder John Willians påpekte samtidig Pardews erfaring med over 300 kamper for Newcastle, Southampton og Crystal Palace i Premier League som avgjørende.

– Det så mange tilfeller hvor man tenker «jøss, er de ikke bedre forberedt enn dette?». Spesielt i tilfellene med Moyes og Pardew. Dette må gå an å gjøre bedre, sier Stamsø Møller.

Har tro på Allardyce
Felles for Allardyce, Hodgson, Moyes og Pardew er at de har vært innom mange av de samme klubbene. Crystal Palace, Sunderland, West Ham, West Bromwich, Blackburn og Newcastle har alle hatt noe å gjøre med flere i managerkvartetten.

– Det virker som om ting må ligge rett foran dem for å se kvalitet. Har du så mye penger at du kan bruke hundrevis at millioner på spillere, så må man også kunne investere noe i å hente en god manager. Det er ignoranse. Utvid horisonten!, sier Stamsø Møller.

Han mener Allardyce er en klasse høyere enn de tre managarkollegene. Mye på grunn av 63-åringens klare plan og historikk med nettopp denne type jobber. Derfor er Stamsø Møller sterk i troen på at Evertons kjøpefest med signering av spillere som Wayne Rooney, Gylfi Sigurdsson, Michael Keane, Jordan Pickford, Davy Klaassen og Sandro Ramirez ikke skal ende i bakrus med Allardyce ved roret.

– Allardyce er en spesialist. Han har hele pakken når det kommer til redningsoperasjoner. Han kan organisere et lag, kjøpe de riktige spillerne og overbevise dem om å følge planen hans. Det funker. Så har du fagmannen Hodgson på andreplass. Moyes, og så Pardew, som jeg har veldig liten tro på, sier Stamsø Møller, som mener signeringen av Allardyce er strålende nyheter for Premier Leagues 17. beste klubb for øyeblikket.

– Allardyce virker som han er helt bevisst på hva han skal gjøre. Han kommer, fikser problemet og drar. Det er ingen hemmelighet at han er glad i penger. Han får korte, lukrative avtaler. Så står han helt på egne bein til å velge når sommeren kommer.