Kalla vant duellen mot Bjørgen

Charlotte Kalla rykket fra Marit Bjørgen og sikret seg dermed sammenlagtseieren i minitouren i Ruka.

Se Charlotte Kallas vinner-rykk i videovinduet øverst. Bilder med tillatelse fra NRK.

Helgens minitour i Ruka ble søndag avsluttet med 10 kilometer friteknikk jaktstart.

Der var Charlotte Kalla i en egen klasse og vant ti sekunder foran Marit Bjørgen. Ragnhild Haga sikret seg tredjeplassen da hun rykket fra Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg.

– Hva skal jeg si? Charlotte var sterkere enn meg i dag. Da fikk man svi litt på sisterunden der. Jeg prøvde å ta meg sammen, men hun var for sterk, sier Bjørgen til NRK etter målgang.

– Jeg prøvde å bite sammen tennene og være med. Jeg trodde jeg hadde sånn noenlunde kontroll på henne, men hun var sterkere enn jeg trodde.

Bjørgen startet mer eller mindre samtidig med Charlotte Kalla, men kun snaue ti sekunder bak dem kom svenske Stina Nilsson.

I utgangspunktet er Stina Nilsson en bedre spurter enn både Kalla og Bjørgen, og Bjørgen sa til TV 2 før start at hun håpet på et godt samarbeid sammen med Kalla for å holde sprintesset på avstand.

Som ventet var det imidlertid Bjørgen som satte tempoet og det ble tidlig klart at Stina Nilsson ikke hadde sjanse til å holde følge.

Dermed ble det en ren duell mellom Bjørgen og Kalla.

De to rivalene vekslet på å dra, og avstanden til den store gruppen bak var tidlig så stor at de hadde råd til å drive med litt taktikkeri underveis.

I den nest siste motbakken klinket Kalla til. Svensken satte press på Bjørgen som måtte gi flere meter på toppen. Kalla, som er OL- og VM-vinner på distansen, så seg aldri tilbake og avgjorde løpet i den siste bakken.

Hun kunne skøyte seg over mål i ensom majestet, ti sekunder foran den norske skidronningen.

– Jeg tenkte at hvis jeg følte meg bra så skulle jeg stikke i den siste bakken. Jeg var så sliten, men jeg bare fortsatte å kjøre. Jeg så bare framover, og jeg visste ikke om jeg fikk en luke til Marit, men da jeg kom på toppen fikk jeg beskjed om at hun var seks sekunder bak. Teknikken var ikke på sitt beste, men jeg fightet hele veien, sier en fornøyd Kalla til FIS' egen reporter etter løpet.

Bak Bjørgen ble det en skikkelig kamp om tredjeplassen. Ragnhild Haga stakk i den siste bakken og kapret en flott pallplass. Bak henne kom Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg. Dermed ble det hele fire norske jenter blant de fem første.

Men på den gjeveste plassen sto svenske Charlotte Kalla.

Med beste tid sikret Haga sin første individuelle verdenscupseier, og en tredjeplass både på jaktstarten og i minitouren sammenlagt.

– Dette var det beste jeg kunne håpet på i dag. Jeg var livredd for at de andre skulle komme på siden, men jeg gikk bare alt jeg hadde. Da ingen kom på siden på oppløpet heller, skjønte jeg egentlig ingenting! sier en strålende fornøyd Haga til NRK.