ÅRETS LAG: Jesper Mathisen har latt seg imponere av disse spillerne.
ÅRETS LAG: Jesper Mathisen har latt seg imponere av disse spillerne. Foto: Scanpix.

TV 2-ekspert: – Dette er årets lag i Eliteserien

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen har talt. Dette er årets lag i Eliteserien.

Følg den siste serierunden på FotballXtra på Sportskanalen og Sumo fra klokken 17.30.

Med én runde igjen av årets Eliteserie er det på tide å gjøre opp status. At Rosenborg blir seriemester har vært klart lenge, men ellers er det svært åpent, både i kampen om de øvrige medaljene og i bunn. Og det er nok av spillere å ta av til årets lag.

Til årets lag har valget falt på en veldig offensiv 3-4-3-formasjon ettersom det var vanskelig å finne en høyreback som har utmerket seg denne sesongen. Dette laget hadde garantert sluppet inn en del mål, men jeg er veldig trygg på at det hadde blitt enda flere scoringer rett vei.

Målvakt: André Hansen (Rosenborg)

Rosenborg har hatt full kontroll på dette gullet hele sesongen, og det er først og fremst på grunn av at de har vært ekstremt solide defensivt. I starten av sesongen slet de med å finne den rytmen og dynamikken vi normalt har sett ser når Rosenborg angriper, men selv om de var langt unna sitt beste nivå offensivt så vant de kamper.

19 baklengsmål idet en serierunde gjenstår, er rett og slett meget imponerende. En stor del av æren for at Rosenborg har vært så solide defensivt skal André Hansen ha, og han har i 2017 vist at han er den klart beste keeperen i Eliteserien. Han hadde en glipp i bortekampen mot Sarpsborg, men bortsett fra den tabben kan jeg ikke huske noen store feil han har gjort. Han er tryggheten selv både med armer og bein, og så er han en viktig ledertype som styrer de foran seg. Har også i Rosenborg sine kamper i Europa vist hvor stabil og god han er.

Forsvar: Birger Meling (Rosenborg)

Før sesongen var det tøff konkurranse om venstrebacken i Trondheim med Skjelvik, Gersbach og Meling som alternativer. Når Meling ble frisk og kom i form var det ingen som var i tvil om hvem som var den nye sjefen på venstresida i forsvaret på Lerkendal. Rosenborg og Stig Inge Bjørnebye visste godt hva de gjorde da de hentet en av de mest spennende spillerne i Eliteserien, og han har virkelig tatt steg siden han ble en del av mesterlaget til Kåre Ingebrigtsen. Han har fart og klokskap som gjør at han nesten aldri får problemer defensivt, og så er han alltid offensiv, kreativ og energisk når Rosenborg angriper. Rogalendingen har også vist Lagerbäck at det er han som er den beste venstrebacken Norge har, og 2017 har vært en strålende sesong for Birger Meling!

Forsvar: Tore Reginiussen (Rosenborg)

I likhet med André Hansen skal Tore Reginiussen ha mye av æren for at Rosenborg har vært ekstremt gjerrige i 2017. Bjørdal, Rasmussen og Skjelvik har bidratt i midtforsvaret de også, men det er Reginiussen som har vært bautaen i de bakre rekker, og dette har vært hans beste sesong noensinne. Det er han som har gått foran i duellspillet, det er han som har gitt beskjeder og det er han som har vært den viktigste spilleren for Rosenborg i 2017. Kroppen hans har fått mye juling de siste ti årene, men han er samtidig veldig flink til å ta vare på kroppen sin, og det har vært enkelt å se i år. Lagerbäck har jo også vært opptatt av å finne frem til et stopperpar som fungerer, og Reginiussen er den midtstopperen som har vært best for Norge siden svensken overtok landslaget vårt. For meg er Reginiussen årets spiller i Eliteserien 2017!

Forsvar: Jakob Glesnes (Strømsgodset)

Jeg kunne valgt Bismar Acosta, Jørgen Skjelvik, Vito Wormgoor eller Sigurd Rosted, men jeg tar faktisk med en som virkelig har vist solide ting siste halvdel av sesongen. Glesnes var en av de spillerne jeg var mest skuffet over etter halvspilt sesong, men Eliteseriens yngste kaptein har virkelig slått tilbake. Han har blitt den store og solide bautaen i Godset sitt midtforsvar. Sterk i duellspillet, bra tempo og god med ball. Midtstopperen liker å ta med seg ballen fremover i banen for så å spille fri sine offensive lagkamerater. Det stormet rundt Godset i vår, men kapteinen sto rakrygget i stormen. Har vært imponerende både som spiller og menneske, og måten han har ledet denne snuoperasjonen på har vært såpass imponerende at jeg gir han plass på årets lag.

Midtbane: Eirik Ulland Andersen (Strømsgodset)

Strømsgodset startet denne sesongen veldig svakt, og lenge så det ut til at 2017 skulle bli en skikkelig nedtur. Det var misnøye med Skullerud, og flere av spillerne leverte langt under pari først halvdel av sesongen, men så skjedde det noe... Plutselig begynte Godset å skinne, og den som har vært Godset sin beste og mest stabile spiller i 2017 er Ulland Andersen. 11 mål og 6 målgivende er meget imponerende. Han søker avslutning hver gang han har sjansen, har den beste dødballfoten i Eliteserien og han har hatt stor innflytelse i kampene i år. Er også veldig sterkt mentalt og en god relasjonsspiller. I Godset er de også ekstremt imponert over hvor seriøs han er. Han legger inn masse egentrening og er profesjonell til fingerspissene. Det har han virkelig fått betalt for i år!

Midtbane: Kristoffer Zachariassen (Sarpsborg 08)

Hvor i alle dager kom han fra!?! En maskin av en fotballspiller som har vært strålende for Sarpsborg helt siden han kom i januar. Løper mest i Eliteserien, scorer mål og er like god i flere posisjoner. Zachariassen er en duracellkanin med teknikk, rykk og fotballforståelse. Han har vært helt avgjørende for at Sarpsborg 08 har blitt et fotballag som er ekstremt gode i høyt press. Med sin enorme forflytningsevne og arbeidskapasitet har han blitt en favoritt i arbeiderbyen Sarpsborg, og om han fortsetter på dette nivået i 2018 vil jeg tro Lagerbäck kommer til å teste han ut... Selges i løpet av vinteren til en klubb ute i Europa?

Midtbane: Fredrik Haugen (Brann)

Første halvdel av sesongen var Haugen helt enormt god. Da fikk han Brann til å sprudle offensivt, og de leverte faktisk god offensiv fotball. Haugen hadde en periode midtveis i sesongen hvor han så litt sliten ut, men så har han vært bedre igjen mot slutten av sesongen. 10 målgivende og 5 mål fra Brann sin playmaker er absolutt godkjent. Tenk hvor mange målgivende han kunne hatt om Brann hadde hatt angripere som faktisk scoret mål! Som spiller har han en fantastisk høyrefot, men han har også stor arbeidskapasitet. Det er en del av spillet sitt han har utviklet de siste årene, og nå dekker han store områder på kort tid. Han er også trygg og god med ballen i beina, og så er han effektiv og skapende i den offensive delen av spillet.

Midtbane: Krépin Diatta (Sarpsborg 08)

Var på reisefot med landslaget sitt hele våren i forbindelse med Afrikamesterskapet og U20-VM, og derfor tok det litt tid før vi fikk se Sarpsborg sin diamant, men når han først fikk vist seg frem... Jøss for en spiller! Spiller jo egentlig spiss, men på mitt lag får han en fri rolle som kant. Har terrorisert samtlige forsvarsspillere han har møtt, og derfor er han også jaktet av flere store klubber i Europa. Ble hentet til Sarpsborg for knapper og glansbilder, og snart selger nok Thomas Berntsen han for en sum mellom 30.000.000,- til 50.000.000,-. Har et steg vi sjelden ser i denne ligaen, og når jeg ser han spille fotball er jeg glad jeg sitter i FotballXtra med Davy... Mathisen mot Diatta kunne blitt stygge saker – for undertegnede. Senegaleseren har et vanvittig rykk, flott overblikk og noen tekniske finesser han vil begeistre oss også med i framtiden – men da på TV fra en større liga..

Angrep: Ohi Omoijuanfo (Stabæk)

Ohi var lenge den som så ut til å bli toppscorer i Eliteserien, men så våknet Bendtner mens Ohi begynte å bomme på sjansene han traff på tidligere i sesongen. I tillegg har det vært et par småskader som har gjort at han ikke klarte å avslutte sesongen slik Stabæk hadde håpet. Har scoret 17 mål når det gjenstår en kamp, og det er veldig imponerende for spissen som av mange var avskrevet for et par år siden. LSK slapp han til Steinar Pedersen og Jerv, og det var der han virkelig fikk fart på karrieren sin igjen. Har fysikk, teknikk og gode avslutningsegenskaper. Noe av utfordringen hans som spiss tidligere har vært at han har involvert seg veldig mye lenger ned i banen, men i år har han funnet kontoret sitt rundt motstanderens 16-meter, og da har vi sett hvor farlig han er. Har også fått prøve seg for Lagerbäck, og det har i 2017 vært interesse fra flere utenlandske klubber. Jeg blir absolutt ikke sjokkert om Inge Andre Olsen selger Ohi til en større liga denne vinteren...

Angrep: Nicklas Bendtner (Rosenborg)

Da RBK fikk kloa i Bendtner før sesongen trodde jeg ikke det var sant, men det viste seg jo at Bjørnebye faktisk hadde klart å hente en enorm profil til Eliteserien. Blir sannsynligvis toppscorer i og med at han har scoret 19 mål (Ohi har 17) før siste runde, og jeg mener jo at spissen for et såpass suverent lag som Rosenborg selvfølgelig skal score mest så lenge man unngår skader. Jeg gikk ”all-in” på Bendtner som toppscorer før sesongen, men i forhold til hva jeg forventet fra dansken var jeg veldig skuffet over det han leverte første halvdel av sesongen. Da fungerte ikke Rosenborg sitt angrepsspill veldig bra, han kom ikke til veldig mye sjanser og i årets viktigste kamper, mot Celtic, kom han ikke til en eneste farlig avslutning. Men selv om første halvdel av sesongen var skuffende har han vært enormt god i siste halvdel av 2017! Da har ”Lord-Bendtner” vist at han har noen kvaliteter som spiss ingen andre i Eliteserien har, og de siste ukene har han også festet et skikkelig grep om toppscorer-tittelen foran Ohi. I tillegg til suksess med Rosenborg har han spilt seg inn igjen i troppen til Åge Hareide og Danmark, og scenene da han satte inn straffesparket like før full tid i Irland var fantastiske. Bjørnebye la hodet på blokka da Bendtner ble signert for såpass mange millioner, men med fasit i hånd har Bendtner vært en suksess i 2017. Dansken får også veldig mye ros fra sine lagkamerater i Trondheim, for selv om han har hatt en fortid med diverse historier har oppførselen og mentaliteten han har vist i Rosenborg vært eksemplarisk.

Angrep: Björn Bergmann Sigurdarson (Molde)

På sitt beste er det en fornøyelse å se Sigurdarson spille fotball, og i perioder av denne sesongen har han vært den beste spilleren i Eliteserien. Han har fart, kraft og teknikk. I tillegg er han en ekstremt god avslutter som er et mareritt for midtstoppere å møte når han er i form. Han har mistet noen kamper også i år på grunn av skader, men 14 mål og 25 kamper fra start er bra! Solskjær har vært tydelig på at han må få beholde de fleste av sine spillere om de skal nærme seg Rosenborg enda mer neste år, og i den forbindelse er nok Sigurdarson den viktigste å beholde. Det er ikke lett å finne en spiss som har islendingen sitt toppnivå, og derfor er han også en del av Island sin tropp når han er frisk.

Benken på årets lag:

Per Kristian Bråtveit (Haugesund)

André Hansen har vært den klart beste keeperen i Eliteserien i år, men bak han er det ganske jevnt. Derfor synes jeg det er vanskelig å velge hvem som har vært nest best, men jeg har blitt imponert av det Bråtveit har levert denne sesongen. Bråtveit har vært mye mer stabil enn tidligere i 2017, og han har holdt nullen 12 ganger i serien! Han er blitt tryggere i feltet, bedre med beina og fremstår med mer naturlig autoritet.

Torgil Gjertsen (Kristiansund BK)

Kreativ, uredd, enorm løpskraft og en skikkelig poengplukker! Ble hentet fra Ranheim i sommer, og for en signering det har vært! Har vært direkte avgjørende for den gode poengfangsten nå i høst, og i et par av kampene har han gjort ting man normalt sett kun ser i de største ligaene i Europa. Han har til tider sett ut som Eliteseriens svar på Eden Hazard! Gjertsen har faktisk ett målpoeng i snitt per kamp, og det er en ganske vill statistikk. Gjertsen ga KBK en kreativitet de ikke hadde fra før, og Christian Michelsen sitt lag ble plutselige mye mer uforutsigbare siste halvdel av sesongen.

Samuel Adegbenro (Viking og Rosenborg)

Scoret 6 mål, hadde 2 målgivende og var strålende for Viking før Rosenborg hentet han for 15 millioner i sommer, og da han dro fra Stavanger innså vel de fleste at det skulle bli blytungt for Viking å unngå nedrykk. Har imponert veldig for Rosenborg i et par av kampene de har spilt i Europa og med hans prestasjoner og scoringer er jo egentlig den summen de betalte for han tilbakebetalt allerede. I Eliteserien har han slitt litt med å komme opp på det nivået jeg forventet på Lerkendal, men han må få litt mer tid på seg til å bli kjent med et nytt spillesystem og nye lagkamerater. Han er bare 21 år og i 2018 tror jeg Adegbenro blir helt enorm for Rosenborg.

Bassel Jradi (Strømsgodset)

Det har vært en fornøyelse å se Godset spille fotball etter sommeren, og en av de viktigste grunnen til det har vært Jradi. Vokste veldig etter han ble flyttet opp fra høyrekant til 10-er. Enormt ballsikker, sterk i kroppen og meget god nærteknikk. Har vært X-faktoren i laget til Skullerud, og løper også mer uten ball enn før.

Daniel Braaten (Brann)

Ble dessverre skadet i sommer og fikk dermed bare med seg 13 kamper fra start i 2017, men i de kampene leverte han 3 mål og 3 målgivende pasninger. I tillegg gjorde han en enorm jobb for kollektivet, og i et litt grått Brann-mannskap var Braaten strålende så lenge han var frisk. Brann har ingen offensive spillere i sin stall som kan erstatte det Bratten gir de, og det at han har vært ute er mye av forklaringen på at Brann har skuffet mot slutten av sesongen.

Bismar Acosta (Brann)

Dette har vært nok en solid sesong for bautaen fra Costa Rica, og han var den som kjempet med Glesnes om plassen i elleveren på årets lag. Da Brann hentet Acosta fra Start visste de at de hentet en midtstopper som kunne levere stabilt på et veldig bra nivå, og det har han virkelig gjort i Bergen. Er tøff, sterk, sikker med ballen og så har han mer fart enn folk tror. Det som trekker litt ned hos mange er at han til tider kan spille litt for tøft, og det er nok en del angrepsspillere også i 2017 som har fått kjenne på at Acosta til tider kan være litt for røff i spillestilen... Utgjør en meget sterk duo med Wormgoor i Brann sitt midtforsvar, og selv om Wormgoor også har levert bra denne sesongen er det Acosta jeg mener har vært den beste av de to.

Anders Trondsen (Sarpsborg og Rosenborg)

Rosenborg punget ut for Anders Trondsen i sommer, og det kan jeg forstå at de gjorde med tanke på hvordan Trondsen har levert for Sarpsborg de siste årene. Han trengte litt tid i RBK før han virkelig har fått vist hva han kan, men i de siste kampene har han vært strålende. I tillegg gjorde han en god jobb for Sarpsborg i første halvdel av sesongen, så han var veldig nære å få en plass i denne elleveren. Lagerbäck har også gitt Trondsen fortjent ros for det han har vist med flagget på brystet, og han blir nok å se i Norges tropper også i 2018.

Å plukke ut årets lag er alltid vanskelig, og det var det også i 2017. Det har vært et par spillere som virkelig har imponert meg denne sesongen, men som ikke fikk plass her.

  • Morten Gamst Pedersen har vært enormt viktig for Tromsø med sine 10 målgivende pasninger, og sammen med Valakari var han den viktigste grunnen til at dette gikk som det gikk.
  • Tortel Lumanza har vært sjefen på Stabæks midtbane og i en egen klasse i enkelte kamper. Inge André Olsen har nok en gang vist hvor flink han er til å finne spennende spillere i utlandet.
  • Kjetil Wæhler som i en alder av 41 har gjort en fantastisk jobb for Sogndal. Hadde det ikke vært for ham, tror jeg Sogndal hadde rykket ned i god tid før siste runde...