FLOPPER: Det har vært mange å velge mellom til årets største flopper, mener Jesper Mathisen. Her er tre av de utvalgte!
FLOPPER: Det har vært mange å velge mellom til årets største flopper, mener Jesper Mathisen. Her er tre av de utvalgte! Foto: Scanpix

TV 2s ekspert: – Dette er floppene i Eliteserien

Jesper Mathisen har plukket ut spillerne han mener har skuffet mest i årets Eliteserie.

I forkant av siste serierunde ga Jesper Mathisen heder til de spillerne som stått frem i Eliteserien denne sesongen.

Nå gir TV 2s fotballekspert deg de største skuffelsene i en 3-4-3-formasjon.

Keeper: Iven Austbø (Viking):
– Jeg kunne jo egentlig satt opp hele Viking på dette laget, men jeg har blitt mest skuffet over de jeg trodde skulle dra lasset i 2017. Austbø, Mets, Danielsen, Ernemann i tillegg til flere av spiller som ble hentet fra utlandet i sommer kunne alle forsvart en plass i denne elleveren her. Hva slags jobb gjorde for eksempel Viking i forkant av de spillerne som ble signert i sommer? Det så ut til å være full panikk, og det har jeg vel også fått bekreftet fra folk som var i klubben at det også var... Austbø uttalte tidlig i sesongen at Viking var for gode til å rykke ned, og det kan vi vel alle være enige om at de ikke var. En av de mest rutinerte i Viking og en av de som måtte ta ansvar i år, men 2017 endte opp med å bli en stor nedtur både for han selv og Viking.

Forsvar: Karol Mets (Viking)
– Forlot Viking i sommer, men den halve sesongen han fikk var veldig skuffende. I et urutinert forsvar var det Mets som skulle være bautaen, men han fremstod akkurat like usikker og svak som de han spilte sammen med.

Forsvar: Kaj Ramsteijn (Aalesund)
– Ble hentet inn for å erstatte en meget god Vito Wormgoor, og Trond Fredriksen uttalte at han trodde Ramsteijn kunne bli enda bedre enn forgjengeren. Det kan vi vel si at han aldri var i nærheten av av å bli, og et Aalesund-forsvar som virkelig trengte en sjef, fikk ikke det de trodde de hentet ...

Forsvar: Even Hovland (Sogndal):
– På sitt beste en av de beste stopperne vi har i Norge, men det han har vist etter at han ble hentet tilbake har vært veldig skuffende. Fikk kapteinsbindet og skulle styre Sogndal inn til sikker plass i Eliteserien. Vært involvert i flere baklengsmål og ikke opptrådt som den forsvarssjefen alle forventet han skulle være. Om Lagerbäck skulle vurdere en stopper fra Sogndal i sin landslagstropp, er det basert på prestasjoner det siste halvåret mer riktig at Wæhler hadde fått comeback på landslaget enn at Hovland hadde fått det ...

Midtbane: Aaron Thrandarson (Aalesund):
– Jeg kunne plukket mange spillere fra AaFK, men den som har skuffet meg mest er Thrandarson. En spiller som er meget god på sitt beste, og som det var store forventninger til før sesongen. Har hatt som mål å dominere Eliteserien, men det har han vært uendelig langt unna i 2017. Har vært elendig i hele år i likhet med de fleste av sine lagkamerater ...

Midtbane: Kamer Qaka (Kristiansund):
– Den halve sesongen han fikk for Kristiansund i Eliteserien var ekstremt skuffende. På sitt beste er han jo en fantastisk ballspiller, og det han leverte for Kristiansund i OBOS-ligaen i fjor var strålende. Men i Eliteserien fikk han ikke vist veldig mye mer enn balltap i farlig sone og et par veldig offensive og selvsikre uttalelser i media.

Midtbane: Abdisalam Ibrahim (Vålerenga):
– Kom til Vålerenga rett før serien startet, og det har vist seg å være en av de verste signeringene denne sesongen. Deila og Espeseth har brukt mye penger siden de kom inn i Vålerenga, og Ibrahim er garantert ingen billig mann han heller. Har sett uinteressert og uinspirert ut. Vinner ikke dueller, elendig pasningskvalitet og har rett og slett ikke vært i nærheten av den spilleren han var for et par år siden.

Midtbane: Valmir Berisha (Aalesund):
– Jeg husker jeg kommenterte Berisha i Sommer-OL i 2016, og da utmerket han seg ikke. Og det har han egentlig ikke gjort siden 2013, da han ble toppscorer i U17-VM. Siden den gang har det vært store forventninger til Berisha, men på seniornivå har han ikke vist noe som helst. Han er bare 21 år, men hadde allerede vært innom klubber som Roma, Panathinaikos og Cambuur før Aalesund hentet han. Jeg nekter å tro at Aalesund hadde gjort noe særlig med forarbeid her, for dette måtte bare bli en flopp med tanke på hva han faktisk har levert de siste årene.

Angrep: Slobodan Vuk (Tromsø):
– Tromsø har totalt brukt 2.5 millioner på Vuk, og med tanke på hva de har fått igjen har dette vært penger rett ut av vinduet. Har ikke scoret et eneste offisielt mål, har ikke spilt en eneste god kamp og nå har Valakari gitt beskjed om at han kan finne seg ny klubb i vinter.

Angrep: Fitim Azemi (Vålerenga):
– Jeg kunne valgt flere angripere fra Vålerenga til dette laget. Keita var stort sett skadet, Finne forsvant etter en lovende start, og så har dette dessverre vært nok en skuffende sesong også for Moa. Han har slitt veldig med skader de siste årene, og 2017 var intet unntak. Det så lovende ut i vinter, men ni kamper fra start og to mål var det han fikk med seg denne sesongen. Det er altfor dårlig når du en av klubbens best betalte spillere. Deila sitt lag fungerte best i de kampene Kjelsrud Johansen spilte spiss, og det var det ingen som hadde trodd før denne sesongen startet. Kommer Moa og kneet hans noensinne tilbake opp mot sitt beste nivå? Det tviler jeg veldig på, og jeg tror Vålerenga helst skulle ønske at hans kostbare kontrakt gikk ut nå... Fitim Azemi ble hentet til Vålerenga i sommer og det ble naturligvis mottatt med stor jubel på Valle. Han var meget god for Bodø/Glimt før han dro til Israel, og jeg tror fortsatt Azemi kan bli en bra spiss for Deila. Men det han har vist etter at han kom i sommer har vært null. Han har rett og slett vært en skygge av seg selv, og så skal det sies at han fikk en uheldig start i Vålerenga med sykdom rett etter at han ankom. Flopp i 2017, men jeg har fortsatt troa på at Azemi blir en viktig spiller for Vålerenga i 2018 om han finner tilbake til den formen han hadde før han forlot Bodø/Glimt.

Angrep: Oliver Occéan (Odd):
– Kraftspissen har levert varene i Eliteserien i en årrekke, men i 2017 var det stopp for 36-åringen. Det er veldig mange ting som gjør at Odd har slitt med sitt offensive spill i år, så her kunne jeg hatt flere angripere fra Skien inne på laget. Men det ble altså kun to scoringer og mange kamper på benken for Occéan i en meget skuffende sesong for både han selv og resten av Odd. Odd scoret kun 27 mål, og det er alarmerende tall for et lag som har vært kjent for å skape mye sjanser og mål. De offensive relasjonene var fraværende store deler av sesongen, og nå har Fagermo en stor jobb foran seg inn mot neste sesong.

Det å plukke ut årets lag var vanskelig, men det å plukke ut en ellever blant de som har skuffet meg mest var enda vanskeligere. Det er veldig mye merkelig spillerlogistikk i Norge, og derfor får vi ofte en del overganger som er vanskelige å forstå. Det finnes et par klubber i Norge som er veldig gode på dette, men dessverre er det altfor få som bruker nok ressurser på å ha et godt nok sportslig apparat til å ta seg av disse tingene på en bra måte. Man treffer ikke på alle spillere, men det må kunne forventes at treffprosenten er høyere i en del klubber.

Det var tøff konkurranse om å komme med på dette laget, for det var mange som skuffet meg stort i 2017. Heldigvis har vi en romslig benk!

Benk/tribune: Skoda, Malec, Agdestein, Børven, Ernemann, Danielsen, Karlsson, Samuelsen, Tagbajumi, Engblom, Moa, Finne, Keita