LANGER UT PÅ INSTAGRAM: Skiforbundet bekrefter tirsdag at det er en pågående personalsak mot Petter Northug.
LANGER UT PÅ INSTAGRAM: Skiforbundet bekrefter tirsdag at det er en pågående personalsak mot Petter Northug. Foto: Pedersen, Terje

Skiforbundet bekrefter personalsak mot Northug

– Høres drastisk ut, sier Johan Kaggestad.

Norges Skiforbund ønsker foreløpig ikke å stille til intervju om saken, men medieansvarlig Gro Eide opplyser i en sms til TV 2 Sporten at utspillet til Northug nå er å regne som en personalsak.

– Dette er en personalsak som vi håndterer internt og direkte med Petter Northug, skriver hun.

På TV 2s oppfølgingsspørsmål om det innebærer at de ser alvorlig på saken, følger Eide opp:

«Se min SMS over.»

– Er det da dekning for å skrive at Skiforbundet oppretter personalsak? Kan det være aktuelt med bøter/skriftlig advarsel for Northug?

«Du kan sitere meg på min SMS.», skriver Eide.

Langet ut på Instagram
Det var på sin Instagram-konto i går kveld at Northug på karakteristisk vis skjøt fra hofta mot landslagssjef Vidar Løfshus og landslagstrener Tor Arne Hetland. Meldingene kom kort tid etter at Northug ble vraket til verdenscupåpningen i Ruka.

Medaljegrossisten postet et bilde av duoen, og lanserte sin teori om hvordan dialogen i landslagsledelsen hadde vært i forkant av vrakingen. Der sparte skistjernen ikke på kritikken verken mot ledelsen eller landslagskollegene.

KLINKER TIL: Petter Northug la ut følgende melding på Instagram Stories i går kveld. Dagen derpå bekrefter Skiforbundet at de har en pågående personalsak.
KLINKER TIL: Petter Northug la ut følgende melding på Instagram Stories i går kveld. Dagen derpå bekrefter Skiforbundet at de har en pågående personalsak. Foto: Northug/Instagram

Dette er humor
Northug-manager Are Sørum Langås sier til TV 2 at noen personalsak mot Northug er ukjent for dem.

Han mener lagkameratene tar meldingene fra Northug i sosiale medier med et smil.

– Dette er humor brukt i kampens hete, og Petter har selvsagt ikke en negativ tanke om lagkompisene sine. Petter bruker i tillegg så mye selvironi på den Instagram-kontoen at dette tar nok de andre langrennsgutta med et smil. De har jo selv illustrert god takhøyde på egne kontoer, sier han.

TV 2-ekspert Johan Kaggestad synes reaksjonen fra Skiforbundet høres voldsom ut.

– Det er ikke uvanlig at utøvere som ikke kommer med på laget sender noen kritiske meldinger rundt uttaket, det er jo det Northug har gjort.

– Jeg opplevde at det var veldig mye humør i dette, men det tyder på at klimaet er ganske betent. Det er et signal om at de ikke anser Petter som noen klar medaljekandidat i OL, for dette kommer til å ta bort en del energi fra ham.

– Jeg ville satt meg ned og snakket med Petter før jeg opprettet en personalsak. De burde klargjort kommunikasjonsregler på forhånd, så hadde det vært klart for alle om dette utspillet fra Northug er brudd på spillereglene eller ikke. For dette høres drastisk ut, sier Kaggestad.

Tidligere landslagstrener Morten Aa Djupvik forsvarer Northug.

– Dette er jo Petter. Jeg velger å se det humoristiske i det. Petter mener jo ikke dette om lagkameratene sine. Man skal ha respekt for alle løpere, men her tror jeg som sagt at Petter har ment det humoristisk, og ikke at han ønsker å ta noen, sier Djupvik til TV 2.

Steira: – Håper ikke de tar det personlig
Kristin Størmer Steira mener Northug bryter landslagets spilleregler.

– Det er mye humor på den Instagram-kontoen til Petter, men jeg synes kanskje det er unødvendig å dra inn lagkameratenes navn. Når de står på Beitostølen og vil ha med Peter til Ruka uten at han har gått skirenn fordi han er landslagsløper fra mandag, og så kommer uttaket, og da er det ingen landslagsspilleregler som gjelder, synes jeg er litt rart, sier den tidligere langrensløperen til TV 2.

– Hva hadde du tenkt om du ble navngitt på samme måte på din tid?

– Jeg tror ikke jeg hadde syntes det var veldig morsomt. Det er mye humor på den Instagram-kontoen, så jeg håper de ser den under ett og ikke tar det personlig, for jeg tror ikke Petter har ment det vondt, sier Steira.

36-åringen mener Skiforbundet gjør rett i å reagere.

– Det høres drastisk ut, men å ta det opp med Petter fra starten av er lurt, og så kommer de helt sikkert til enighet. Jeg tror ikke det blir noen drastiske følger, sier Steira.

Kalte inn Northug på teppet
TV 2 har forsøkt å komme i kontakt med løperne Northug navngir i Instagram-delingen, men bare Pål Golberg har svart. 27-åringen fra Gol skriver i en tekstmelding at han «ikke ser grunn til å kommentere».

Nyheten kommer dager etter at landslagssjef Vidar Løfshus bekreftet at forbundet planla å kalle Northug inn til en prat om skistjernens stunt på sosiale medier den siste tiden.

Northug har lagt ut flere bilder av idrettspresident Tom Tvedt og tidligere generalsekretær Inge Andersen den siste tiden. Idrettstoppenes omgang med alkohol har vært den røde tråden i Northugs bilder.

Landslagssjef Vidar Løfshus mente Northug kunne spart seg for sparkene mot idrettstoppene da han pratet med TV 2 på Beitostølen for fem dager siden.

– Generelt vil jeg si at god folkeskikk skal gjelde på sosiale medier. Når Petter Northug kommer inn på landslaget må han forholde seg til de spillereglene vi har her. Da skal vi ikke har harselas eller ting som tenderer mot mobbing, sa Løfshus til TV 2 da.