PÅ TOPPEN: Johannes Høsflot Klæbo sto nok en gang øverst på pallen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PÅ TOPPEN: Johannes Høsflot Klæbo sto nok en gang øverst på pallen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Har aldri sett et større talent. Klæbo kan nå lenger enn noen har gjort tidligere

Johannes Høsflot Klæbo overøses med superlativer.

– Alt har gått så fort med Klæbo, det han får til på ett år bruker svenske løpere som Jens Bjurmann 10 år på - og de kommer ikke av flekken.

Tomas Petterson, kommentator i Expressen, legger ikke skjul på at han aldri har sett et større talent i langrennssporten.

– Han lekte med konkurrentene på sprinten, det kunne sikkert flere løpere også gjort på en god dag. Men så, dagen etter, kler han av Martin Johnsrud Sundby, Sergej Ustiugov og Iivo Niskanen på 15 kilometer enkeltstart. Det er mektig. Det er sanseløst bra.

– Hva er det som slår deg når du ser Klæbo i aksjon?

– Det virker som han er verdens eldste 21-åring, han er jo helt uberørt selv med disse fantastiske resultatene. Også synes jeg Klæbos vei til suksess er unik: Hans morfar på 74 år har lært Johannes Høsflot Klæbo alt. Det er hva vi i Sverige kaller en saga (et eventyr), sier Petterson.

– Aldri sett et større talent
Han har ingen tro på at Høsflot Klæbo er en «førjulsstjerne» som kan slutte å skinne.

– At Johannes er i for tidlig form? Nei, du, det spesielle her er jo at vi ennå ikke vet hva toppform hos den «killen» innebærer. Han kan bli enda bedre i februar, (OL i Sør-Korea) og da vinner han med ett minutt og ikke med 15 sekunder. Etter min mening finnes det ingen grenser for hvor god han kan bli, mener svensken.

– Er det for tidlig å snakke om at det med Johannes Høsflot Klæbo er en ny epoke i langrenn?

– Naturligvis burde vi ventet litt med det, men jeg har aldri sett et større talent, han kommer til å bli en superstjerne. Og da mener jeg i klasse med Gunde Svan og Bjørn Dæhlie. Når vi ser hva han kan nå som 21-åring så våger jeg å spå at han kan nå lenger enn noen har gjort tidligere, sier Tomas Petterson i Expressen.

– Utholdenheten mest imponerende
Høsflot Klæbo brøt en barriere da han vant 15 kilometer klassisk intervallstart.

Drøye to måneder før OL i Sør-Korea fremstår trønderen i fryktinngytende form. TV 2s utholdenhetekspert Johan Kaggestad lar seg også begeistre av unggutten.

– Det som er mest imponerende er den utholdenheten han har. Dermed tåler han også det intensive sprintprogrammet, sier Kaggestad.

– Han har en høy utholdenhet og anaerob terskel. Det så man på sprinten fredag og det ser man også på løpet lørdag. Han hadde ingen svakhetspunkter i løpet sitt og holdt distansen svært bra. Han har ingen svakheter for øyeblikket.

Det er imidlertid ikke hovedpersonen selv helt enig i.

– Har du noen svakheter?

– Jeg har sikkert mange svakheter. Det er jo distanse jeg er svakest på. Selv om jeg vinner ett løp, er ikke det sagt at jeg er komplett, fastslår Klæbo til TV 2.

– Unikt

Klæbo tok steget inn i langrennstoppen gjennom fantastiske prestasjoner i sprint. Men med lørdagens overbevisende seier på intervallstart viser han at Norge kan ha en ny langrennskonge i emning. Seieren er enda mer imponerende tatt i betraktning at den kom dagen etter at han rundjulte konkurrentene over fire knalltøffe sprint-heat.

Det får Kaggestad til å trekke linjer til gamle helter når han skal sammenligne Klæbos prestasjon.

– Det minner meg om Oddvar Brå og Ivar Formo som juniorer. Og Pål Gunnar Mikkelsplass. Da fantes det selvsagt ikke noe sprint, men de viste noe av det samme på distanse i tidlig alder. Det at han har blitt så god på distanserenn så tidlig, er ganske unikt.

– Det er ingen grunn til å spesialisere seg. Det er lurt å bytte, det viser jo resultatene hans. Da har du med deg utholdenheten fra sprint inn i distanserenn. Sprint er ikke sprint, det er mellomdistanse. Med de hyppige gjentagelsene hvor man får fire belastninger over to minutter. Da teller utholdenhet mye. De beste mellomdistanseløperne trener på samme måte som 5000- og 10 000 meterløpere, sier Kaggestad.

– Må finne en harmoni

Kaggestad mener Klæbo kun har én utfordring fremover mot OL.

– Han virker gjennomtrent og solid, og har et hode som passer for en toppidrettsutøver. Han har beina godt plantet på jorden. Hans eneste utfordring er at han må finne en god harmoni mellom konkurranse og trening. Han trenger ikke å gå alle verdenscuprennene, for å si det sånn.

– Men slik han fremstår nå er han selvskreven på et norsk stafettlag.

Det er landslagstrener Tor Are Hetland helt enig i.

– Han ser ut til å kunne gå alt i OL. For en fantastisk mann. Han kan gå alle etappene på stafetten, men det er tre til som skal gå også, sier landslagstreneren til TV 2.

– Han har en sånn ungdommelig iver og råskap. Det er fantastisk morsomt å se, legger han til.

– Hva er svakhetene hans?

– Akkurat nå ser jeg ingenting. Han er bedre nå enn hva han var i fjor, og er en mester til å toppe formen, skryter Hetland.