MYE ANSVAR: Viking-trener Ian Burchnall hadde ansvaret for at spillernes drakter ble vasket i Viking.
MYE ANSVAR: Viking-trener Ian Burchnall hadde ansvaret for at spillernes drakter ble vasket i Viking. Foto: Johansen, Carina

Eliteserie-treneren fikk ansvaret for draktvask: – Ikke akkurat normalt

Viking-trener Ian Burchnall forteller om hvordan tilstanden var i klubben før han fikk sparken.

Etter 28 sesonger på rad på øverste nivå i norsk fotball, ble det 29. oktober klart at Viking rykket ned til OBOS-ligaen.

Bare noen uker senere fikk trener Ian Burchnall sparken grunnet dårlige resultater.

– Vi har gjort en evaluering av årets resultater, og konklusjonen er at vi ønsker oss ny hovedtrener. Nå må vi jobbe hardt for å rigge oss til neste sesong, sa administrerende direktør i Viking, Eirik Henningsen, til pressen etter at hovedtreneren fikk sparken.

– Måtte vaske draktene selv
Men nå skriver Ukeavisen Ledelse at det ikke bare var de manglende resultatene og presset om flere poeng som ble krevende for Burchnall.

SNAKKER UT: I forbindelse med en artikkelserie om oppsagte trenere snakker eks-Viking-treneren ut. Faksmilie: Ukeavisen Ledelse.
SNAKKER UT: I forbindelse med en artikkelserie om oppsagte trenere snakker eks-Viking-treneren ut. Faksmilie: Ukeavisen Ledelse.

Han forteller at alle i klubben måtte jobbe 30 prosent mer enn sine vanlige stillinger for å holde hjulene i gang.

I intervjuet røper engelskmannen at han ble tvunget å ha ansvaret for at draktene til spillerne ble vasket selv.

– Staben ble kraftig redusert, og plutselig satt vi og jobbet med markedsføring, logistikk og reiseplanlegging. Jeg er ingen tilhenger av micro management, men jeg befant meg i en situasjon, der jeg hadde ansvar for at draktene ble vasket og at utstyret var på plass. Slike ting tar tid og krefter, sier Burchnall til Ukeavisen Ledelse.

I intervjuet gjentar treneren at han er svært skuffet over Viking-leder Eirik Henningsen. For bare fire dager før Burchnall fikk sparken uttalte Henningsen i et VG–intervju at det var aktuelt å sparke treneren.

Burchnall var ikke enig i avgjørelsen.

– Jeg ble svært skuffet. Jeg visste at vi hadde mindre penger, og at det ville bli et år som kanskje ville by på enda større utfordringer enn det vi hadde vært igjennom. Men vi hadde blitt enige om å gå ned sammen. Jeg var lojal, og håpet at klubben ville være det samme. Kontinuitet var viktig i en slik situasjon som vi befant oss i. Jeg var fast bestemt på at vi skulle lære av feilene vi hadde gjort, og at vi skulle ta klubben opp igjen sammen. Etter dette året har jeg lært hvordan jeg kan håndtere rollen med begrensede ressurser. Men, i slike situasjoner ønsker mange å redde sitt eget skinn. Det fører til avgjørelser som denne. Det er lett å finne en syndebukk, sier Burchnall til Ukeavisen Ledelse.

– Ikke normalt
TV 2-ekspert Jesper Mathisen understreker at det ikke er normalt at en trener i Eliteserien har ansvar for draktvask.

– Men jeg tror ikke det er grunnen til at det gikk som det gikk med Viking. Det er ingen tvil om at Burchnall ikke har hatt de beste betingelsene for å gjøre en god jobb. Se bare på hva som skjedde i sommer. De hentet inn den ene spilleren etter den andre, og Burchnall ble tildelt spillere som han knapt hadde sett på video eller på trening. Det var ren desperasjon, påpeker Mathisen overfor TV 2 Sporten.

Og fortsetter:

– Det finnes klubber i Eliteserien der treneren må gjøre andre ting enn å kun være hovedtrener. Men ha ansvaret for draktvask er ikke normalt. Spesielt ikke i en klubb som Viking, som er kjent for å ha ressurser og slike ting i orden, konstaterer han.

– Har Viking mulighet til å ansette en ny trener med tanke på dagens økonomiske situasjon i klubben?

– Mitt inntrykk er at det mobiliseres i Stavanger blant pengesterke folk. Jeg er trygg på at Viking vil slå tilbake og rykke opp i 2018. Det som skjedde denne sesongen var bare trist. Viking-ledelsen måtte ta grep for å unngå konkurs, og det var grunnen til at Burchnall måtte vaske drakter og gjøre andre ting enn kun være hovedtrener, sier TV 2-eksperten.

Viking-direktør Eirik Henningsen har ikke besvart TV 2 Sportens henvendelser i sakens anledning verken på telefon, SMS eller epost.