HISTORISK SEIER: Daniel André Tande, Anders Fannemel, Johann André Forfang og Robert Johansson kunne juble etter at de vant lørdagens verdenscuprenn i laghopp.
HISTORISK SEIER: Daniel André Tande, Anders Fannemel, Johann André Forfang og Robert Johansson kunne juble etter at de vant lørdagens verdenscuprenn i laghopp. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Historisk seier for hoppgutta

Norge tok sin fjerde strake lagseier i hopp.

Aldri har Norge vært bedre i laghopping. Lørdag vant hoppgutta en utklassingsseier i Ruka og tok en historisk fjerde seier på rad i lagkonkurranse.

– At det er andre på rad og at vi vinner på den måten vi gjør betyr mye. Vi har kommet godt i gang, det er godt, sier Johann André Forfang til TV 2.

Ingen var i nærheten av de norske hoppgutta i Finland. Robert Johansson, Anders Fannemel, Daniel-André Tande og Johann André Forfang hadde ledelsen fra start til slutt og var til slutt hele 67,3 poeng foran Tyskland på annenplass.

– Det har vel aldri skjedd før at et lag har vunnet med så stor avstand som dette. Jeg kan i hvert fall ikke huske at noen andre har vunnet med over 60 poeng. Vi må fortsette å jobbe hardt, for jeg er sikker på at det ikke tar lang tid før de andre henter oss inn igjen, sier landslagstrener Alexander Stöckl til NTB etter lagseieren og fortsetter:

– Vi har ting å jobbe med. Det ene er stilpoeng. Det virker som vi taper noen poeng når vi hopper like langt som de andre, og det skyldes for dårlig nedslag. Alle er ikke 100 prosent sikre på det. De må være mer bestemt.

Men akkurat i Ruka lørdag var laget mer enn bestemt nok. For en gangs skyld var det perfekte forhold i bakken, og Norge holdt nervene i sjakk gjennom hele konkurransen.

– Jeg er helt ekstremt fornøyd. Det var en fantastisk dag i bakken, og jeg vet nesten ikke helt hva jeg skal si. Alle fire utøverne klarte å ta ut to gode hopp, og det var det som utgjorde forskjellen. Hos de andre var det noen som slet litt og gjorde noen tekniske feil. Det gjorde ikke våre gutter. Det er stort, sa Stöckl.

– Kan bli en veldig morsom vinter
Det var svært glade hoppgutter som møtte pressen etter seieren.

– Vi presterte nok en fantastisk lagkonkurranse. Fortsetter det sånn kan det bli en veldig morsom vinter, sier Tande til TV 2.

Hopputta er stolt over det de utretter som lag.

– Vi må rett og slett ta med oss den lagfølelsen vi har sammen. Vi har det utrolig bra på tur. Vi har det gøy når vi er sammen og har det gøy når vi hopper lagkonkurranse. Det ser jeg på som en kanonfordel, det må vi bare holde gående, sier Johansson.

Finaleomgangen startet med hopp på over 140 meter fra både Johansson og Fannemel, som økte det allerede store forspranget fra første omgang.

Tande hoppet 134,5 meter, og ga dermed Norge et forsprang på over 90 poeng før den siste puljen.

Den nye ankermannen for dagen fikk en enkel oppgave med å sikre seieren. Forfang hoppet 141,5 meter og kunne juble for Norges 20 seier i laghopp i verdenscupen.

Ledet klart
Vikersund, Planica, Wisla og Ruka. Fire lagkonkurranser der Norge endte på topp (de to siste forrige sesong og de to første i høst), Det har aldri skjedd før, men etter den suverene seieren lørdag var seiersrekken et faktum.

Polen var en av de største konkurrentene, men havnet i bakleksa da Piotr Zyla ble diskvalifisert på grunn av hoppdressen i første omgang

Norge hadde en ledelse på 25,9 poeng ned til Tyskland og 37,6 til Japan etter første omgang. Tande gjorde som forrige helg i Wisla og var omgangens beste med et hopp på 140,5 meter.

Stefan Kraft hadde rennets lengste hopp med 147,5 meter for Østerrike, som bare ble nummer fire.

Norge var det likevel ingenting å gjøre med og virker uslåelige i lagkonkurranser om dagen.

Søndag kommer en ny mulighet for de norske til å klatre på pallen individuelt for første gang denne sesongen.

(©NTB)