STORSPILL BÆRER FRUKTER: Kristoffer Zachariassen (t.h.) har vært en åpenbaring etter at han ble hentet gratis fra Nest-Sotra til Sarpsborg 08 før sesongen. Nå kan ferden mot stjernene fortsette for 23-åringen.
STORSPILL BÆRER FRUKTER: Kristoffer Zachariassen (t.h.) har vært en åpenbaring etter at han ble hentet gratis fra Nest-Sotra til Sarpsborg 08 før sesongen. Nå kan ferden mot stjernene fortsette for 23-åringen. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Storklubber interesserte i Zachariassen

Sarpsborg 08 kan juble for bronse i Eliteserien. Samtidig er interessen for sentrale spillere stor fra utenlandske klubber.

Kometkarrieren til Kristoffer Zachariassen (23) i Eliteserien har ikke gått ubemerket hen.

– Håper vi får beholde ham
Sarpsborg 08s sportssjef, Thomas Berntsen, bekrefter overfor TV 2 at midtbanespillerens navn er på leppene til flere klubber i utlandet, blant annet i Tyskland, etter at 23-åringen fra Sotra kom gratis fra spill i andredivisjon til å dominere i Eliteserien denne sesongen.

– Det overrasker meg ikke. Han har vært blant våre beste egentlig siden første treningskamp i vinter. Det har ikke kommet noe konkret, men vi vet at det er store klubber i Europa som følger ham, ordentlig store klubber, sier Berntsen.

Zachariassen var en sentral bidragsyter på Sarpsborg 08s ferd mot en historiske bronse i Eliteserien. Kun keeper Anders Kristiansen med 30 kamper har vært oftere på banen enn Zachariassen (29 spilte kamper) denne sesongen, og kun spissen Patrick Mortensen (12 mål) har flere fulltreffere enn Zachariassen (åtte mål). Legg til teknikk, rykk og god fotballforståelse, så er det ikke rart at 23-åringen er høyt verdsatt i Sarpsborg.

– Jeg håper at vi får beholde Kristoffer i alle fall ett år til. Han er en stor bidragsyter på banen og i treningsarbeidet. Han er en ypperlig representant for kulturen vår, sier Berntsen.

Drømmer om utlandet, men har ikke hastverk
Det har fått fort for den sindige vestlendingen.

Han takker Berntsen for å ha "funnet" ham i Nest-Sotra. Uten sportsdirektørens gode arbeid tror Zachariassen at han fremdeles hadde spilt i den nyopprykkede OBOS-ligaklubben. At han endte opp i nettopp Sarpsborg har også vært en av nøklene til suksessen.

– Det er ikke mange klubber som opererer som Thomas Berntsen. Uten han hadde jeg nok fortsatt spilt for Nest-Sotra. Men jeg må innrømme at jeg ikke hadde trodd på dette da jeg signerte. Det har vært et eventyr med vanvittig mye spilletid, jeg har fått noen målpoeng og bidratt til å få bronse. I tillegg til at vi kan krone det med cupfinale – det er helt uvirkelig, sier Zachariassen til TV 2.

For det er cupfinalen førstkommende søndag som står i hodet på Sarpsborg 08s midtbanejuvel. I alle fall for øyeblikket.

Han har nemlig fått med seg at det snakkes om interesse fra utlandet, men lar seg ikke påvirke.

– Det er kult at det er snakk om det, men det er ikke noe jeg tenker på. Skjer det, så skjer det. Jeg trives godt i Sarpsborg og har ikke noe hastverk om å komme meg bort. Jeg har fortsatt mye å utvikle meg på, og Sarpsborg er en god klubb å gjøre det i, sier Zachariassen.

– Det er selvfølgelig en drøm å få prøve seg i en storklubb i Europa. Bare det å spille i utlandet ville vært stort. Drømmen i fjor var jo å spille i Eliteserien ...

Den drømmen er så definitivt gått i oppfyllelse. Nå kan han tillate seg å drømme videre.

– England hadde vært kult. Manchester United er favorittlaget, men jeg tror ikke det er så veldig sannsynlig, flirer Zachariassen.

– Internasjonalt snitt
Stig Lillejord er Zachariassens agent og maner til tålmodighet og fornuft. Han mener at det er helt naturlig at interessen øker etter strålende spill i Eliteserien, men sier at det ikke brukes så mye tid på å få ham til utlandet allerede nå.

– Jeg vil ikke gå i dybden, men jeg kan si at gode prestasjoner over tid gjør at man får oppmerksomhet rundt seg, sier Lillejord til TV 2.

– Det har gått utrolig fort for Kristoffer. Mange visste at han var god, men det var nok ikke mange som trodde at han skulle ta steget så fort og etablere seg som en av Eliteseriens beste midtbanespillere i løpet av én sesong. Jeg tenker at Kristoffer må beholde fokuset han har for øyeblikket. Han har en ekstremt viktig kamp igjen (cupfinalen journ.anm), og det er der fokuset må ligge. Det viktige er at han presterer bra fremover. Er prestasjonene gode nok, vil interessen fra utlandet komme.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen er ikke overrasket over at Zachariassen tiltrekker seg interesse, noe han argumenterte for da han inkluderte ham på årets lag.

– Han har et internasjonalt snitt over seg. Det er rart at ikke Lagerbäck testet ham ut i kampene mot Makedonia og Slovakia. Han har vært Sarpsborg 08s beste spiller fra 1. januar. Det er ikke utenkelig at han blir solgt i vinter, sier Mathisen.

Flere klubber interessert i Diatta
Samtidig som navnet til Zachariassen får større interesse utenfor Norges grenser, går det høyst trolig mot et salg av supertalentet Krépin Diatta. Det er en dårlig skjult hemmelighet at Sarpsborg 08 har vært et springbrett på ferden mot noe virkelig stort for den talentfulle 18-åringen.

– Vi har gjort ett stort salg i år (Anders Trondsen til Rosenborg), vi trenger ikke å gjøre flere. Krépin er en spiller som er på gjennomreise i Norge. Det er sjelden vi ser sånn kvalitet i Eliteserien. Det er med i beregningen at han kommer til å bli solgt med mindre noe spesielt skjer, sier Berntsen som sier at storspill i høst har fått enda flere klubber til å rette kikkerten mot senegaleseren.

– Jeg kan ikke nevne konkrete klubber, men det er interesse fra Italia, Frankrike, Belgia, og til og med USA. Ja, Gud vet! Interessen har vært stor hele tiden, men den har tiltatt litt i det siste.

– Hvordan takler Diatta alt oppstyret?

– Det har vært mye mas rundt ham, men han er en avslappet kar og virker ikke å være veldig påvirket av det.

Det er tidligere rapportert at Manchester United er blant klubbene som har siktet seg inn på Diatta.

– Jeg visste ikke at de så meg mot Odd, men jeg er ung og må bare jobbe hardt. Det er en drøm for meg å spille for å spille i de store ligaene, sa Diatta til TV 2 etter 2-1-seieren mot Odd i september.