SUNN FORNUFT: Marit Bjørgen vil ikke si for mye å Instagram-innleggene til Petter Northug, men mener man må bruke sunn fornuft.
SUNN FORNUFT: Marit Bjørgen vil ikke si for mye å Instagram-innleggene til Petter Northug, men mener man må bruke sunn fornuft. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Bjørgen: – Må gå an å bruke sunn fornuft

Petter Northug engasjerer, men landslagskollegene vil ikke kritisere ham.

Landslagsløperne var onsdag morgen på plass på Gardermoen for avreise til verdenscupåpningen i finske Ruka.

– Har et tydelig regelverk
Der var ikke Petter Northug (31) å se. Han er vraket fra laget og har skapt furore i Langrenns-Norge etter en rekke innlegg på Instagram, blant annet ett der flere av løperne ble navngitt i harselas med skilederne.

På Gardermoen vil ikke løperne kaste mer bensin på bålet, men de mest erfarne maner til fornuft.

– Det er snakk om sunn fornuft, og vi er godt voksne folk, så det må gå an å bruke sunn fornuft. Petter får stå for det selv. Jeg orker ikke å bruke energi på det, sier Marit Bjørgen til TV 2.

Martin Johnsrud Sundby sier han selv ikke bruker sosiale medier og er glad for at han slipper å forholde seg til det. Selv om han ikke vil mene for mye om innleggene til Northug, påpeker han at landslagsløperne har klare retningslinjer å forholde seg til.

– Jeg har ikke noen kommentar til den saken. Ledelsen får ta seg av det. Så finnes det interne retningslinjer og et ganske tydelig regelverk vi må forholde oss til. Det regner jeg med at de sørger for at han også gjør, sier Sundby.

– Er de retningslinjene noe dere har utformet i fellesskap?

– Landslaget har klare retningslinjer på hvordan man skal forholde seg til hverandre. Det er krystallklart.

– Er det lagspill å legge ut sånt?

– Det er ikke min oppgave å vurdere.

SAMLET FØR AVREISE: Landslagsløperne var tidlig på plass på Gardermoen for avreise til verdenscupåpningen. FOTO: TV 2.
SAMLET FØR AVREISE: Landslagsløperne var tidlig på plass på Gardermoen for avreise til verdenscupåpningen. FOTO: TV 2.

– Humor
Blant løperne som ble nevnt i Instagram-innlegget som skapte full storm, var Hans Christer Holund.

– Det er ikke så mye å si om det. Jeg ser på det som humor, så jeg har egentlig ikke lyst til å si så mye om den saken. Jeg tror ikke det er vondt ment, og det er andre som har laget den for deg, sier Hans Christer Holund.

– Var det riktig ikke å ta med Northug?

– Det vil jeg ikke uttale meg om.

Skiforbundet avkreftet tirsdag at Northug-saken ville bli håndtert som en personalsak, men det er likevel dialog mellom partene i kjølvannet av de verbale stikkene i sosiale medier. Stridens kjerne, bildet der landslagssjef Vidar Løfshus og trener Tor Arne Hetland er avbildet med snakkebobler, viste seg å være laget av en 24-årig NHH-student.

Hetland hevder at han ikke har hatt så mye med saken å gjøre. Han har tilbragt de siste dagene på hytten i Meråker, og ønsker ikke å si om dette påvirker Northugs sjanser i fortsettelsen.

– Petter engasjerer det norske folk, men utøverne er flinke til å konsentrere seg om det de skal gjøre. Det er å gå fort til helgen, sier Hetland.

– Ta det med en spade salt
I enda et innlegg på Instagram tirsdag kveld la Northug ut et bilde der han skriver at han håper Emil Iversen gjør som André Brennum gjorde for Petter Piilgaard under Paradise Hotel i 2009: Nemlig å gi fra seg plassen til Petter.

– Jeg måtte legge ut en litt avstemning på Instagram. De fleste ville at jeg skulle gi fra meg plassen. Men jeg syns det var gøy å gå i fjor, så jeg tenkte at jeg fikk gå i år også, flirer Iversen.

– Bjørgen snakker om at det er lov til å bruke sunn fornuft. Er det sunn fornuft av Northug å legge ut det innlegget om egne lagkamerater?

– Ingenting av det Petter legger ut på Insta er sunn fornuft. Det skipet har seilt for lengst for hans del.

– Så folk er hårsåre hvis de reagerer på det?

– Man skal ta det han legger ut på Instagram med en spade salt. Det er mest tull. Om det er barnslig eller ikke, det vet jeg ikke. Men det er linjen han har lagt seg på.