– Aalesund har mistet appellen

Tidligere Aalesund-helt mener klubben må bygges opp på nytt etter nedrykket fra Eliteserien.

Se høydepunktene fra søndagens nedrykksdrama i Sportsnyhetene øverst!

Aalesund har spilt i Eliteserien siden 2007, men måtte ta den tunge turen ned i Obos-ligaen etter å ha havnet bak Sogndal på kvalifiseringsplassen på målforskjell.

Aalesund leverte en strålende vårsesong og nedrykksfaren virket fjern, men en svak sommer og høst gjorde at laget til slutt rykket ned sammen med fortapte Viking.

– Det er mange grunner til kollapsen, og det skal vi evaluere innenfor fire vegger. Vi trenger ikke å ta det ut i media. Jeg, trenerteamet og sikkert hele spillergruppen har visse formeninger om ting som ikke har vært bra nok, sier Bjørn Helge Riise til TV 2.

– Samtidig har ikke stallen vært bred nok, og det er igjen en konsekvens av forskjellige ting. Prioritet en nå er å legge en god slagplan for å rykke rett opp, og da må vi evaluere oss godt, fortsetter Aalesund-kapteinen.

For Aalesunds del fører nedrykket til kraftige kutt. Budsjettet reduseres med 15 til 20 millioner kroner, opplyser daglig leder Geir S. Vik overfor TV 2.

Frode Fagermo, som spilte for Aalesund de første sesongene sunnmøringene var i Eliteserien og selv har vært med på nedrykk med klubben, mener AaFK har mistet publikumstekke.

– Klubben har mistet appellen til det brede publikum. Folk har sluttet å reise fra Skodje, Brattvåg og Stordalen for å se kamp. Nå er det stort sett byfolket som kommer, så derfor er det fire-fem-seks tusen på kamp. De må få tilbake de brede appellen til den sunnmørske befolkningen, må ha en mer åpen struktur i klubben, flere må få eierskap til klubben og de må mer ut til folket enn de siste årene. Først da får du publikum tilbake, sier han til TV 2.

– Kan bygge opp klubben igjen
Frode Fagermo mener det naturlig at litt av engasjementet har forsvunnet.

– Det var en nyhetsverdi da klubben rykket opp og alle ville på kamp. Det er naturlig at litt av spenningsnivået er mistet, og det har vært en periode med to cupgull, to fjerdeplasser og spill i Europa. De har blitt en middelhavsfarer og enda verre enn det, et Obos-ligalag, sier han.

– Nå kan de gjenoppbygge entusiasmen, få tilbake troen og få tilbake den brede appellen som gjør at folk synes det er spennende å se hva AaFK kan. Det er kjedelig med nedrykk, men kanskje kan man bygge klubben opp til det som en gang var, fortsetter han.

Men Fagermo mener ikke Aalesund har godt av et nedrykk.

– Det er folk som sier det er sunt å rykke ned, men det har jeg aldri syntes. Det er aldri positivt å rykke ned. Jeg ville heller startet i Eliteserien og bygget derfra, men nå er situasjonen slik den er. Da kan det brukes til noe positiv, bygge et nytt lag og entusiasme som gjør at sunnmøringene får kjærligheten for klubben tilbake, sier han.

Bryr seg ikke om storebroren
Storebror og tidligere Aalesund-spiller John Arne Riise mente i TV 2s FotballXtra-studio at trener Trond Fredriksen burde få sparken.

– Det har vært så mange meninger om treneren, så hva John Arne og andre fotballeksperter mener får stå for deres regning. Vi står samlet her, og jeg har vært med å spille klubben ned og skal være med å spille den opp igjen, sier Bjørn Helge Riise, som sier at han «blir med 110 prosent sikkerhet».

Frode Fagermo er ikke så bombastisk.

– Nå har han vært i klubben nylig som spiller og ser det mer fra innsiden. Selvfølgelig skal treneren ta en del av skylden, men jeg vil ikke våre så kategorisk og si at treneren er det utelukkende problemet, sier Fagermo.

– Ikke Trond som er problemet
Mustafa Abdellaoue, som bekreftet at han er ferdig i Aalesund, ønsker ikke å legge skylden på Fredriksen.

– Trond har gjort det beste han kan gjøre med det laget, og det har vært en tynn stall. Det så vi mot Strømsgodset, der flere av spillerne hadde karantene eller var skadet. Jeg tror ikke vi skal begynne å tenke på at det er Tronds feil og at han må ut. Det er flere ting man må ta tak i. Det er naturlig at han får høre det i og med at han er trener, men det er ikke der det ligger, sier «Mos».

– Jeg har et godt forhold til Trond. Han er profesjonell og nøye med alt, men til syvende og sist må man se hvordan vi har gjort det i år og det har ikke vært bra nå, fortsetter den tidligere Vålerenga-spissen.

Sogndal, som tok kvalifiseringsplassen, skal ut i to kamper mot Ranheim.