Aalesund må ned til OBOS-ligaen etter vanvittig nedrykksdrama: – De har gjort utrolig mye galt

Sogndal knuste Vålerenga 5-2, og Aalesund slo Strømsgodset 4-3. Men Aalesund må likevel ta den tunge veien ned til OBOS-ligaen. John Arne Riise mener Aalesund-treneren må gå.

Aalesund – Strømsgodset 4-3 og Sogndal – Vålerenga 5-2:

Aalesund har vært en del av Norges øverste divisjon siden 2007.

Søndag kveld ble det klart at Aalesund må ned i OBOS-ligaen etter et helt vanvittig nedrykksdrama.

Sogndal sikret seg kvalikplassen etter å ha slått Vålerenga 5-2. Aalesund slo Godset 4-3 i sin skjebnekamp, men må likevel ta den tunge veien ned én divisjon på grunn av dårligere målforskjell enn nedrykksrival Sogndal. Begge lagene endte sesongen på 32 poeng.

Se hvordan Aalesund rykket ned og all dramatikken fra siste serierunde i Sportsnyhetene øverst!

– Nå er det tungt. Vi vinner i dag, men til syvende og sist har vi ikke prestert godt nok denne sesongen. Det er tungt akkurat nå, sa Mostafa Abdellaoue til TV 2 etter kampslutt.

– Det er den mest spesielle kampen jeg har spilt. Vi får beskjed om at vi trenger flere mål, og da må vi satse mer. Da blir det mye frem og tilbake. Vi prøver å gjøre vårt beste, men i dag holdt det ikke. Akkurat nå er det veldig tungt. Vi må bare komme oss rett opp igjen, mente han.

Aalesunds trener: – Det er tungt
Trener Trond Fredriksen var langt nede etter at nedrykket var et faktum.

– Det er tøft. Det er ikke lett, sukket Aalesund-trener Trond Fredriksen.

– Guttene er lei seg, klubben er lei seg og hele Sunnmøre er sikkert lei seg. Det er tungt at vi ikke klarte det, konstaterte en svært nedbrutt Fredriksen.

– Det ser ut som du tar det tungt?

– Selvfølgelig. Det er mitt ansvar og jeg er leder for gruppen. Det er tøft.

Han hyller spillerne som klarte å slå et medaljejagende Strømsgodset.

– Spillerne mine er helt fantastiske. De viser en guts og vinnervilje som er helt sinnssyk. Vi gjør vår del av jobben i dag, men ender likevel med nedrykk, sa han.

Fredriksen har ingen planer om å gi seg som Aalesund-trener etter nedrykket.

– Nei, det er jeg ikke redd for i det hele tatt. Den dagen jeg sa ja til denne jobben tenkte jeg også over at det på et eller annet tidspunkt kunne skjære seg. Slik er livet som fotballtrener, og det må du bare stå i og tåle, sa Fredriksen til NTB etter søndagens nedrykk.

Sogndals trener: – En del av det å være trener
Eirik Bakke må nå lede Sogndal ut i kvalik mot Ranheim.

– Dette er en del av det å være trener, og i dag fikk jeg være på den rette siden. Trond Fredriksen i Aalesund var på den andre, dessverre. Vi må tenke litt på dem også som har en tung dag i dag. Det kunne vært oss, men vi må glede oss over det, sier Sogndal-trener Eirik Bakke til TV 2.

Han hyller spillerne sine for innstillingen de hadde mot Vålerenga.

– At guttene står opp i så viktige kamper som de har gjort imponerer meg. Vi får suge på denne karamellen i kveld, og så flytter vi fokuset inn mot Ranheim som blir en helt annen kamp, sier Bakke.

Aalesund endte på 15.-plass med 32 poeng og 12 minus i målforskjell. Sogndal på kvalifiseringsplass endte på lik poengsum, men med minus 10 i målforskjell. For Strømsgodset gjorde resultatet mot AaFK at laget endte på fjerdeplass med 50 poeng, ett poeng bak Sarpsborg på bronseplass.

– For en helt ellevill siste runde. Det er det sykeste, sa TV 2s Marius Skjelbæk om dramaet på Fosshaugane og Color Line Stadion.

Tidligere Aalesund-spiller John Arne Riise mener oransjetrøyene har mye å rette på fremover.

– Det er mye som har gått galt. Denne sesongen har det vært mye rart. Det har vært mye internt bråk, for tynn stall og spillere som ble brukt i feil situasjoner. Klubben tok for sent tak i det som var galt. Nå må det ryddes opp i klubben og de må finne de rette folkene i rett posisjoner. De må få en ny trener som skaper ny entusiasme, og nye spillere, sa tidligere Aalesund-spiller John Arne Riise i FotballXtra.

– Jeg mener det er en skandale at Aalesund rykker ned, slo en skuffet Riise fast.

Manuset til en thriller
Kampen for å bli nummer 14 i Eliteserien – og få sjansen til å beholde plassen gjennom kvalifiseringen mot Ranheim fra Obos-ligaen – hadde manuset til en skikkelig dramatisk thriller.

Den som ble nummer 15, rykket ned sammen med Viking.

Sogndal møtte Vålerenga på Fosshaugane, mens Aalesund tok imot Strømsgodset Color Line Stadion.

Både Sogndal og Aalesund hadde –13 i målforskjell foran søndagens kamper, men Aalesund lå foran Sogndal på tabellen med ett mer scoret mål.

Og for en thriller det ble.

Sogndal scoret mot VIF – så svarte Godset mot Vålerenga
Det tok Sogndal bare fire minutter og 35 sekunder å score mot Vålerenga.

Ole Martin Rindarøy dukket opp på bakerste stolpe etter et innlegg, satte ballen i mål og fikk til Fosshaugane Campus å eksplodere i ellevill jubelrus.

– Ole Martin Rindarøy scoret i feltet etter at Vålerengas keeper Adam Larsen Kwarasey måtte gi retur! Lillebror Rindarøy, der altså. Det var en pangstart på Campus, kommenterte TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

– Jeg ble fryktelig kvalm da Sogndal scoret, sa tidligere Aalesund-spiller John Arne Riise etter scoringen i FotballXtra.

– Fantastisk deilig av Mos
Seks minutter senere scoret Aalesund mot Strømsgodset. Mos Abdellaoue fikk ballen i feltet, vendte 180 grader og sendte Aalesund i ledelsen på Color Line Stadion.

– En fantastisk scoring av Mos. Det er så deilig, jublet Riise etter at gamleklubben scoret mot Godset.

I det 24. minutt fikk Aalesund og Riise mer å juble for. For på Fosshaugane Campus utlignet Henrik Kjelsrud Johansen for Vålerenga. Omtrent samtidig måtte Bjørn Helge Riise forlate banen med en strekkskade i Aalesunds oppgjør mot Godset.

Aalesund i OBOS-ligaen ved pause
I det 38. minutt slo Godset tilbake mot Aalesund. Bassel Jradi møtte et innlegg perfekt i feltet, og trillet inn utligingsmålet 1-1.

– Det var ikke ufortjent, for Godset hadde flere sjanser. Det er så jevnt her, så jeg vet ikke hva jeg skal si, sa en nervøs Riise i FotballXtra.

Og like etter tok Sogndal ledelsen mot Vålerenga. Eirik Birkelund plasserte vakkert inn 2-1-scoringen i lengste hjørnet.

– Birkelund plasserte ballen i lengste hjørnet. Da er situasjonen totalt snudd på hodet. Dette var et drama uten like, sa TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

Sogndal ledet 2-1 til pause mot Vålerenga, mens oppgjøret mellom Aalesund og Godset stod 1-1 til pause. På det tidspunktet var altså Aalesund nede i OBOS-ligaen med 30 poeng, mens Sogndal lå på kvalikplassen med 32 poeng.

Gyasi sendte Color Line Stadion til himmels
Men etter pause snudde Aalesund situasjonen igjen.

Edwin Gyasi kom seg fri i feltet, skjøt ballen via Godsets keeper og i mål, og sendte Aalesund opp i 2-1-ledelse. Igjen løftet stemningen blant hjemmefansen på Color Line Stadion til nye høyder.

– Han snek seg bak Parr, og satte ballen iskaldt i mål. Han som har blitt utpekt til syndebukk og pesten i garderoben kan med denne scoringen sikre Aalesund en uhyre viktig kvalikplass, sa TV 2s Marius Skjelbæk i FotballXtra.

I det 68. minutt utlignet Vålerenga mot Sogndal. Christian Grindheim skrudde vakkert inn 2-2-scoringen i det som var hans siste kamp for Vålerenga.

– Komplett kaos
Men like etter tok Sogndal ledelsen igjen. Taijo Teniste fikk ballen etter litt klabb og babb i feltet, og sendte Sogndal opp i 3-2-ledelse. Den scoringen sendte Sogndal foran Aalesund igjen innbyrdes oppgjør.

Etter 72. minutter igjen scoret Sogndal igjen. Martin Ramsland headet Sogndal i ledelsen 4-2 mot Vålerenga. Sogndal var i ferd med å redde plassen.

– Dette er jo totalt kaos. Ramsland headet inn returen, men scoringen burde vært annullert for offside for Martin Ramsland da han scoret på returen, mente TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

Sogndal hadde ikke gitt seg. Bare tre minutter senere fikk de frispark utenfor Vålerengas 16-meter. Chidiebere Nwakali hamret frisparket i mål og sendte Fosshaugane Campus i ledelsen 5-2. Sogndal var i ferd med å redde plassen.

– Jeg har ikke ord, sa Riise om det vanvittige nedrykksdramaet.

Ti minutter før slutt utlignet Tokmac Chol Nguen for Godset mot Aalesund til 2-2. To minutter før slutt satte Marcus Pedersen inn 3-2-scoringen for Godset.

Mos utlignet like etterpå til 3-3 for Aalesund og satte inn 4-3-scoringen på overtid, men det hjalp lite. Eliteserie-eventyret var over for Aalesund. De må ned på grunn av dårligere målforskjell enn Sogndal.

– Det var god jul og god natt for Aalesund. Det er bare å forberede seg på OBOS-ligaen, slo Marius Skjelbæk fast etter Godsets scoring.