DOPING: Alexander Tretiakov vant gull i skeleton under OL i Sotsji. Nå mister han medaljen og utestenges på livstid, bekrefter IOC
DOPING: Alexander Tretiakov vant gull i skeleton under OL i Sotsji. Nå mister han medaljen og utestenges på livstid, bekrefter IOC Foto: Natacha Pisarenko

Russisk OL-vinner tatt for doping

To medaljevinnere fra OL i Sotsji mister medaljene og utestenges på livstid.

Den russiske dopingskandalen er fortsatt under opprulling, og onsdag bekrefter Det internasjonale olympiske komité (IOC) at ytterligere fire russere får dopingstraff etter OL i Sotsji i 2014.

Blant dem er gullvinner fra herrenes skeleton, Alexander Tretiakov. Også bronse-vinner Elena Nikitina fra kvinnenes skeleton blir straffet, sammen med Mariia Orlova og Olga Potylitsyna, som følger av funnene til disiplinærkomiteen, ledet av Denis Oswald.

Det innebærer at Tretiakov og Nikitina mister medaljene fra Sotsji-OL, og kvartetten er også livstidsutestengt fra OL.

Nyheten kommer bare kort tid etter at langrennsstjernene Alexander Legkov, Maxim Vylegzjanin og Jevgenij Belov ble utestengt fra å delta i OL i framtiden og strippet for medaljene de vant i OL på hjemmebane i 2014.

Foreløpig er det uvisst om de øvrige russerne får lov til å delta i OL i Sør-Korea neste år. IOCs avgjørelse gjør Legkov og fem øvrige lovbryterne utestengt fra OL, men de får likevel lov til å gå verdenscupen. Det er i alle fall beskjeden inntil videre.

Torsdag skal nemlig Det internasjonale skiforbundet (FIS) komme med en statusoppdatering rundt de russiske langrennsløperne som er utestengt fra OL på livstid.

– Det er en veldig spesiell situasjon. Jeg lurer på det like mye som alle andre. Jeg har fulgt med på internasjonal idrett i mange tiår, fra Nikolaj Simjatov gikk på 80-tallet. Jeg har alltid lurt på en del ting som har foregått i østblokk-landene. Nå håper jeg bare at det gjøres gode utredninger og at bevisførselen er god, sier landslagssjef Vidar Løfshus til TV 2.

IOC-styret opplyste tidligere denne måneden at de i desember skal avgjøre om resten av det russiske laget får delta i OL.

Ifølge McLaren-rapporten skal over 1000 russiske idrettsutøvere være involvert eller ha dratt nytte av manipulerte dopingprøver de siste årene, hvorav 95 vintersportsutøvere.